Πλιγούρι, το χορταστικό – Τι είναι και τι μπορούμε να φτιάξουμε μαζί του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Tο πλιγούρι είναι ο πυρήνας του δημητριακού (συνηθέστερα του σταριού), που έχει σπαστεί, βραστεί ελαφρώς, ξεραθεί και θρυμματιστεί.
Ως προϊόν δεν έχει σχέση με τα ζυμαρικά, όπως το κους κους καθώς δεν προκύπτει από κάποιου είδους πρόσμειξη υλικών (π.χ. αλεύρι με αυγά και νερό), αλλά είναι αυτούσιο, φυσικό συστατικό.
Πλιγούρι στα καζάνια των πανηγυριών
Το πλιγούρι είναι αγαπημένο υλικό της ελληνικής, παραδοσιακής κουζίνας, συντροφεύει τις κότες και το κατσίκι και πρωταγωνιστεί στα καζάνια πολλών πανηγυριών όπου σιγοβράζει με τη γίδα ή το τράγιος κρέας. Έχει τη μεστή, «ακατέργαστη» νοστιμιά του δημητριακού και θυμίζει την αυθεντική γεύση των πιάτων της υπαίθρου αλλοτινών εποχών. Με πλιγούρι -που στην Κρήτη αποκαλείται χόνδρος- γίνονται και τα γεμιστά.
Πλιγούρι και στα νηστίσιμα πιάτα
Το πλιγούρι επίσης πρωταγωνιστεί σε νηστίσιμες συνταγές μαζί με λαχανικά που τα κάνει πιο χορταστικά.
Το πλιγούρι είναι εξαιρετικά διαδεδομένο σε όλη τη μεσογειακή Αφρική, την Εγγύς και τη μέση Ανατολή αποτελώντας βασικό υλικό εμβληματικών πιάτων όπως το ταμπουλέ ή τα διάσημα τουρκικά πιλάφια με πλιγούρι.
Γενικά το πλιγούρι μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι, τον τραχανά ή ψιλά ζυμαρικά, όπως το κους κους. Διατροφικά θεωρείται ανώτερο από τα ζυμαρικά ως φυσικό προϊόν.
Συνταγές με πλιγούρι
> Χόρτα τσιγαριαστά με πλιγούρι και σάλτσα ταραμά
> Σούπα με φασόλια, πλιγούρι και σύγκλινο
> Πλιγούρι με μανιτάρια και φέτα
> Φασολάκια πλατιά με πολύχρωμες πιπεριές και πλιγούρι
> Ντομάτες γεμιστές με πλιγουροσαλάτα
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr