Πώς μπορώ να διατηρήσω τον καφέ μου περισσότερο καιρό φρέσκο;
Όχι, δεν τον βάζουμε στο ψυγείο: ό,τι πρέπει να ξέρετε για την σωστή συντήρηση του καφέ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Με την ποικιλία που υπάρχει πλέον σε specialty coffee είναι πολύ δελεαστικό να έχετε κάποια είδη στο σπίτι. Μην παρασυρθείτε όμως από τον ενθουσιασμό και αγοράσετε περισσότερο καφέ από αυτόν που μπορείτε να καταναλώσετε μέσα στις επόμενες βδομάδες. Ο καφές δεν διατηρείται πάρα πολύ καιρό. Αν προσέξετε και δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες, θα παραμείνει φρέσκος περίπου δύο βδομάδες.
Το πρώτο μυστικό είναι να πάρετε κόκκους και όχι αλεσμένο καφέ. Ο αλεσμένος καφές αλλοιώνεται μέσα σε μερικές ώρες, ενώ οι κόκκοι είναι πιο ανθεκτικοί. Επηρεάζονται βέβαια και αυτοί από τον ήλιο, τη θερμοκρασία, τον αέρα και την υγρασία, μπορείτε ωστόσο να αντιμετωπίσετε την επίδρασή τους με την κατάλληλη αποθήκευση και συντήρηση, επιλέγοντας ένα σκιερό μέρος, χωρίς υγρασία και επαφή με το οξυγόνο και τις οσμές.
Θα διαπιστώσετε ότι πολλοί κόκκοι πουλιούνται σε αεροστεγείς συσκευασίες με βαλβίδες που δεν επιτρέπουν την είσοδο του οξυγόνου. Καλύτερα να επιλέγετε τέτοιες συσκευασίες, αλλιώς φροντίστε να τοποθετείτε αμέσως τους κόκκους σε βάζα και τάπερ που έχετε ήδη στο σπίτι και κλείνουν αεροστεγώς. Επίσης, ρίξτε μια ματιά στα coffee shop για τα ειδικά δοχεία φύλαξης, που έχουν βαλβίδα εξαέρωσης. Όποιο δοχείο διαλέξετε μην το βάλετε δίπλα στον απορροφητήρα ή σε ράφια με έντονες μυρωδιές.
Τη συνήθεια που έχετε να τους φυλάτε στο ψυγείο πρέπει να την ξεχάσετε. Είναι ο πιο ακατάλληλος τρόπος. Η χαμηλή θερμοκρασία στερεοποιεί τα έλαια των κόκκων και κατά την εκχύλιση χάνεται μεγάλο μέρος των αρωμάτων. Ούτε η κατάψυξη είναι η καλύτερη λύση, καθώς οι εναλλαγές της θερμοκρασίας επηρεάζουν την ποιότητα. Επιπλέον, αν βγάλετε μια ποσότητα, δεν μπορείτε να βάλετε την υπόλοιπη πάλι στην κατάψυξη. Διατηρήστε τους λοιπόν σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν ανοίξετε τη συσκευασία ή το δοχείο φύλαξης μια φορά, υπολογίστε περίπου 15 μέρες.
Ο καφές έπειτα από αυτό το διάστημα δεν χαλάει, δηλαδή δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία, αλλά χάνει τη φρεσκάδα του, μπαγιατεύει και, αν θέλετε να φτιάξετε espresso, δεν δίνει ευχάριστα γευστικά αποτελέσματα. Μην τον πετάξετε όμως. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά σε άλλες παρασκευές, όπως είναι το cold brew, που δεν επηρεάζεται τόσο δραστικά η ποιότητά του.
Aπό την Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Πηγή: eatme. To eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
Κακοκαιρία Alexandros: 112 σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Σποράδες - «Αποφύγετε τις μετακινήσεις»
Αποκάλυψη «βόμβα» από Axios: Το Ισραήλ βομβάρδισε ενεργή μυστική πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν
Πούτιν σε Σολτς για Ουκρανία: Οποιαδήποτε συμφωνία να λαμβάνει υπόψη τη νέα εδαφική πραγματικότητα
Eurovision 2025: Κατατέθηκαν 187 υποψηφιότητες - Πότε θα γίνει ο ελληνικός τελικός
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr