Pastel de Nata - Τα πορτογαλικά ταρτάκια που μάγεψαν την Μπέλα Μπάξτερ στο Poor Things
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ιστορία και συνταγή των εμβληματικών γλυκισμάτων της Λισαβόνας που μετατράπηκαν σε σύμβολα χειραφέτησης στη μεγάλη οθόνη.
«Who made this? We need more!» αναφωνεί εκστασιασμένη η Μπέλα Μπάξτερ, η ηρωίδα του Poor Things (που τόσο εκπληκτικά ενσαρκώνει η Έμα Στόουν), δοκιμάζοντας ένα Pastel de nata στο ταξίδι της στη Λισαβόνα και τον κόσμο. Και είναι σε τέτοιο βαθμό μαγεμένη η πρωταγωνίστρια της πολυσυζητημένης ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, σαν μόλις να γεύτηκε την ίδια την ουσία της ζωής, λες και μόλις δάγκωσε ένα κομμάτι ελευθερίας.
«We need more!»
Για να μείνει με τη μισή χαρά, όμως. Αφού ο άντρας που τη συνοδεύει -ως άλλος ένας πατέρας/θεός που ξέρει «το καλό της»- της αρνείται το δεύτερο ταρτάκι, ενώ εκείνη επιμένει «χρειαζόμαστε πιο πολλά». «No more. One's enough. Anymore's too much» της δηλώνεται ορθά-κορφτά, μια ακόμη απαγόρευση, από τις ουκ ολίγες που μετράει στη σύντομη ζωή της. Απαγόρευση που πυροδοτεί όμως το εκ νέου φευγιό της προκειμένου να διεκδικήσει τη βαθιά επιθυμία της να φάει όσα ταρτάκια θέλει. Γιατί έτσι. Γιατί της αρέσουν. Γιατί χρειάζεται Pastel de Nata μέχρι να σκάσει -υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Δικαιωμά της είναι. Και το κερδίζει σε μια μαγική διαδρομή προς την ελευθερία, όπου ακόμη και τα γλυκιά ταρτάκια μετατρέπονται σε σύμβολα χειραφέτησης στα χέρια του καλού σκηνοθέτη.
Τι είναι τα Pastel de Nata
Τα Pastel de Nata ή Pastel de Belem είναι πορτογαλικά ταρτάκια με σφολιατοειδή βάση και με γέμιση πλούσιας, γλυκιάς κρέμας από αυγά που κατά περίπτωση αρωματίζεται με κανέλα, ξύσμα λεμονιού κ.λπ. Η πρώιμη εκδοχή τους εντοπίζεται στα τέλη του 17ου αιώνα και θεωρούνται δημιουργίες των μοναχών του Μοναστηριού των Ιερωνυμιτών της ενορίας Belem (μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO και ένα από τα σπουδαιότερα τουριστικά αξιοθέατα της Λισαβόνας). Πρόκειται για την εποχή που μεγάλες ποσότητες από ασπράδι αυγού χρησιμοποιούνταν στην κατεργασία υφασμάτων και ήταν αρκετά συνήθης πρακτική στις μοναστηριακές κουζίνες να αξιοποιούν τους κρόκους που απέμεναν για να φτιάχνουν γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα.
Όταν το 1834 το μοναστήρι έκλεισε οριστικά, η συνταγή πουλήθηκε σε κοντινό διϋλιστήριο ζάχαρης, οι ιδιοκτήτες του οποίου ύστερα από τρία χρόνια (το 1837) άνοιξαν το Fabrica de Pasteis de Belem παρασκευάζοντας τα φημισμένα ταρτάκια. Περνώντας από γενιά σε γενιά, το ζαχαροπλαστείο επέζησε μέχρι σήμερα. Ο αστικός θρύλος της Λισαβόνας θέλει την αυθεντική συνταγή να φυλάσσεται ακόμη σε κάποιο μυστικό του δωμάτιο.
Συνταγή για Pasties de Nata
Κυριολεκτικά σημαίνει «γλυκό με κρέμα» και όταν η ζύμη είναι χειροποίητη, τα pasties γίνονται υπέροχα. Ωστόσο η παρασκευή της είναι μια υπόθεση που απαιτεί εμπειρία, οπότε καλύτερα να ξεκινήσει κανείς χρησιμοποιώντας έτοιμη σφολιάτα του εμπορίου.
Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας, 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ, 6 κρόκοι αυγών, 200 γρ. ζάχαρη, 400 ml γάλα πλήρες, ξύσμα από μισό λεμόνι, 1 ξυλάκι κανέλας, λίγο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
Εκτέλεση: Διαλύετε το κορν φλάουρ ανακατεύοντάς το με λίγο γάλα και ζεσταίνε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα μαζί με το ξυλάκι κανέλας. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το διαλυμένο σε λίγο γάλα κορν φλάουρ ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να βράσει. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πετάτε την κανέλα. Ρίχνετε στο ζεστό γάλα τους κρόκους των αυγών έναν έναν συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ξαναβάζετε για λίγο την κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να δείτε το μείγμα να πήζει. Προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύετε. Κόβετε τη σφολιάτα σε στρογγυλά σφολιατάκια με το χείλος ενός ποτηριού και τα απλώνετε σε καλά βουτυρωμένες θήκες μιας φόρμας για μάφιν. Τρυπάτε με πιρούνι την επιφάνειά τους και μοιράζετε σε κάθε ταρτάκι από λίγη κρέμα (μέχρι τα 2/3). Ψήνετε σε προθερμασμένο φουρνο στους 180°C στον φούρνο για 20'-2'5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr