Τσικνοπέμπτη στο σπίτι - Ψήνουμε σε κάρβουνα, γκάζι, φούρνο και ηλεκτρική ψησταριά
Βασικά μυστικά για επιτυχημένο ψήσιμο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Αγαπάτε τη μυρωδιά του καπνού που τυλίγει τα ψητά ή προτιμάτε ένα πιο «καθαρό» ψήσιμο; Ό,τι κι αν ταιριάζει στο γούστο και τις διαθέσεις σας υπάρχει τρόπος να γιορτάσετε την Τσικνοπέμπτη στο ζεστό σπιτάκι σας -μακριά από το στριμωξίδι της ημέρας- όπως ακριβώς σας αρέσει. Είτε διαθέτετε παραδοσιακή ψησταριά είτε έναν απλό φούρνο, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να πετύχετε το τέλειο ψήσιμο.
Βασικά μυστικά για επιτυχημένο ψήσιμο
Επιλέξτε ποιοτικά και σωστά κομμένα κρέατα. Η σωστή πρώτη ύλη κάνει τη διαφορά, γι’ αυτό προμηθευτείτε τα κρεατικά σας από αξιόπιστους επαγγελματίες.
Ποντάρετε στις μαρινάδες. Μπορούν να απογειώσουν τη γεύση, ακόμη και στα πιο απλά κομμάτια κρέατος. Δείτε συνταγές για μαρινάδες πατώντας εδώ.
Προσαρμόστε το ψήσιμο στην ψησταριά σας. Αν η ψησταριά σας δεν έχει καπάκι, προτιμήστε μικρότερα κομμάτια. Αν έχει, τότε μπορείτε να πειραματιστείτε με μεγαλύτερα.
Χρησιμοποιήστε σωστά τον φούρνο. Αν δεν έχετε ψησταριά, το γκριλ της κουζίνας είναι μια χαρά – αρκεί να κόψετε το κρέας σε μικρότερα ή λεπτότερα κομμάτια.
Ψήσιμο στα κάρβουνα – η παραδοσιακή επιλογή
Η εμπειρία του ψησίματος στα κάρβουνα είναι ανεπανάληπτη, με τη φωτιά να δίνει μοναδική νοστιμιά. Ωστόσο, χρειάζεται εξωτερικό χώρο και προετοιμασία. Υπολογίστε περίπου 20 λεπτά για να ανάψουν τα κάρβουνα και να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό γκρι-σταχτί χρώμα πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο.
Tips για τέλειο αποτέλεσμα
- Απλώστε κάρβουνα και λίγο πιο έξω από την επιφάνεια της σχάρας για ομοιόμορφη θερμότητα.
- Αν το κρέας αρπάξει γρήγορα εξωτερικά, μετακινήστε το άμεσα σε σημείο με πιο ήπια φωτιά.
- Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία, πλησιάστε το χέρι σας στη σχάρα: αν αντέχετε 4-5 δευτερόλεπτα, είστε σε σωστή θερμοκρασία ψησίματος.
Ψήσιμο σε ηλεκτρική ψησταριά – καθαρό και άνετο
Αν δεν θέλετε καπνό και στάχτες, η ηλεκτρική ψησταριά είναι η λύση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προθερμάνετε καλά την πλάκα ή τη σχάρα πριν τοποθετήσετε το κρέας. Οι περισσότερες ηλεκτρικές ψησταριές διαθέτουν θερμοστάτη, επιτρέποντας την προσαρμογή της θερμοκρασίας. Καθαρίζονται εύκολα και διαθέτουν δίσκο συλλογής υγρών, προσφέροντας μια πιο «τακτοποιημένη» εμπειρία ψησίματος.
Ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου – πρακτικό και γρήγορο
Οι ψησταριές υγραερίου έχουν το πλεονέκτημα ότι ζεσταίνονται γρήγορα και δεν απαιτούν ιδιαίτερο καθάρισμα.
Τι να προσέξετε:
- Ανάψτε την ψησταριά με ανοιχτό καπάκι και αφήστε την να κάψει καλά πριν ακουμπήσετε το κρέας.
- Για μεγαλύτερα κομμάτια, όπως ολόκληρο κοτόπουλο ή μπούτι χοιρινό, χρησιμοποιήστε το καπάκι της ψησταριάς, ώστε να ψηθούν σωστά εσωτερικά.
- Διατηρήστε τη σχάρα καθαρή για να αποφύγετε αναφλέξεις και ανεπιθύμητες μυρωδιές.
Ψήσιμο στο γκριλ του φούρνου – η λύση για κάθε σπίτι
Αν δεν έχετε ψησταριά, το γκριλ του φούρνου είναι μια αξιόπιστη επιλογή.
Συμβουλές για καλύτερο αποτέλεσμα:
- Τοποθετήστε ένα ταψί με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου για να συγκρατεί τα λίπη και να μειώνει τους καπνούς.
- Για πιο εύκολο καθάρισμα, χρησιμοποιήστε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα, όπου πρόκειται να ακουμπήσετε τα κοψίδια.
- Το γκριλ είναι ιδανικό για μικρά και λεπτά κομμάτια, όπως μπιφτέκια, μπριζόλες λεπτές χωρίς κόκαλο, πανσέτες και παϊδάκια.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Μιανμάρ: Η διεθνής κοινότητα σπεύδει στο πλευρό της πληγείσας χώρας - Μάχη με το χρόνο για επιζώντες στα ερείπια
Ο Τραμπ πιέζει τους συμβούλους του να κλιμακώσουν την αύξηση των δασμών ενόψει 2ας Απριλίου
Φρίκη στους Αγίους Ανάργυρους: Συνελήφθη 20χρονος που ασέλγησε σε νήπιο την ώρα του διαλείμματος
Οι Sex Pistols επιστρέφουν στη σκηνή μετά από 22 χρόνια χωρίς τον Τζόνι Ρότεν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr