Καφές: To Chemex στο μικροσκόπιο
Σχεδιασμένο από έναν Γερμανό χημικό, αυτό το σκεύος με τις γοητευτικές καμπύλες είναι σχετικά εύκολο στη χρήση και αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καφέ.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με μια πρώτη ματιά μοιάζει με δοχείο που θα συναντούσε κάποιος σε ένα χημικό ή ιατρικό εργαστήριο. Μια νοικοκυρά θα το χρησιμοποιούσε κάλλιστα για ανθοδοχείο – η δική μου μητέρα ήδη το έχει κάνει. Το καμπυλόγραμμο Chemex, όμως, είναι ένα σκεύος παρασκευής καφέ φίλτρου –το προσωπικό μου αγαπημένο–, σχεδιασμένο από τον Γερμανό χημικό Dr. Peter Schlumbohm, το 1941. Είναι φτιαγμένο από μη πορώδες, πυρίμαχο γυαλί, έχει σχήμα κλεψύδρας κι ένα ξύλινο κολάρο, σαν λαβή, με δερμάτινο κορδονάκι.
Η διαδικασία που ακολουθούμε για να παρασκευάσουμε καφέ φίλτρου με το Chemex δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, αλλά απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο. Χρειαζόμαστε καταρχήν τα ειδικά σχεδιασμένα αποκλειστικά για αυτό το σκεύος φίλτρα, τα οποία τοποθετούνται στο μεγάλο στόμιό του. Αφού πρώτα βρέξουμε καλά το φίλτρο με ζεστό νερό –με αυτόν τον τρόπο ζεσταίνουμε ταυτόχρονα και το σκεύος–, βάζουμε 30 γραμμάρια χοντροαλεσμένου καφέ (για δύο κούπες) και ξεκινάμε την εκχείλιση του ζεστού νερού (σε θερμοκρασία περίπου 92°C). Στην αρχή ρίχνουμε γύρω στα 100 ml νερό, από τα 500 που απαιτούνται συνολικά. Μετά από ένα λεπτό συνεχίζουμε την εκχείλιση της υπόλοιπης ποσότητας του νερού σιγά-σιγά. Ο χρόνος που θα χρειαστούμε για να ετοιμάσουμε τον καφέ μας είναι γύρω στα τέσσερα με τεσσεράμισι λεπτά.
Γιατί όμως να επιλέξουμε το Chemex; Τι το διαφορετικό έχει; Το φίλτρο που χρησιμοποιούμε είναι κατά 20% ή 30% πιο βαρύ (δηλαδή αρκετά χοντρό) από τα συνηθισμένα, κι έτσι δεν επιτρέπει σε πολλά από τα έλαια του καφέ να περάσουν στην κούπα. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι ένα «καθαρό» φλιτζάνι χωρίς ιζήματα, σχεδόν διάφανο, που μοιάζει πολύ με τσάι. Οι τυχόν πικράδες που μπορεί να είχε ο καφές μειώνονται, ενώ τονίζονται περισσότερο τα αρώματα και οι γεύσεις του. Επίσης, λόγω της καθαρότητάς του, ο καφές μπορεί να αποθηκευτεί και να ζεσταθεί ξανά, χωρίς να χάσει μεγάλος μέρος από τη γεύση του, κάτι που δεν συνιστάται για τις άλλες μεθόδους παρασκευής καφέ φίλτρου. Τέλος, το Chemex ενδείκνυται ως μέθοδος παρασκευής παγωμένων καφέδων.
Αν, λοιπόν, είστε λάτρης του καφέ φίλτρου, το Chemex είναι ένα από τα σκεύη που θα πρέπει να έχετε στο ντουλάπι σας. Και για την αισθητική του –το μινιμαλιστικό design του είναι πολύ γοητευτικό– και επειδή είναι εύκολο στη χρήση και δίνει ένα πολύ αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα. Συμπεριλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή εκθεμάτων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και του Corning Museum of Glass, στη Νέα Υόρκη, αλλά και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Φιλαδέλφειας. Γιατί όχι και στη δική σας;
Από τoν Βασίλη Δημαρά
Πηγή: eatme Μαΐου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr