Τελικά οι χυμοί φρούτων και λαχανικών σου κάνουν τόσο καλό, όσο νομίζεις;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία, κάποια μάλιστα θεωρούνται σύμμαχοί μας απέναντι σε χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αυτό πλέον το γνωρίζουμε καλά, γι’ αυτό και αποτελούν κορυφαίες επιλογές, όταν επιλέγουμε να στραφούμε στην υγιεινή διατροφή – στροφή που αφορά πολύ περισσότερο κόσμο μετά τις γιορτινές παρεκτροπές.
Αλλά και ο χυμός τους, η διαδικασία που περιλαμβάνει την εξαγωγή των θρεπτικών υγρών από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Όχι άδικα, από μία άποψη αφού το υγρό που προκύπτει απ’ το στύψιμο ή την «αποχύμωση», περιέχει τις περισσότερες από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν φυσικά σε ολόκληρο το φρούτο ή το λαχανικό. Ωστόσο, καθώς δεν περιέχει τη σάρκα τον πολτό της πρώτης ύλης στερώντας από τον οργανισμό τις περίφημες φυτικές ίνες, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες όπως θα δούμε παρακάτω.
Η δε ποικιλία των χυμών είναι κι αυτή μεγάλη και δεν περιορίζεται στην πορτοκαλάδα που μας κυνηγούσαν να πιούμε ως παιδιά -πράγμα που τους κάνει ευρύτερα θελκτικούς. Αρκετός κόσμος χρησιμοποιεί μια ευρεία γκάμα χυμών για «αποτοξίνωση», για χάσιμο κιλών ή για να προσθέσουν περισσότερα ωφέλιμα συστατικά στη διατροφή τους. Ποιοι έχουν δίκιο και σε τι βαθμό; Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά από την κατανάλωση χυμών σύμφωνα με τις έρευνες και τις μελέτες που επικαλείται η πύλη υγείας Healthline;
Οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους στρέφονται οι άνθρωποι στους χυμούς
Αποτοξίνωση: Πιεσμένοι από την υπερκατανάλωση τροφής στις γιορτές, κάποιοι αποκλείουν τη στερεά τροφή και καταναλώνεται μόνο χυμούς για 3 ημέρες ή και περισσότερες. Έτσι πιστεύουν ότι «καθαρίζουν» το σώμα τους από τις τοξίνες. Ωστόσο, κανένα στοιχείο δεν υποστηρίζει τη λογική ή την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας πρακτικής.
Φυσικό συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής: Ο φρέσκος χυμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εύκολο συμπλήρωμα της διατροφής, αυξάνοντας την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από φρούτα και λαχανικά που διαφορετικά δεν θα καταναλώναμε.
Τα οφέλη από την κατανάλωση χυμού
Εάν δυσκολεύεστε να βάλετε τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας καθημερινά, ο χυμός μπορεί να είναι ένας βολικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψή τους.
Σύμφωνα με μελέτη το συμπλήρωμα της διατροφής ανάμεικτο χυμό φρούτων και λαχανικών για 14 εβδομάδες βελτίωσε τα επίπεδα των συμμετεχόντων σε βήτα καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σελήνιο και φυλλικό οξύ. Στο ίδιο συμπέρασμα υποστηρίζει και ανασκόπηση 22 μελετών. Πολλά στοιχεία συνδέουν τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά με μειωμένο κίνδυνο ασθενειών, αλλά οι μελέτες για τους χυμούς είναι λιγοστές. Εντοπίζονται μελέτες που διαπιστώνουν τη σύνδεση των χυμών μήλου και ροδιού με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης και κάποιες άλλες που συμπεραίνουν μείωση στους δείκτες οξειδωτικού στρες από κατανάλωση χυμών. Μεγάλη μελέτη παρατήρησε μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ μεταξύ εκείνων που έπιναν χυμούς φρούτων και λαχανικών τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με εκείνους που τους έπιναν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Η μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών στους χυμούς, αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε φυτικές τροφές και πιστεύεται ότι προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Παρά αυτά τα αποτελέσματα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων στην υγεία των χυμών φρούτων και λαχανικών.
Το πρόβλημα με τους χυμούς – Γιατί είναι καλύτερο να καταναλώνετε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά
Απώλεια πολύτιμων φυτικών ινών. Το μεγαλύτερο ζήτημα με τους χυμούς είναι η απώλεια έως και του 90% των φυτικών ινών που αφαιρείται και χάνεται κατά τη διαδικασία του στυψίματος. Κάποιες, λίγες διαλυτές ίνες θα παραμείνουν, αλλά η πλειονότητα των αδιάλυτων ινών αφαιρείται. Ωστόσο, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο οργανισμός χρειάζεται τις φυτικές ίνες για να αντλήσει τα πλήρη οφέλη του καρπού, αλλιώς δεν τα απορροφά. Επιπλέον, η πρόσληψη φυτικών ινών έχει συσχετιστεί με χαμηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση των διαλυτών ινών, ειδικότερα, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Μελέτη που συνέκρινε την κατανάλωση ολόκληρων μήλων με την κατανάλωση χυμού μήλου διαπίστωσε ότι η μόνο η κατανάλωση ολόκληρων μήλων βοήθησε στο να μείνουν σταθερά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στους συμμετέχοντες. Επιπλέον μελέτη παρατήρησης έδειξε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που κατανάλωναν χυμούς φρούτων, ενώ, αντίθετα, τα ολόκληρα φρούτα συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο.
Σάκχαρα χωρίς ίνες. Η πρώτη ύλη που επιλέγει κανείς να κάνει χυμό έχει σημασία ως προς τα σάκχαρα που θα λάβει, καθώς τα φρούτα περιέχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη από τα λαχανικά. Παραμένει επίσης πρόβλημα η απουσία φυτικών ινών που κατα την κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου επιβραδύνει το χρόνο απορρόφησης των σακχάρων από τον οργανισμό. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φρουκτόζης, από τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων, έχει συνδεθεί με υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αύξηση βάρους και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 114 ml χυμού μήλου περιέχει σχεδόν 0 γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά περιέχει 13 γραμμάρια ζάχαρης και 60 θερμίδες. Ομοίως, ο χυμός σταφυλιού έχει 20 γραμμάρια ζάχαρης σε μια μερίδα 114 ml.
Μόνο χυμοί για απώλεια βάρους; Κακή ιδέα. Κάποιοι καταφεύγουν στους χυμούς ως στρατηγική απώλειας βάρους. Τέτοιες άκρως προβληματικές δίαιτες περιλαμβάνουν την κατανάλωση 600-1.000 θερμίδων την ημέρα μόνο από χυμούς, με αποτέλεσμα σοβαρό έλλειμμα θερμίδων και γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο, το νέο βάρος διατηρείται για μερικές ημέρες -όσο κρατάει ο ανορθόδοξος τρόπς διατροφής. Ένας τόσο σοβαρός περιορισμός θερμίδων μπορεί να αποδιοργανώσει τον μεταβολισμό σας μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, οι χυμοί δεν είναι δυνατόν να ατικαθιστούν γεύματα, καθώς δε είναι διατροφικά ισορροπημένοι (δεν περιέχουν πρωτεΐνες ούτε καλά λιπαρά).
Πού καταλήγουμε;
1. Οι φρέσκοι χυμοί περιέχουν αρκετές από τις σημαντικές βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά των καρπών ωφελώντας την υγεία. Σε λογικές ποσότητες συμπληρώνουν μια κανονική και ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, τα φρούτα και τα λαχανικά εξακολουθούν να είναι πιο ωφέλιμα, υγιεινά και θρεπτικά για τον οργανισμό όταν καταναλώνονται ολόκληρα και όχι ως χυμός.
2. Οι χυμοί δεν είναι διατροφικά ισορροπημένοι επειδή δεν περιέχουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης ή καλών λιπαρών.
3. Η αποτοξίνωση με χυμούς είναι περιττή και όταν συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα είναι δυνητικά επιβλαβής. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σώμα χρειάζεται βοήθεια στην αποτοξίνωση με την αποβολή των στερεών τροφών από τη διατροφή. Το σώμα είναι σχεδιασμένο να αποβάλλει τις τοξίνες μόνο του, χρησιμοποιώντας το συκώτι και τα νεφρά.
4. Η υπερβολική κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων χυμού φρούτων έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και παχυσαρκίας.
HMPV: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινέζικου ιού στη Θεσσαλονίκη
Τι πρέπει να ξέρετε για τον μεταπνευμονοϊό: Τα συμπτώματα και η θνητότητα - Ο καθηγητής Κιουμής εξηγεί
Νέες καθυστερήσεις: Μπλόκο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στους διαγωνισμούς για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία
Έλληνας γεωλόγος στην εξερεύνηση των χρυσωρυχείων των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο αναζητά τον χρυσό των Μακεδόνων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr