Ρύζι κουνουπιδιού, είπατε; Τι είναι και πώς το φτιάχνεις σπίτι
Η διατροφική τάση της εποχής για λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά έχει φέρει νέους τρόπους αξιοποίησης των κλασικών φυτικών πρώτων υλών. Το «ρύζι» από κουνουπίδι είναι ένας από αυτούς.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Καθώς η vegan, vegetarian και plant based κουζίνα κερδίζει πόντους διεθνώς, αλλά και η μαγειρική και γαστρονομική «αγορά» του διαδικτύου πιέζει διαρκώς για καινούριες ιδέες, πολλά ευφάνταστα βλέπουμε να περνούν μπροστά από τα μάτια μας σκρολάροντας στα σόσιαλ μίντια. Μέσα στον καταιγισμό των «πράσινων συνταγών», δεν αποκλείεται να έχετε δει να γίνεται λόγος για το «ρύζι» κουνουπιδιού ή «ταμπουλέ» κουνουπιδιού, όπως αυτό που προτείνει ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου εδώ.
Τι είναι το «ρύζι» κουνουπιδιού
Όταν γίνεται λόγος για «ρύζι» από κουνουπίδι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για τίποτε περισσότερο από ωμό κουνουπίδι ψιλοκομμένο σε μέγεθος κόκκου ρυζιού ή κόκκου πλιγουριού (ταμπουλέ). Τα κομματάκια του λαχανικού σοταρισμένα (ενίοτε και ωμά), πασπαλισμένα με φρέσκα μυρωδικά ή άλλα καρυκεύματα χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα ή ως γέμιση σε πιάτα που θέλουν να κρατήσουν χαμηλά τους αμυλούχους υδατάνθρακες (όπως το πραγματικό ρύζι) χωρίς να χάσουν το υγιεινό διατροφικό προφίλ τους.
Πώς γίνεται το «ρύζι» κουνουπιδιού
Το «ρύζι» από κουνουπίδι δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη δεξιότητα ή σπάνιο και περίεργο υλικό. Απλώς ξεπλένετε καλά ένα κουνουπίδι χωρίζοντάς το σε μπουκετάκια. Κόβετε τα μπουκετάκια με τα κοτσανάκια τους στη μέση και τα ρίχνετε λίγα λίγα στο μπλέντερ ή το μούλτι. Λειτουργείτε τη συσκευή μέχρι να το κουνουπίδι να ψιλοκοπεί σε κομματάκια μεγέθους κόκκου ρυζιού ή κόκκου πλιγουριού. Εναλλακτικά τρίβετε το κουνουπίδι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη τυριού.
Πώς μαγειρεύεις το «ρύζι» κουνουπιδιού
Το ψιλοκομμένο κουνουπίδι το χρησιμοποιείς ως γαρνιτούρα σοταρισμένο σε βούτυρο ή ελαιόλαδο με κρεμμύδι, αλατοπίπερο και μπαχαρικά (του πάει το κύμινο, η καπνιστή πάπρικα, το τσίλι, ο μαραθόσπορος). Δεν θέλει περισσότερα από 3'-4' ψήσιμο, σκοπός δεν είναι να βράσει. Μπορείς ακόμη να το ψήσεις στο φούρνο για 12' σε υψηλή θερμοκρασία απλωμένο σε λαδόκολλα περιχυμένο με ελαιόλαδο και αλατοπιπερωμένο.
Πατήστε για τη συνέχεια εδώ
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr