Από το Halloween κρατάμε μόνο τις κολοκύθες... Και φτιάχνουμε αλμυρές πίτες και τάρτες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι υπέροχες κολοκύθες, τόσο οι κίτρινες όσο κι εκείνες με το ζωντανό πορτοκαλί χρώμα, τη γλυκιά, πλούσια σάρκα τους και την ωραία τους γεύση, συγκαταλέγονται στα πλέον αγαπητά υλικά του φθινοπώρου, με τη φήμη τους να εκτοξεύεται διεθνώς λόγω της παγκοσμιοποιημένης αμερικανικής γιορτής του Χαλόουιν.
H ελληνική παραδοσιακή κουζίνα δεν αγνόησε τις πορτοκαλιές και κίτρινες κολοκύθες, ωστόσο τις αξιοποίησε κυρίως σε γλυκές συνταγές, μαρμελάδες και γλυκό του κουταλιού, όπως το περίφημο κουφέτο της Μήλου, και πίτες όπως η γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας και τα μπουρεκάκια με κολοκύθα, σύκα και καρύδια.
Ωστόσο, πέρα από τις γνωστές γλυκές της εκδοχές, σημειώνει το icookgreek.com, η κολοκύθα τα πάει εξίσου καλά και στις αλμυρές συνταγές, σε πίτες, τάρτες και γκαλέτ της νεότερης κουζίνας. Τυρία με έντονο χαρακτήρα, όπως η φέτα, το κατσικίσιο ή τα μπλε, αλλά και κάποια αλλαντικά ταιριάζουν ωραία μαζί της «σηκώνοντας τους γευστικούς τόνους του τελικού αποτελέσματος.
Ακολουθούν δυο συνταγές για κις με κολοκύθα και μπλε τυρί και για κολοκυθόπιτα με πατάτες, ενώ περισσότερες ιδέες για αλμυρές πίτες και τάρτες με κολοκύθα θα βρείτε πατώντας εδώ
Συνταγή για κις με κολοκύθα και μπλε τυρί
Υλικά
Για τη βάση της τάρτας: 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι, 115 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κύβους), 1/3 φλιτζανιού παγωμένο νερό, λίγο αλάτι
Για τη γέμιση: 2 φλιτζάνια κολοκύθα κομμένη σε κύβους, 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι (προαιρετικά), 3 αυγά, 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, 1/2 φλιτζάνι γάλα, 100 γρ. μπλε τυρί ή κατσικίσιο τυρί κομματιασμένο, λίγο φρέσκο θυμάρι για άρωμα (ή φασκόμηλο)
Εκτέλεση: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνετε τους κύβους κολοκύθας σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι (προαιρετικά) και ψήνετε για 20'-25', μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρά. Σε μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει σα σωρός από ψίχουλα. Ρίχνετε το παγωμένο νερό λίγο λίγο και ζυμώνετε ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30'. Στη συνέχεια, την ανοίγετε σε χοντρό φύλλο και την τοποθετείτε σε ταρτιέρα. Την τρυπάτε με ένα πιρούνι και την προψήνετε στους 180°C για 10'-12'. Σε μπολ, χτυπάτε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Στρώνετε την ψητή κολοκύθα και το μπλε τυρί στη βάση της τάρτας και ρίχνετε το μείγμα αυγών από πάνω. Ψήνετε στους 180°C για 30'-35', μέχρι να πήξει η γέμιση και να χρυσίσει η επιφάνεια.
Συνταγή για αλμυρή κολοκυθόπιτα με πατάτες
Υλικά: 750 γρ. πατάτες καθαρισμένες, τριμμένες σε χοντρό τρίφτη, 750 γρ. κολοκύθα κίτρινη (σάρκα), καθαρισμένη, ½ φλιτζάνι του τσαγιού μαργαρίνη, αναμειγμένη με λάδι, 400 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη, 300 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, ½ ματσάκι δυόσμος και ½ ματσάκι, μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 5 αυγά και επιπλέον 2 κρόκοι αυγών για το άλειμμα, 2 κουταλιές της σούπας καλαμποκίσιο αλεύρι, 125 ml γάλα εβαπορέ, ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, λίγο αλάτι
Εκτέλεση: Τρίβετε την κολοκύθα, την πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και την αφήνετε να στραγγίσει σε τρυπητό για 1 ώρα. Ανακατεύετε σε μπολ την κολοκύθα με τις πατάτες, τα τυριά, το καλαμποκίσιο αλεύρι, το μαϊντανό, το δυόσμο και το πιπέρι. Χτυπάτε τα 5 αυγά με το γάλα εβαπορέ και τα ενσωματώνετε στο μείγμα με τις πατάτες και την κολοκύθα. Σε κατσαρολάκι λιώνετε τη μαργαρίνη και το λάδι και αλείφετε ένα ταψί. Απλώνετε επάνω το μείγμα λαχανικών και αυγών. Ρίχνετε όσο από το μείγμα βουτύρου-λαδιού περίσσεψε (αφού το χτυπήσετε με τους 2 κρόκους) στην επιφάνεια της πίτας. Ψήνετε την πίτα στους 180-200?C για 55’-60’ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
Περισσότερες ιδέες για αλμυρές πίτες και τάρτες με κολοκύθα θα βρείτε πατώντας εδώ
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr