Αλμυρά κέικ, το ιδανικό σνακ για το γραφείο ή το σχολείο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τα αφράτα, σπιτικά, αλμυρά κέικ είναι από τα πιο αγαπητά σνακ των πάσης φύσεως διαλειμμάτων είτε αυτά πραγματοποιούνται σε χώρο εργασίας είτε στην αυλή ενός σχολείου. Αντικαθιστούν επάξια τα σχολικά σάντουιτς και τα απολαμβάνουν εξίσου οι μεγαλύτεροι στο γραφείο.
Ακολουθούν δύο συνταγές, μια vegetarian που στηρίζει τη γεύση της στα γλυκά κολοκυθάκια και τα τυρία, και μια πιο πλούσια εκδοχή που περιλαμβάνει και αλλαντικά. Περισσότερες συνταγές για αλμυρά κέικ θα βρείτε πατώντας εδώ.
Συνταγή για αλμυρό κέικ με κολοκυθάκια και φέτα
Υλικά: 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 3 κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη, ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 250 γρ. φέτα χοντροτριμμένη, 150 γρ. κασέρι τριμμένο
4 αυγά, 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση: Ρίχνετε σε μια λεκάνη τα κολοκυθάκια, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα πασπαλίζετε με αλάτι. Τα τρίβετε πολύ καλά μεταξύ τους για να μαραθούν λίγο. Προσθέτετε στο αλεύρι και ανακατεύετε.
Στη συνέχεια προσθέτετε στο μείγμα αλευριού-κολοκυθιών τη φέτα, το κασέρι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τα ρίχνετε κι αυτά. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια ή με το μίξερ χειρός.
Αδειάζετε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα για κείκ (μήκους 35 εκ.) αλειμμένη με βούτυρο. Αφήνετε τα κέικ για περίπου 50? να ψηθει σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Tip. Αν δείτε ότι το κέικ σας ροδίζει νωρίς, ενώ χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο μέσα, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο.
Συνταγή για αλμυρό κέικ με μανιτάρια, τυριά και μπέικον
Υλικά: 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, 1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο και 1 κουταλιά για το σοτάρισμα, 4 αυγά, 150 γρ.μπέικον ή ζαμπόν σε κυβάκια, 150 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετάκια, 120 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο, 180 γρ. κασέρι τριμμένο
Εκτέλεση: Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Σοτάρετε σε μια κουταλιά βούτυρο τα μανιτάρια και τα αφήνετε να κρυώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτετε τους κρόκους των αυγών εναλλάξ με το γάλα, το αλεύρι και τέλος τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις. Στη συνέχεια ρίχνετε στο μείγμα το μπέικον ή ζαμπόν, τα τυριά και τα μανιτάρια και ανακατεύετε πάλι. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους 180° C για 45’-50’ περίπου, μέχρι να ροδίσει. Βγάζετε το αλμυρό κέικ από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει, πριν το σερβίρετε.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr