Στο «Αγρόκτημα Καλογερόπουλος» φτιάχνουν παραδοσιακά προϊόντα όλο γεύση με δικό τους πρόβειο γάλα
Η εμπειρία και ο μόχθος τριών γενιών κτηνοτρόφων συναντιούνται σήμερα σε καθετοποιημένη παραγωγή και δημιουργούν εξαιρετικά γιαούρτια, κρέμες και ρυζόγαλα.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με σανό βρώμης και τριφυλλιού και καρπούς απά στάρια και κριθάρια που παράγουν οι ίδιοι τρέφονται τα 500 πρόβατα της οικογένειας Καλογερόπουλου. Το φρέσκο γάλα τους συλλέγεται καθημερινά αποτελώντας την πρώτη ύλη για τα καλής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα, το πρόβειο γιαούρτι, τις κρέμες και τα ρυζόγαλα, που διατίθενται με την επωνυμία «Αγρόκτημα Καλογερόπουλος». Κάθε κουταλιά τους είναι και ένα ταξίδι στις αυθεντικές γεύσεις των γαλακτοκομικών μιας άλλης εποχής.
Περίπου 1.000 στρέματα που εκμεταλλεύεται η οικογένεια απλώνονται πέρα από το χωριό Περιβόλια Αρκαδίας, ενώ το σύγχρονο πρατήριο/παρασκευαστήριό τους βρίσκεται μέσα στη Μεγαλόπολη.
Από τον παππού στα εγγόνια, η εμπειρία διευρύνεται
Εκεί μας περίμενε ο Φάνης Καλογερόπουλος, «εκπρόσωπος» μιας οικογένειας ριζωμένης στα πάτρια χώματα με πολυετή εμπειρία στην κτηνοτροφία (μάρτυρας ο φωτογραφικός φακός που απαθανάτισε τον παππού με αλωνιστική μηχανή τη δεκαετία του 1960), αλλά ταυτόχρονα «εκπρόσωπος» και μιας γενιάς που, αφού σπούδασε, επέλεξε να γυρίσει στις δυσκολίες και τις χαρές της γης της μην υποκύπτοντας στα θεσσαλονικιώτικα ή αθηναϊκά θέλγητρα. Τι να την κάνεις, άλλωστε, τη μεγαλούπολη, όταν έχεις τη Μεγαλόπολη;
«Από τα 16 – 17 μου ήξερα ότι θέλω να κάνω αυτό», λέει στο ethnos.gr ο Φάνης. Ο ίδιος σπούδασε Ζωική Παραγωγή, έβγαλε και το τμήμα Τυροκομίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη και από το 2011 ζει μόνιμα στη Μεγαλόπολη ασχολούμενος εξολοκλήρου με την οικογενειακή επιχείρηση, που κρατάει από το 1950. Μιλάει με περίσσεια περηφάνεια για τον παππού του, τον πατέρα του, Γιάννη, το πρωτοποριακό του πνεύμα και την αγάπη του για την κτηνοτροφία. Αλλά και για τον μικρότερο αδερφό του, Θοδωρή, που έχει τελειώσει τη Γεωπονική Αθηνών (τμήμα Ζωικής Παραγωγής), πολύτιμο μέλος κι αυτός της σημερινής ομάδας. Το «Αγρόκτημα Καλογερόπουλος» δίνει προϊόντα του και στην Τρίπολη, αλλά και σε Αθηναίους που το έχουν ήδη ανακαλύψει κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Νοσταλγικές γεύσεις που σε ταξιδεύουν στην παιδική ηλικία
Αν περνάτε από τη Μεγαλόπολη, αξίζει να κάνετε μια στάση στο πρατήριο του «Αγροκτήματος Καλογερόπουλος» για να δοκιμάσετε αυθεντικό χωριάτικο πρόβειο γιαούρτι και κρέμες βανίλιας και ρυζόγαλα σαν της γιαγιάς που σε ταξιδεύουν σε γεύσεις της παιδικής ηλικίας. Εδώ θα βρείτε ακόμη τα παραδοσιακα ζυμαρικά Ψύλλας που φτιάχνονται (και) με πρόβειο γάλα από το Αγρόκτημα, όπως και την πολύ ιδιαίτερη, παραδοσιακή γραβιέρα με τις χαρακτηριστικές μεγάλες τρύπες του Ιωάννη Σταυρόπουλου (τυροκομείο στα Καράτουλα Αρκαδίας) για την παρασκευή της οποία ακολουθείται συνταγή άνω των 100 ετών.
Info: Αγρόκτημα Καλογερόπουλος, Ιωάννου Παπαϊωάννου 7, Μεγαλόπολη, Τ. 2791 400841, agroktimakalogeropoulos.gr
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr