Κεφτέδες χωρίς κρέας - Το παραδοσιακό τηγάνι είναι vegetarian
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δεν χρειάζεται παντού και πάντα ο ζωικός κιμάς, για να απολαύσει κανείς λιμπιστικούς κεφτέδες. Από τους σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες ως τους σιφνέικους ρεβιθοκεφτέδες, τους μυτηλινιούς κολοκυθοκεφτέδες και τους κυκλαδίτικους μελιτζανοκεφτέδες η αλήθεια είναι μία: η παράδοση κρύβει εξαιρετικά κεφτεδάκια χωρίς κρέας ιδανικοί συνοδοί της μπίρας, του κρασιού ή του τσίπουρου.
Συνταγή για μελιτζανοκεφτέδες
Όσο βρίσκουμε μελιτζάνες στον πάγκο, αξίζει να τις δοκιμάσουμε σε τούτη τη συνταγή.
Υλικά: 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα και 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο (προαιρετικά), 3 αυγά, το 1 χτυπημένο
5 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο, 2 φέτες (μόνο η ψίχα) μπαγιάτικο ψωμί, αλάτι, πιπέρι, λίγο αλεύρι, φρυγανιά τριμμένη, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση: Πλένετε, σκουπίζετε και τρυπάτε με πιρούνι σε διάφορα σημεία τις μελιτζάνες. Τις ψήνετε στους 200° C για 40' ή μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους. Αφαιρείτε τη φλούδα, κρατάτε τη σάρκα τους, τη λιώνετε με πιρούνι και την αλατοπιπερώνετε.
Ανακατεύετε τη σάρκα της μελιτζάνας με το κρεμμύδι, το σκόρδο (αν βάλετε), το τυρί, τα 2 αυγά και το ψωμί που έχετε μουλιάσει και στύψει καλά. Zυμώνετε καλά το μείγμα και πλάθετε κεφτεδάκια. Τα πανάρετε περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, μετά από το χτυπημένο αυγό και τέλος από την τριμμένη φρυγανιά και τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα ωραίο χρώμα.
Βγάζετε τα κεφτεδάκια και τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, ώστε να τραβήξει το περιττό λάδι.
Συνταγή για ντοματοκεφτέδες
Aφράτοι, μυρωδάτοι, βγαίνουν ζεστοί από το τηγάνι και με το που φτάνουν στο τραπέζι κλέβουν την παράσταση. Εδώ μια εκδοχή τους που είχε δώσει η Άρτεμις Χάλαρη στο Eatme
Υλικά: 500 γρ. σφιχτές ντομάτες, κομμένες (ή πομοντόρια ή ντοματίνια), 200 γρ. ντομάτα, περασμένη στον τρίφτη, 500 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, 10-15 φύλλα δυόσμου, 7-8 φύλλα βασιλικού, 1 κ.σ. ξερή ρίγανη, 1/2-1 κ.γ. κανέλα, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. σόδα, ελαιόλαδο και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε τηγάνι με λίγο νερό, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ο χυλός που θα δημιουργηθεί δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτός ούτε πολύ νερουλός, πρέπει μόλις να κολλάει στο κουτάλι. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα για να ομογενοποιηθεί. Αν οι ντομάτες βγάλουν τα υγρά τους και αραιώσει ο χυλός, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε ένα τηγάνι. Δεν θα πρέπει να είναι πολύ καυτό, για να μην αρπάξουν οι κεφτέδες εξωτερικά πριν προλάβουν να ψηθούν και στο εσωτερικό τους, αλλά ούτε χλιαρό, για να μην τραβήξουν λάδι. Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια, ρίχνουμε τους κεφτέδες, λίγους κάθε φορά και, όταν παίρνει χρώμα η μία πλευρά τους, τους γυρνάμε από την άλλη. Τους απομακρύνουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
Tip. Τυρί φέτα ή βίγκαν υποκατάστατα λευκού τυριού μπορούν να συνοδεύσουν τους ντοματοκεφτέδες ή να γίνουν μέρος του μείγματος.
Συνταγή για ρεβιθοκεφτέδες
Υλικά: 2 1/2 φλιτζάνια ρεβίθια, βρασμένα, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1 κουταλιά άνηθος, ψιλοκομμένος, λίγο ψωμί (ψίχα, μουσκεμένο και καλά στυμμένο), 2-3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο, λίγο κόλιανδρο, 1/3 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 1/4 του φλιτζανιού αλεύρι και λίγο επιπλέον για το αλεύρωμα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο λάδι για τους κεφτέδες και αρκετό για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ρίχνετε τα ρεβίθια στο πολυμίξερ και λειτουργείτε τη συσκευή μέχρι να πολτοποιηθούν. Ανακατεύετε τον πολτό με λίγο λάδι, το ψωμί, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά (δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό, κόλιανδρο και κύμινο), το αλεύρι και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθετε κατόπιν σε επίπεδους στρογγυλούς κεφτέδες. Τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίζετε τους ρεβιθοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε. Πηγή: icookgreek.com
Συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες με φέτα
Απίθανοι κεφτέδες με βάση τα φρέσκα κολοκυθάκια, ενισχυμένοι με τυρί φέτα. Δείτε τη συνταγή τους εδώ.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr