Upupa Epops: ένα μπαρ θεατρικό, ατμοσφαιρικό, γεμάτο χρώμα
Το... κάλεσμα του Τσαλαπετεινού (του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Upupa Epops) θα σας σας φέρει μέχρι τα Κάτω Πετράλωνα.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στα Κάτω Πετράλωνα, πίσω από την βοή της Πειραιώς, σε μια περιοχή που χάρη στο εργοστάσιο του Παυλίδη μυρίζει μονίμως σοκολάτα, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα σπιτιών, χτισμένων τη δεκαετία του ‘30, που μοιράζονται μια εσωτερική αυλή, όπως συνέβαινε στην παλιά Αθήνα. Εκεί, λοιπόν, τα τελευταία τρία χρόνια έφτιαξε την φωλιά του ένας... τσαλαπετεινός ή αλλιώς Upupa epops. Την ορνιθολογική ονομασία αυτού του πουλιού με το ιδιόμορφο παρουσιαστικό, τον χρυσοκίτρινο κορμό, τα μαυρόασπρα φτερά και τη χαρακτηριστική φωνή διάλεξαν η Μάρφη Μπαλή, ο Ρένος Γραμμένος και ο Πέτρος Μανώχης για το all day bar τους, και πλέον και εστιατόριο, που έδωσε έντονο χρώμα αλλά και λίγη... ευχάριστη φασαρία στην περιοχή.
Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος γνωρίσει την Μάρφη, που δεν γίνεται να μην την συμπαθήσει, θα καταλάβει αμέσως πόσο δραστήρια και αεικίνητη είναι. Πιστεύει πολύ στη συλλογική δουλειά. «Αν χτίσεις μια καλή ομάδα και γίνει οικογένεια, όλα θα πάνε καλά» μου είπε χαρακτηριστικά. Την επιτυχία του Upupa Epops δεν την περίμενε: «Ήμουν επιφυλακτική. Ήρθαμε σε μια περιοχή που δεν υπήρχε τίποτα, αλλά μας άρεσε ο χώρος. Τον αγαπήσαμε, μας αγάπησε και αυτός, και στη συνέχεια κι ο κόσμος». Η αυλή του, με τα χαρακτηριστικά μαυρόασπρα πλακάκια, δεν ησυχάζει ποτέ, ούτε και οι δύο εσωτερικοί χώροι με την όμορφη θεατρική, ρετρο-μαξιμαλιστική ατμόσφαιρα, τους οποίους διαμόρφωσαν ο Αλέξανδρος Πετράκης και η Βίβιαν Δημητρακοπούλου. Εγώ πάντως προτιμώ να κάθομαι στη μπάρα με τα βαριά σκαμπό, ακόμα και αν έχω γυρισμένη την πλάτη στον χαμό της αυλής.
Στο Upupa Epops τα ποτά έχουν χαρακτήρα. Δεν είναι «φλύαρα», ούτε στολίζονται για να βγουν ωραίες φωτογραφίες. Όπως μου εξηγεί η Μάρφη «η βασική λίστα των ποτών είναι ίδια από την πρώτη μέρα, όμως εμπλουτίζεται δύο φορές το χρόνο με τα “εποχιακά”». Είναι δική της δημιουργία, πλην όμως όλον αυτόν τον καιρό γίνονται προσθαφαιρέσεις από «τα αγόρια της» -έτσι αποκαλεί τους bartenders που δουλεύουν μαζί της. Εγώ δοκίμασα το Moroccan, που φτιάχνεται από παλαιωμένο τζαμαϊκανό ρούμι, λικέρ Maraschino, γκρέιπφρουτ και ένα σπιτικό σιρόπι με άρωμα καπνού που το κάνει ιδιαίτερο. Η πρώτη γουλιά μπορεί να ξεγελάσει με την γλύκα της, στη συνέχεια όμως, απελευθερώνονται όλα τα αρώματα και ο αλκοολικός χαρακτήρας του ρούμι, ενώ σαν επίγευση μένει ο καπνός. Εξίσου ενδιαφέρον –και αγαπημένo πολλών θαμώνων από ότι έμαθα- είναι και το Picante, που συνδυάζει τεκίλα με mezcal. Το ελαφρύ τσίμπημα στην γλώσσα από το τσίλι και το τζίντζερ και η φρεσκάδα του λάιμ το κάνουν πολύ ελκυστικό. Το δε L’ amour, με το γοητευτικό κόκκινο χρώμα και την γεύση από το φραγκόσυκο, ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και το όξινο με αρκετά ευχάριστο τρόπο.
Όμως, στο Upupa Epops μπορείς πια και να φας. «Δεν ξεκινήσαμε από την αρχή να προσφέρουμε φαγητό. Το πήγαμε σιγά σιγά, βάζοντας κάθε φορά και καινούργια πράγματα και στήνοντας τον κατάλογο έτσι ώστε να μας αντιπροσωπεύει. Τώρα θεωρώ ότι είμαστε σε μια ώριμη φάση» μου λέει η Μάρφη. Σερβίρουν λοιπόν, καθημερινά brunch, bar food για όποιον θέλει να συνοδεύσει τα κοκτέιλ του, αλλά και comfort πιάτα που καλύπτουν όλα τα γούστα.
Αλκμήνης 7 & Θεανούς, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2121055214
Aπό τον Βασίλη Δημαρά
Φωτογραφίες: Πάνος Σμυρνιώτης
Πηγή: eatme Μαΐου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr