Αν υπάρχει μια γλυκιά γεύση ταυτισμένη παραδοσιακά με τη Σαρακοστή είναι ο χαλβάς. Ο μαστιχωτός, γεμάτος ίνες και φουλ στα «σουσαμάτα» αρώματα χαλβάς από ταχίνι που αγοράζουμε έτοιμο από χαλβαδοποιίες, παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Εκτός από το να τον καταναλώσετε ως έχει -προσοχή στην ποσότητα, καθώς η μαγική του γεύση είναι βαθιά εθιστική- μπορείτε να τον αξιοποιήσετε ως υλικό για απολαυστικά γλυκά και γλυκάκια, κάποια νηστίσιμα και κάποια όχι, όπως αυτά που ακολουθούν από το ethnos.gr και το icookgreek.com. Δοκιμάστε τα με την πρώτη ευκαιρία.1. Συνταγή για χαλβά ψητό στο φούρνοΟ πιο απλός και ξεχωριστός τρόπος για να απολαύσετε τον χαλβά με ταχίνι ως επιδόρπιο είναι να τον ψήσετε στον φούρνο.Υλικά: Χαλβάς κομμένος σε χοντρές φέτες, χυμός πορτοκαλιούΕκτέλεση: Βάζετε τις φέτες του χαλβά σε ταψάκι, περιχύνετε με λίγο χυμό πορτοκάλι και τις ψήνετε στους 180° C για 10-15 λεπτά μέχρι να μελώσουν. Σερβίρετε τον χαλβά ζεστό, πασπαλίζοντας, αν θέλετ, με κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Πασπαλίστε αν θέλετε με κανέλα Ψιλοκόψτε τον και προσθέστε τον σε ζύμες για κέικ ή μπισκότα. Προσθέστε τον τριμμένο σε σοκολατένιες κρέμες, σε γέμιση για τάρτες, σε κρέμα σοκολάτας για τούρτα, πασπαλίστε τον ακόμα και πάνω από παγωτό βανίλια για ένα πρωτότυπο επιδόρπιο.2. Συνταγή για μπράουνις με χαλβάΥλικά: 150 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση, 225 γρ. μαύρη ζάχαρη, 225 γρ. βούτυρο, 4 αυγά, 300 γρ. κουβερτούρα τριμμένη, 1 βανίλια σκόνη, 150 γρ. χαλβάς βανίλιαςΕκτέλεση: Κόψτε το χαλβά σε μικρότερα κομμάτια. Λιώστε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Ρίξτε τη ζάχαρη και ανακατέψτε για να διαλυθεί. Ρίξτε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια και το αλεύρι. Αδειάστε το μείγμα σε μια τετράγωνη φόρμα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και βάλτε στην επιφάνεια τα κομμάτια του χαλβά. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 25 λεπτά αν θέλετε να είναι υγρά στο εσωτερικό τους ή 30-40 λεπτά αν τα θέλετε σφιχτά σαν κέικ. Αφήστε τα brownies να κρυώσουν για λίγη ώρα πριν τα βγάλετε από το ταψί για να τα κόψετε σε μερίδες.3. Συνταγή για τρουφάκια με χαλβάΜε πορτοκάλι κι αμύγδαλο, με ινδοκάρυδο ή με σοκολάτα και καρύδι, όποιος κι αν είναι ο γαπημένος σας συνδυασμός μπορείτε να φτιάξετε λαχταριστά χαλβαδοτρουφάκια ως εξής: ανακατεύετε με το μίξερ 250 γρ. μακεδονικό χαλβά με 80 γρ. φρέσκο βούτυρο και τα έξτρα υλικά της επιλογής σας (ξύσμα ενός πορτοκαλιού και 30 γρ. αμύγδαλο εφιλέ ή 30 γρ. ινδική καρύδα ή 80 γρ. λιωμένη κουβερτούρα με 40 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη). Βάζετε το μείγμα τυλιγμένο με μεμβράνη στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Πλάθετε μπαλάκια και τα περνάτε ανάλογα από τρούφα ή ινδοκάρυδο.> Δείτε επίσης: Σοκολατάκια με σουσάμι και ταχίνι4. Συνταγή για χαλβά μέσα σε παγωτό βανίλιαΘα χρειαστείτε 300 γρ. χαλβά για 2 κιλά παγωτό και 100 γρ. ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας ανάλατους -αν θέλετε χρησιμοποιείτε και σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας. Σε ένα άνετο μπολ που θα το έχετε παγώσει θα βάλετε στρώσεις του παγωτού εναλλάξ με στρώσεις χαλβά κομματισμένου, ξηρών καρπών και σιροπιού, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Το φυλάτε στην κατάψυξη μέχρι να το σερβίρετε.5. Συνταγή για χαλβά σε γρήγορο μιλφέιγΓια ένα ταψάκι γρήγορο μιλφέιγ θα χρειαστείτε 250 γρ. χαλβά του μπακάλη (μακεδονικό), 200 γρ. κρέμα γάλακτος, 2 κουταλάκια του γλυκού λικέρ του καφέ και 1 πακέτο έτοιμα σφολιατίνια. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Πολτοποιείτε το χαλβά στο μπλέντερ. Ανακατεύετε το λιωμένο χαλβά με τη σαντιγί με ένα πιρούνι προσθέτοντας και το λικέρ. Στρώνετε το ταψάκι ή τη φόρμα με μια στρώση σφολιατίνια, απλώνετε τη μισή γέμιση, καλύπτετε με δεύτερη στρώση σφολιατίνια και τελειώνετε με την υπόλοιπη γέμιση. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνεια με τριμμένα σφολιατίνια.Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε και κλασικό μιλφέιγ παίρνοντας σφολιάτα που θα ψήσετε εσείς. Ζουμερά φρέσκα φρούτα εποχής, όπως οι φράουλες, αλλά και καραμλωμένες μπανάνες, μπορούν αν αποτελέσουν έξτρα γευστικές πινελιές στη γέμιση.6. Συνταγή για χαλβά σαν μους με σαντιγίΔεν έχετε παρά να χτυπήσετε στο μπλέντερ 200 γρ. χαλβά μέχρι να γίνει κρέμα. Αν θέλετε προσθέτετε στην κρέμα και 200 γρ. ξηρά φρούτα, ψιλοκομμένα, μουλιασμένα σε αλκοόλ. Τη μοιράζετε σε ποτήρια ή μπολ. Χτυπάτε 200 γρ. κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, τη μοιράζετε πάνω απ' τις χαλβαδοκρέμες και αφήνετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.7. Συνταγή για σοκολατένια τάρτα με πορτοκάλι και χαλβάΟ Βαγγέλης Δρίσκας ανακατεύει κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι και χαλβά σε μια τάρτα - όνειρο με σπιτική βάση που μπορείτε να δείτε εδώ.