Οι μαρμελάδες αλλιώς - Τρία γλυκά και πικάντικα τσάτνεϊ για τυριά και αλλαντικά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το τσάτνεϊ είναι γλυκόξινο παρασκεύασμα με καταγωγή από την ινδική κουζίνα και μοιάζει με πικάντικη, πηχτή μαρμελάδα. Μια διάσημη δυτική εκδοχή του είναι το τσάτνεϊ με μήλα, κρεμμύδια, σκόρδο, ξίδι, ντομάτες, ζάχαρη και μπαχαρικά. Οι ασιατικές βερσιόν περιέχουν συχνά και εξωτικά φρούτα, όπως το πολύ διαδεδομένο τσάτνεϊ με μάνγκο. Ανάλογα με τη γεύση τους, τα μπαχαρικά τους και τα επίπεδα γλυκύτητάς τους, τα τσάτνεϊ συνοδεύουν τυριά και αλλαντικά, αλλά και ψητά ή βραστά κρέατα.
Συνταγή για τσάτνεϊ με μήλα, ντομάτες και κρασί
Υλικά: 1 κιλό ώριμες ντομάτες, 3 κρεμμύδια, 2 πράσινα μήλα, 3 κόκκινα μήλα, 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη, 2 φλιτζάνια του τσαγιού ξίδι από λευκό κρασί, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και σκόνη τσίλι)
Εκτέλεση: Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και τα μήλα. Καθαρίζετε και κόβετε στη μέση τα μήλα και κατόπιν αφαιρείτε τα κουκούτσια. Τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Τοποθετείτε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξίδι, το αλάτι και τα μπαχαρικά και τα αφήνετε να πάρουν βράση σε σιγανή φωτιά 1 1/2 ώρα με ανοιχτή κατσαρόλα. Ανακατεύετε τακτικά και αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο νερό. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το τσάτνεϊ να σταθεί 5΄. Κατόπιν το μοιράζετε σε βάζα και τα σφραγίζετε αμέσως.
Συνταγή για τσάτνεϊ κυδωνιού
Ενδιαφέρον τσάτνεϊ με κυδώνι, τζίντζερ και κράνμπερις, αρωματισμένο με κόλιαδρο, γλυκάνισο, μπαχάρι και κανέλα, που ταιριάζει πολύ με γραβιέρα και παρμεζάνα, με ζαμπόν χοιρινό ή γαλοπούλας, με ψητά πουλερικά και με ψητό χοιρινό κρέας. Δείτε πώς θα το φτιάξετε πατώντας εδώ.
Συνταγή για τσάτνεϊ με κίτρινη κολοκύθα, πορτοκάλια και μαστίχα Χίου
Υλικά: 1 κιλό σάρκα κολοκύθας τριμμένη σε χοντρό τρίφτη, 2-3 μέτρια πορτοκάλια, 1 κιλό ζάχαρη, 1 ½ ποτήρι νερό , ο χυμός 1 λεμονιού, 1 ξυλάκι κανέλας, 2-3 γαρίφαλα, λίγη μαστίχα Χίου σε σκόνη
Εκτέλεση: Ξύνετε ελαφρά τη φλούδα των πορτοκαλιών και τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με το νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν και κόβετε τη σάρκα και τη φλούδα τους σε μικρά κομμάτια αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια. Ανακατεύετε σε μια βαθιά κατσαρόλα τα πορτοκάλια με την κολοκύθα, τη ζάχαρη, το νερό όπου βράσατε τα πορτοκάλια, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Βράζετε το τσάτνεϊ μαρμελάδα μέχρι να δέσει. Προσθέτετε λίγο πριν το τέλος του βρασίματος το χυμό του λεμονιού. Αφήνετε το τσάτνεϊ να κρυώσει. Κατόπιν του προσθέτετε τη σκόνη της μαστίχας και το μοιράζετε σε αποστειρωμένα βάζα.
Περισσότερες ιδιαίτερες μαρμελάδες λαχανικών θα βρείτε πατώντας εδώ
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr