Το πράσινο γιαπωνέζικο τσάι matcha
Μια γνωριμία με το ξεχωριστό τσάι με την έντονη, βοτανική γεύση που από τη Χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου ταξίδεύει σε όλο τον κόσμο.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Το matcha είναι ένα ξεχωριστό και σπάνιο τσάι, αφού παράγεται σε ελάχιστες ποσότητες (σχεδόν στο 0,002% της παγκόσμια παραγωγής). Πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κίνα, όπου το έπιναν σαν φάρμακο. Γιαπωνέζοι βουδιστές μοναχοί το καλλιέργησαν συστηματικά και έτσι το matcha έγινε καθημερινή συνήθεια των Γιαπωνέζων.
Το φυτό που μας δίνει τα φύλλα για το matcha καλλιεργείται σε σκιά. Τα φύλλα αποκτούν ένα πολύ έντονο πράσινο χρώμα λόγω της αυξημένης χλωροφύλλης. Μόνο οι κορυφές με τα πολύ τρυφερά φύλλα συλλέγονται με τα χέρια, περνάνε πολύ γρήγορα από ατμό για να κρατήσουν τα θρεπτικά τους συστατικά και τη γεύση τους και μετά πολτοποιούνται σε γρανιτένιους μύλους μέχρι να γίνουν μια πολύ λεπτή πούδρα. Χρειάζεται σχεδόν 1 ώρα για να παραχθούν 30 γραμμάρια πούδρας matcha. Γι’ αυτό και η τιμή του είναι υψηλή.
Το τσάι με αυτή την επεξεργασία διατηρεί όλες τις βιταμίνες και τις αντιοξειδωτικές ουσίες, το λαμπερό χρώμα και τη γεύση του που έχει νύξεις από φρεσκοκομμένα χόρτα και γρασίδι.

Για να φτιάξετε σωστά τσάι matcha
Βάλτε 2 γρ. πούδρα (λιγότερο από μισό κουταλάκι γλυκού) σε ένα φλιτζάνι, ρίξτε 2-3 κουταλιές ζεστό νερό (στους 80ο C ) και ανακατέψτε για να διαλυθεί η πούδρα. Μετά συμπληρώστε άλλα 50 ml και το τσάι matcha είναι έτοιμο.
Ginger lime matcha
Προσθέστε στη βασική συνταγή 1 κουταλάκι χυμό τζίντζερ (τρίψτε το τζίντζερ στο λεπτό μέρος του τρίφτη) και 1 κουταλάκι χυμό λάιμ. Ρίξτε αρκετά παγάκια, κρύο νερό και 1 κλωναράκι φρέσκο δυόσμο.
Matcha latte
Ετοιμάστε το τσάι matcha σύμφωνα με τη βασική συνταγή. Προσθέστε λίγη ζάχαρη ή στέβια ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Φτιάξτε αφρόγαλα με φυτικό γάλα (κατά προτίμηση καρύδας) και ρίξτε το στο τσάι matcha.

Πηγή: eatme Οκτωβρίου. Το eatme κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με το Έθνος της Κυριακής
Απόψε η μεγάλη βραδιά των Όσκαρ - 17 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν από την 97η απονομή
Παχυσαρκία: Ξεκινούν δωρεάν online συνεδρίες για παιδιά
«Πυρετός το Σαββατόβραδο»: «Στο μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ ο τζίρος νυχτερινών κέντρων - Τι έδειξαν ηλεκτρονική παρακολούθηση και επιτόπιοι έλεγχοι
To viral βίντεο με διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη που άνοιξαν διάδρομο για να περάσει ασθενοφόρο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr