Το κουνουπίδι με άλλη ματιά – Τέσσερις συνταγές πέρα από τη βραστή σαλάτα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το «αδικημένο» των παιδικών μας χρόνων λόγω μυρωδιάς κουνουπίδι, οι περισσότεροι το εκτιμούμε μεγαλώνοντας για τη συνεισφορά του στην υγεία μας. Όχι άδικα, αφού είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυτοχημικών ουσιών. Ασκεί αντιοξειδωτική δράση και έχει σχετιστεί με προστασία ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του προστάτη, αλλά και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ταυτόχρονα είναι φτωχότατο σε θερμίδες, αφού τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού αποδίδουν 25 θερμίδες, γεγονός που αφήνει περιθώριο για πιο πλούσιες σε υλικά συνταγές.
Αν οι διατροφικές αρετές του κουνουπιδιού δεν σας πείθουν για να το καταναλώνετε συχνότερα, ίσως σας πείσουν οι συνταγές που ακολουθούν. Tο κουνουπίδι, να έχετε υπόψιν σας, ότι τρώγεται μια χαρά ωμό. Καταξιωμένοι σεφ όπως οι Λευτέρης Λαζάρου και Βαγγέλης Δρίσκας το βάζουν μάλιστα στον πολυκόφτη ή το μπλέντερ και το μεταχειρίζονται ως ...κους κους για ταμπουλέ.
Συνταγή για κουνουπίδι «σαν μπριζόλα» ή «σα στέικ»
Μία από τις νεότερες συνταγές για κουνουπίδι που κάνει την εμφάνισή της αρκετά συχνά τελευταία με σημαντικές ή αμελητέες διαφορές μεταξύ των σεφ και των μαγείρων είναι το κουνουπίδι που κόπηκε σε χοντρές φέτες -και όχι στα συνήθη μπουκετάκια- και ψήθηκε έτσι. Μη σπεύσετε να εκνευριστείτε για τη χρήση των φράσεων «σαν μπριζόλα» ή «σα στέικ», καθώς στην προκειμένη περίπτωση αφορά τον τρόπο κοπής και μαγειρέματος και όχι κάποια γευστική ομοιότητα. Άλλωστε η συνταγή που προτείνεται από το ethnos.gr με την υπογραφή του Β. Δρίσκα δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη να «δανειστεί» γεύση από κρέας, είναι πεντανόστιμη. Πατήστε εδώ για να τη δείτε.
Συνταγή για πανεύκολη σαλάτα με ωμό κουνουπίδι και μπρόκολο
Πεντανόστιμη πρόταση για το καθημερινό τραπέζι αλλά και για το πάρτι, η σαλάτα αυτή περιέχει και μπέικον. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Συνταγή για σούπα με κουνουπίδι
Υλικά: 1 μεγάλο κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια, 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 750-850ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου, 150 ml κρέμα γάλακτος, 1/2 μικρό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι, λίγο κύμινο, κρουτόν σκόρδου για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Απλώνετε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού σε ένα ταψί με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κύμινο και λίγο αλάτι. Ψήνετε για 15'-20' ή μέχρι να ροδίσουν σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε κατσαρόλα και ρίχνετε το κρεμμύδι και το σέλινο. Σοτάρετε τα υλικά για 5'-7' ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε το σκόρδο και ύστερα από 1'-2' ρίχνετε και το κουνουπίδι. Βάζετε και τα 750 ml ζωμού και μαγειρεύετε για 10'. Πολτοποιείτε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή ρίχνοντάς τη τμηματικά στο μπλέντερ. Προσθέτετε την κρέμα, αλατοπίπερο και -αν θέλετε τη σούπα σας πιο αραιή- λίγο ακόμη από το ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών. Σερβίρετε με κρουτόν έτοιμα ή σπιτικά.
Κουνουπίδι τηγανητό
Μια πραγματική λιχουδιά το κουνουπίδι σε χυλό μπίρας. Βρείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.
> Δείτε επίσης συνταγή για κουνουπίδι ογκρατέν.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr