Χριστουγεννιάτικο μενού 3 πιάτων – Απολαυστικές συνταγές με τη γεύση της γιορτής
Μια αχνιστή σούπα κολοκύθας, μια χορταστική σαλάτα με ρόδι και ένα ακαταμάχητο χοιρινό στη γάστρα, με την υπογραφή του του Βαγγέλη Δρίσκα από τις εκδόσεις Πατάκη.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τούτα τα Χριστούγεννα ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας και οι Εκδόσεις Πατάκη μάς επιφύλαξαν το πιο λαχταριστό χριστουγεννιάτικο δώρο: ένα μενού που συνδυάζει παράδοση, δημιουργικότητα, βαθιά γεύση και την απόλυτη αίσθηση φιλοξενίας. Για ένα αξέχαστο γιορτινό τραπέζι των 6 ατόμων, οι γεύσεις παντρεύονται μοναδικά: βελούδινη κολοκυθόσουπα με ντελικάτο άρωμα φασκόμηλου, δροσερό ταμπουλέ με μήλα, καρύδια και ρόδι, και για κυρίως πιάτο, πηλιορείτικο χοιρινό στη γάστρα με ξερά φρούτα και κάστανα που αποπνέουν την πιο γιορτινή θαλπωρή. Ένα μενού που υπόσχεται να ζεστάνει καρδιές και να χαρίσει αξέχαστες στιγμές γύρω από το τραπέζι.
Πιάτο πρώτο: Κολοκυθόσουπα με φασκόμηλο
Υλικά:
- 500 γρ. κίτρινη κολοκύθα
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 2 πατάτες
- 2 πράσα
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο τζίντζερ
- 3-4 φύλλα φασκόμηλο
- 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 6 φέτες προσούτο (προαιρετικά) ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίστε την κολοκύθα από τη φλούδα και τους σπόρους και κόψτε τη σε μικρότερα κομμάτια. Καθαρίστε και κόψτε τα πράσα σε φέτες και τις πατάτες σε μικρότερα κομμάτια. Σοτάρετε όλα τα λαχανικά μαζί με το τζίντζερ στο βούτυρο και προσθέστε τον ζωμό κοτόπουλου και το φασκόμηλο. Αλατοπιπερώστε και βράστε σε μέτρια φωτιά για 30?. Μόλις μαγειρευτεί η σούπα, περάστε την από το μπλέντερ για να γίνει κρέμα, ανακατέψτε με την κρέμα γάλακτος, μοιράστε τη στα πιάτα και γαρνίρετε με το προσούτο και με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Για το ψητό προσούτο, απλώστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί και βάλτε στη σειρά τις φέτες. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 10? ή μέχρι να ροδίσουν και αφήστε τες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Πιάτο δεύτερο: Ταμπουλέ με μήλα, καρύδια και ρόδι
Υλικά:
- 100 γρ. πλιγούρι
- 2 ματσάκια μαϊντανός
- 2 μήλα
- 100 γρ. καρύδια
- 1 κρεμμύδι
- 1 ρόδι
- 4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 100 ml ελαιόλαδο
- 5-6 κλωναράκια φρέσκος δυόσμος
ανθός αλατιού σε νιφάδες
Εκτέλεση:
Βάλτε σε ένα μπολ 200 ml νερό και τον χυμό λεμονιού, ρίξτε το πλιγούρι και αφήστε το να μουλιάσει τουλάχιστον για 1-2 ώρες στο ψυγείο. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και τα μήλα με τις φλούδες τους. Ψιλοκόψτε τον δυόσμο, τα καρύδια και το κρεμμύδι. Καθαρίστε το ρόδι και κρατήστε τους σπόρους του. Στραγγίστε το πλιγούρι και αδειάστε το σε ένα μπολ. Προσθέστε τον μαϊντανό, τα μήλα, τα καρύδια, το κρεμμύδι, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και αλατίστε το μείγμα. Ανακατέψτε, σερβίρετε και πασπαλίστε τη σαλάτα με τους σπόρους του ροδιού.
Κυρίως Πιάτο: Πηλιορείτικο χοιρινό στη γάστρα με ξερά φρούτα και κάστανα
Υλικά:
- 1,5 κιλό χοιρινό μπούτι, τυλιγμένο ρολό σε δίχτυ
- 3 ξερά κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο ή 2 κουτ. γλυκού πολτός σκόρδου
- 200 γρ. ξερά βερίκοκα χωρίς κουκούτσι
- 200 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 500 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 750 ml κόκκινο κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 ξύλα κανέλας
- 4-5 κόκκοι μπαχάρι
- ελαιόλαδο
- ανθός αλατιού
- νιφάδες πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας:
- 1 κιλό πατάτες
- 200 ml γάλα
- 100 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Για το φαγητό αυτό χρειάζεστε γάστρα, για να σιγομαγειρευτεί στον φούρνο. Σοτάρετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μετά τα μεταφέρετε στη γάστρα. Ξεκινήστε σοτάροντας σε 4-5 κουτ. ελαιόλαδο τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες & το σκόρδο. Ρίξτε το κρέας, αλατοπιπερώστε και αφήστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Μεταφέρετε το φαγητό στη γάστρα. Ρίξτε το κρασί, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα & το μπαχάρι. Σκεπάστε & ψήστε στους 170 βαθμούς για 2,5 ώρες. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε κομμάτια. Βράστε σε ανάλατο νερό για 20-25? και πολτοποιήστε με το εργαλείο του πουρέ. Προσθέστε το γάλα ζεστό, λίγο ανθό αλατιού και ανακατέψτε. Ρίξτε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και ανακατέψτε για να αφρατέψει ο πουρές. Απλός και νόστιμος, ιδανικός για να τον σερβίρετε με το χοιρινό και τη σάλτσα του. Για να σερβίρετε το κρέας, βγάλτε το από τη γάστρα, αφαιρέστε το δίχτυ και κόψτε το σε φέτες.
Περισσότερες συνταγές και μαγειρική έμπνευση στα βιβλία του Βαγγέλη Δρίσκα Chef στην κουζίνα σας. Κλασική μαγειρική του αύριο και Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία που θα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr