Σέσκουλα: Τι να προσέξετε, πώς να τα διατηρήσετε και δύο ξεχωριστές συνταγές
Θεωρούνται πρόγονοι των παντζαριών, είναι θρεπτικά και νόστιμα και μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Από τα πιο δημοφιλή λαχανικά σε όλο τον κόσμο, τα σέσκουλα είναι γνωστά περίπου από το 350 π.Χ. Τα καλλιεργούσαν αρχικά ως καλλωπιστικά φυτά και πολύ αργότερα μπήκαν στην καθημερινή διατροφή πρώτα των Ισπανών και των Πορτογάλων και αργότερα κατέκτησαν τον υπόλοιπο κόσμο. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα παντζάρια και θεωρούνται οι πρόγονοί τους. Θρεπτικά, χορταστικά και εντυπωσιακά στην εμφάνιση (όταν μιλάμε για τα σέσκουλα με το κόκκινο λαμπερό κοτσάνι), μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους. Ουσιαστικά τα αντιμετωπίζουμε όπως το σπανάκι, μόνο που έχουν πιο σκληρά φύλλα και κοτσάνια και πιο γλυκιά γεύση. Στην αγορά θα τα βρούμε σε ματσάκια και αυτό που προσέχουμε είναι να έχουν λαμπερά πράσινα φύλλα, όσο γίνεται χωρίς τρυπούλες από έντομα ή σχισίματα, και τα κοτσανάκια τους να είναι σφριγηλά και όχι μαραμένα.
Τα διατηρούμε στο ψυγείο για 4-5 μέρες, κλεισμένα σε σακούλα τροφίμων, και τα πλένουμε λίγο πριν τα μαγειρέψουμε. Τα ζεματάμε σε πρώτη φάση για 3-4 λεπτά για να μαλακώσουν, πετάμε το νερό και συνεχίζουμε ανάλογα με τη συνταγή. Είναι απολαυστικά σε μαγειρευτά με λεμονάτες ή κόκκινες σάλτσες, ταιριάζουν απόλυτα με όσπρια, με θαλασσινά και ψάρια, γίνονται φοβερή γέμιση για πίτες. Τα μεγάλα φύλλα τους είναι ιδανικά για σεσκουλοντολμάδες. Ο πιο απλός τρόπος για να τα απολαύσετε είναι να φτιάξετε ένα ωραίο γιαχνί με πατάτες, κρεμμύδια, σέσκουλα και ντομάτα. Εδώ όμως σας δίνω δύο ξεχωριστές ιδέες: μια ανοιχτή πίτα με σέσκουλα και τυριά και μια κλασική ιταλική φριτάτα.
Φριτάτα με σέσκουλα
Ανοιχτή πίτα με σέσκουλα και τυριά
Φωτογραφίες: iStock/Ideal Image
Πηγή: eatme Φεβρουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr