Πώς να διατηρήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας φρέσκα
Με μερικές απλές κινήσεις μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους και να αποφύγετε τις απώλειες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αυτές τις μέρες που όλοι προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις διαδρομές μας και μαζί τους τις επισκέψεις στο μανάβη και στο σούπερ μάρκετ, ακόμη κι αν σχεδιάζουμε σχολαστικά τα ψώνια μας υπολογίζοντας τις ποσότητες, όλο και θα πάρουμε μερικά φρούτα και λαχανικά παραπάνω. Προσέχοντας λίγο περισσότερο και αντιμετωπίζοντάς τα κατά περίπτωση –είναι ζωντανοί οργανισμοί– θα κρατήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το πρώτο που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι όσα αγοράζουμε να μην είναι χτυπημένα. Έτσι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να... μαραζώσουν. Από κει και πέρα:
Πλένουμε, στεγνώνουμε, αποθηκεύουμε
Παλιότερα δεν λειτουργούσαμε ακριβώς έτσι, με τα νέα δεδομένα όμως, με το που φτάνουμε στο σπίτι με τα ψώνια, καλό είναι τα φρούτα και τα ζαρζαβατικά να τα πλύνουμε προσεκτικά και, πριν τα αποθηκεύσουμε, να τα στεγνώσουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα. Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών και πρέπει να καταπολεμηθεί. Υπάρχουν, βέβαια, κι εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε τα σπαράγγια είναι να τα βάλετε στο ψυγείο μέσα σ’ ένα ποτήρι με νερό ‒σαν λουλούδια στο βάζο‒ και να τα σκεπάσετε με ένα πλαστικό σακουλάκι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με μυρωδικά, όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός και ούτω καθεξής.
Κρατάμε τις... αποστάσεις
Γενικά είναι καλό όλα τα φρούτα και τα λαχανικά να μην είναι στριμωγμένα, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός ψυγείου. Τα διαφορετικά δοχεία αποθήκευσης αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα ως προς αυτό. Ιδίως τα τα φρούτα τα οποία παράγουν περισσότερο αιθυλένιο, ένα αέριο το οποίο επιταχύνει την ωρίμανση, όπως για παράδειγμα οι μπανάνες, τα μήλα, τα αχλάδια και τα μάνγκο, χρειάζονται ειδική μεταχείρηση. Τις μπανάνες τις χωρίζουμε μία-μία και τυλίγουμε το κοτσάνι με πλαστική μεμβράνη, πρακτική που επιβραδύνει αυτή η διαδικασία. Τα αχλάδια, τα μήλα και τα μάνγκο είναι καλό να τα κρατάμε σε χωριστά μέρη για να μην επηρεάζουν το ένα το άλλο αλλά και τα υπόλοιπα φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά που μπορεί να βρεθούν δίπλα τους. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν αποθηκεύουμε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια. Και οι μεν και τα δε χρειάζονται ένα δροσερό και σκιερό περιβάλλον, χρειάζονται όμως και την... αυτονομία τους.
Καταναλώνουμε ανάλογα με την διάρκεια ζωής των προϊόντων
Τηρείτε σειρά προτεραιότητας σε όσα λαχανικά κρατάτε στο ψυγείο ανάλογα με το πόσο γρήγορα χαλάνε και προσέξτε να τα αποθηκεύετε σωστά. Ό,τι αρχίζει να μαλακώνει θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα. Τα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κ.α.) θα διατηρηθούν καλύτερα αν τα βάλετε σε ένα μπολ, τα σκεπάσετε με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί η υγρασία και να καλύψετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη πριν τα βάλετε στο ψυγείο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με την έτοιμη σαλάτα σε σακουλάκι που περίσσεψε, αφαιρώντας προηγουμένως τη συσκευασία. Τα μανιτάρια, για να διαρκέσουν παραπάνω, τα φυλάμε είτε σε χάρτινη σακούλα είτε σε ένα δοχείο, στρώνοντας ενδιάμεσα χαρτί κουζίνας. Τα αμέσως επόμενα που πρέπει να καταναλωθούν είναι πιπεριές, τα ντοματίνια, τα αγγούρια και τα κουνουπίδια, ενώ τα λάχανα και τα καρότα ‒τα οποία καλό είναι να κόψετε τα κοτσάνια τους, να τα βάλετε σε μια πλαστική σακούλα και να την τρυπήσετε ούτως ώστε να αναπνέουν, πριν πάρουν τη θέση τους στο ράφι ή το συρτάρι του ψυγείου‒ είναι ακόμη πιο ανθεκτικά.
Πρώτα στον πάγκο της κουζίνας, μετά στο ψυγείο
Τις ντομάτες καλό είναι να τις κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου, σε κάποιο σημείο που δεν το πολυβλέπει ήλιος – έτσι διατηρούν το άρωμα και τη γεύση τους. Όταν όμως δούμε ότι έχουν ωριμάσει, τις μεταφέρουμε στο ψυγείο. Το ίδιο κάνουμε με τα άγουρα/μισογινωμένα αβοκάντο και τα ακτινίδια όταν δούμε ότι αρχίζουν να μαλακώνουν, με τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, λάιμ κτλ., αλλά και με τις ώριμες μπανάνες, τις οποίες τις τοποθετούμε στο ψυγείο σε μια πλαστική σακούλα, την οποία κλείνουμε καλά. Η φλούδα τους μπορεί να σκουρύνει, αλλά η σάρκα τους δεν θα επηρεαστεί. Θα πρέπει, βέβαια, να τις βγάλουμε και να τις αφήσουμε να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τις καταναλώσουμε.
Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Αυτές είναι οι σημειώσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης - Στο «φως» όσα κατασχέθηκαν
Πάτρα: Στο ΚΑΤ σε κρίσιμη κατάσταση η 43χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον πρώην σύντροφό της
Διασωληνώθηκε ο 12χρονος που παρασύρθηκε από ΙΧ ενώ οδηγούσε πατίνι στον Χολαργό
Αλληλεγγύη, ελβιέλες και υδατάνθρακες - Pasta Party στο «Σχεδία Home»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr