Οι υγιεινότεροι τρόποι να μαγειρευτεί το κρέας
Το ψήσιμο του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία καθώς παράγονται ανεπιθύμητες ουσίες όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες. Πώς μπορεί να μειωθεί η παραγωγή τους;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μαγειρέματος του κρέατος είναι το ψήσιμο, το βράσιμο και το τηγάνισμα. Στην Ελλάδα αγαπούμε βέβαια ιδιαίτερα και το ψήσιμο στα κάρβουνα, θεωρώντας το μάλιστα το μπάρμπεκιου μια υγιεινή επιλογή, αφού διαφεύγει αρκετό από το λίπος των κρεάτων μέσα από τη σχάρα.
Yψηλές θερμοκρασίες και ανεπιθύμητες ουσίες
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας προς ενημέρωση των καταναλωτών, που δημοσιεύει το icookgreek.com, το ψήσιμο του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να γεννήσει κινδύνους για την υγεία μας. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια ψησίματος σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παραχθούν ανεπιθύμητες ουσίες, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες, τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.
Αυτές οι ουσίες έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων, μεταξύ των οποίων και κάποιου τύπου καρκίνοι. Τι μπορεί να κάνει κανείς για να μειώσει την παραγωγή των ανεπιθύμητων ουσιών; Βασικό είναι να μην έρχεται το κρέας σε επαφή με τη φωτιά, να μην χρησιμοποιούμε σχάρες με καμένα υπολείμματα και να μην τρώμε κομμάτια που παραψήθηκαν και έχουν «αρπάξει».
Δείτε αναλυτικά τις 7 συμβουλές για υγειονότερο μαγείρεμα του κρέατος πατώντας εδώ
Αυστηρό τελεσίγραφο στον ΟΣΕ - «Καθαρίστε τις γραμμές έως 30 Οκτωβρίου», λέει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Μαρουσάκης: Σαρώνει η κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες - Πότε θα χτυπήσει την Αττική
Σκύλοι χωρίς νερό και φαγητό: Τραγικές συνθήκες σε δημοτικό κυνοκομείο στα Γιαννίτσα
Πρέβεζα: Έπεσαν σοβάδες στα κεφάλια μαθητών εν ώρα του μαθήματος - Εισαγγελική παρέμβαση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr