Καλιτσούνια και µαραθόπιτες στο µενού Ευρώπης και ΗΠΑ!
Το «Κρητικό Εργαστήρι» της οικογένειας Λαµπάκη, µια οικοτεχνία προϊόντων ζύµης, έχει κάνει γνωστά τα εδέσµατά της στο εξωτερικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Παραδοσιακά κρητικά εδέσµατα, όπως καλιτσούνια, σφακιανές πίτες και µαραθόπιτες, κατακτούν τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ µέσα από τις επιτυχηµένες προσπάθειες µιας οικογενειακής επιχείρησης των Χανίων!
Πρόκειται για το «Κρητικό Εργαστήρι» της οικογένειας Λαµπάκη, µια οικοτεχνία προϊόντων ζύµης, που δουλεύοντας µε επιµονή και µεράκι αλλά και µέσα από τη συµµετοχή της σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας έχει καταφέρει να κάνει γνωστά τα εδέσµατά της στο εξωτερικό.
Όπως σηµειώνει στον «Αγρότη» ο διευθύνων σύµβουλος της επιχείρησης, Βαγγέλης Λαµπάκης, το «Κρητικό Εργαστήρι», «θέλοντας να διαδώσει και στις χώρες του εξωτερικού τις κρητικές παραδοσιακές γεύσεις, στο πλαίσιο της µεσογειακής διατροφής, µε τα διεθνώς αναγνωρισµένα οφέλη της στην υγεία, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα δίκτυο εξαγωγών. Συγκεκριµένα, τα προϊόντα µας µπορεί κανείς να τα αναζητήσει σε Κύπρο, Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία και Πολωνία.
Φέτος, δε, πέρασαν τα σύνορα της Ευρώπης, τοποθετηµένα µάλιστα σε περίοπτη θέση σε delicatessen καταστήµατα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Καλιτσούνια, σφακιανές πίτες, µαραθόπιτες είναι µερικά από τα κρητικά εδέσµατα που, µεταξύ άλλων, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και να ξαναθυµηθούν Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό αλλά και να δοκιµάσουν ντόπιοι κάτοικοι των χωρών αυτών».
Γευστική πρόκληση
Σύµφωνα µε το «Κρητικό Εργαστήρι» της οικογένειας Λαµπάκη, «η συµµετοχή µας σε εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, µε αρωγούς την περιφέρεια, το Εµποροβιοµηχανικό Επιµελητήριο και τη στήριξη από τις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό, είναι αναγκαία, αφού η επιχείρησή µας έχει ως άµεσο στόχο την περαιτέρω επέκταση των εξαγωγικών της δραστηριοτήτων. Στις εκθέσεις µας δίνεται η δυνατότητα να συναντήσουµε επιχειρηµατίες που εισάγουν ελληνικά προϊόντα, να τους δειγµατίσουµε και να µας γνωρίσουν.
Οι “νοστιµιές” µας αποτελούν µια γευστική πρόκληση για αυτούς που µας επισκέπτονται και ένα στοίχηµα για µας είναι η αποδοχή των κρητικών προϊόντων και η αναγνώριση της σπουδαιότητάς τους σε λαούς µε διαφορετική διατροφική κουλτούρα». Το «Κρητικό Εργαστήρι» ιδρύθηκε το 2002 και «ήταν απόρροια µιας ανάγκης της εποχής µας. Από την αλλαγή στη δοµή της παραδοσιακής οικογένειας, που η γυναίκα ήταν στο σπίτι και έφτιαχνε µόνη της όλα τα κρητικά παραδοσιακά εδέσµατα, δηµιουργήθηκε ένα κενό.
Η έλλειψη χρόνου της γυναίκας να ετοιµάσει η ίδια όλα τα καλούδια αλλά και η επιθυµία να έχει στο τραπέζι της οικογένειάς της αυθεντικά σπιτικά παραδοσιακά προϊόντα µάς ενθάρρυνε να ξεκινήσουµε στην αρχή µε πολύ µικρή παραγωγή και έπειτα η ολοένα αυξανόµενη ζήτηση και η αποδοχή µας έφτασαν στο σήµερα» υπογραµµίζει ο κ. Λαµπάκης.
Να σηµειώσουµε ότι τον Νοέµβριο το «Κρητικό Εργαστήρι» συµµετείχε σε εκθέσεις στο Μάλµε της Σουηδίας και στην Αθήνα.
Ανάµεσα στα προϊόντα που παράγει και εµπορεύεται είναι:
- Καλιτσούνια µυζηθρένια, χορτάρινα και ανάµεικτα για φούρνο ή για τηγάνι.
- Μαραθόπιτες µε άγρια µάραθα, σφακιανές πίτες, παραδοσιακή κρεατότουρτα και τη γνωστή χανιώτικη µπουγάτσα µε µυζήθρα.
- Πολλές πίτες µε χωριάτικο φύλλο, έτοιµες για τον φούρνο, όπως τυρόπιτα, χορτόπιτα νηστίσιµη και µε φέτα, κοτόπιτα, µανιταρόπιτα, λουκανικόπιτα κ.ά.
- Παραδοσιακά κουλουράκια και βουτήµατα, όπως λαδοκούλουρα, κρασοκούλουρα, κουλουράκια και παξιµαδάκια πορτοκαλιού, σταφιδοκούλουρα, µουστοκούλουρα κ.ά., βασισµένα σε πατροπαράδοτες συνταγές
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr