Το μπαρ-ρέστοραν που κάνει τη Μεγαλόπολη ταξιδιωτικό προορισμό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αν ο δρόμος σου δεν σε έχει βγάλει μέχρι σήμερα στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας -πράγμα απολύτως πιθανό και εντελώς εξηγήσιμο- ήρθε η ώρα για την πρώτη σου παράκαμψη. Είτε κινείσαι προς Σπάρτη ή Καλαμάτα είτε εκδράμεις για ένα Σαββατοκύριακο στην πετρόκτιστη Καρύταινα, αξίζει χωρίς δεύτερη σκέψη να προβλέψεις ένα πέρασμα από τo all day bar-restaurant Urbana Gastroteka. Μη σου πω και μια διανυκτέρευση στην πόλη, προκειμένου να γευτείς κρασιά και εκπληκτικά κοκτέιλ χωρίς να μετράς τις γουλιές σου. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και πιο ιδιαίτερα μπαρ-εστιατόρια της Πελοποννήσου, που θα θες να ξαναπάς.
Τρία πράγματα κάνουν το χώρο που δημιούργησαν οι Γιώργος Κούτσουρας και Γιάννης Αριδάς τόσο ελκυστικό. Καλομαγειρεμένα πιάτα που υπογράφει ο ταλαντούχος και έμπειρος Γιώργος Κουρκούτας, ευφάνταστα κοκτέιλ του Γιάννη που πραγματικά σκίζουν και μια ατμόσφαιρα φινετσάτη και ταυτόχρονα χαλαρή που σε ταξιδεύει.
Ο χώρος
Η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου και η διακοσμητική προσέγγιση του Urbana Gastroteka δεν είναι έργο αρχιτεκτονικού γραφείου, αλλά των ιδίων. Ο Γιώργος Κούτσουρας αξιοποίησε τις καραντίνες για να μελετήσει εσωτερική διακόσμηση και εν συνεχεία να μετατρέψει με τους συνεργάτες του τον παλιό κινηματογράφο στο επιβλητικό και υποβλητικό σκηνικό που σε υποδέχεται σήμερα. Ανοίγοντας την πόρτα του, αποχαιρετάς τη βιομηχανική κωμόπολη της Αρκαδίας και εισχωρείς στην ονειρική ζώνη του Urbana: εκεί όπου στοιχεία εξωτισμού και αποικιακού στυλ συναντούν το παλιωμένο κόκκινο της Τοσκάνης και το μπορντό της Βουργουνδίας. Τα ξύλινα τραπέζια, τα εσωτερικά φυτά, τα ρομαντικά αμπαζούρ, οι ευρύχωρες μπάρες, η επιβλητική κάβα συνθέτουν ένα κόσμο ομορφιάς που σε καλεί να αφεθείς την παρέα, την κοινωνικότητα, το φαγητό, το ποτό… Χωρισμένο έξυπνα σε (ηλιόλουστη) αυλή, εστιατόριο με open kitchen και μπαρ -χωρίς να χάνεται στιγμή η ενιαία αντίληψη του χώρου- το Urbana καταφέρνει να ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στις διαφορετικές του χρήσεις: είναι τόσο μπαρ όσο και εστιατόριο. Τίποτα δεν λειτουργεί εις βάρος του άλλου.
Η κουζίνα και η κάβα
Έχοντας θητεύσει δίπλα σε δυνατούς σεφ, αλλά και εργαστεί στις κουζίνες λονδρέζικων εστιατορίων, o δεύτερος Γιώργος της παρέας (Κουρκούτας) υπογράφει ένα δελεαστικό μενού που τα πάει περίφημα με τα κρασιά της λίστας. Οι εκπρόσωποι του ελληνικού αμπελώνα, με έμφαση στις ετικέτες της Μαντινείας και της Νεμέας, που προσφέρει το Urbana, δεν δυσκολεύονται να βρουν το ταίρι τους στα πιάτα του καταλόγου. Οι γευστικές συγκινήσεις ξεκινούν από την αρχή - με την εμφάνιση της αφράτης, φρεσκοφτιαγμένης φοκάτσιας με ελαιόλαδο και δεντρολίβανο (3€) και της βελουτέ κρεμμυδόσουπας (4€).
Τραγανή και πεντανόστιμη η tempura κουνουπιδιού (8€) με πουρέ και κουρκουμά, ωραία ιδέα η Αργήτικη (10€) μια κροκέτα πανσέτας σερβιρισμένη με μαγιονέζα lime και μελιτζανοσαλάτα, καλοφτιαγμένο το χειροποίητο λαζάνι με ραγού (14€), έλιωνε η μοσχαρίσια ελιά στο στιφάδο (12€) με πουρέ κρεμμυδιού, χυλοπίτες και τα απαραίτητα κοκκάρια. Έκρηξη ζουμεράδας και πληθωρικότητας κάθε μπουκιά από το φρυγαδέλι (11€), μοσχαρίσιο συκώτι σε μπόλια αρνήσια, που καταφτάνει ζεστό ζεστό, «ξαπλωμένο» δίπλα σε μια ιδιαίτερη κρέμα λάμπνε από πρόβειο ντόπιο γιαούρτι και ποσέ αχλάδι σε σάλτσα κόκκινου κρασιού, άξια της προσοχής και μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ (13€) μαγειρεμένα τέλεια με τοπικό ξινό τραχανά. Για γλυκό φινάλε, γαλακτομπούρεκο (8€), με ωραία φωλιά από φύλλο κρούστας, κρέμα με άρωμα λεμονιού και παγωτό βανίλια.
Τα κοκτέιλ
Φυσάει η μπάρα του Γιάννη Αρίδα (βραβευμένου στο Aegean Cocktails and Spirits Competition) που φτιάχνει ευφάνταστα κοκτέιλ βάζοντας στο παιχνίδι ακόμη και το τσίπουρο με εξαιρετικά αποτελέσματα. Εμπνευσμένος και παιχνιδιάρης ο κατάλογος, θα σε κάνει να γελάσεις και να ψάξεις για κρυμμένα «μυστικά». Μην ανησυχείς και όλα θα σου φανερωθούν στο ποτήρι. Αν όχι στο πρώτο, στο δεύτερο σίγουρα.
Info: Urbana Gastroteka, Αγίου Αθανασίου 72, Μεγαλόπολη, 2791022284
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr