Ελλάδα|14.04.2020 22:37

Χαράλαμπος Γώγος: Τον Μάιο θα ξέρουμε πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Newsroom

Για την κρισιμότητα των επόμενων ημερών όσον αφορά τον κορονοϊό μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV o καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Παράλληλα ο γιατρός στάθηκε και στις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.  Όπως τόνισε δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο αλλά συζητείται και θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου, ενώ πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή (15/4) συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Ακόμη ανέφερε πως το «εν λόγω μέτρο δεν είναι παράλογο αν θεωρήσουμε ότι θα βοηθήσει στο να τηρήσουμε τα μέτρα αυτές τις μέρες». Τέλος σχολίασε τις πληροφορίες για έγχυση πλάσματος στους ασθενείς που νοσούν από τον ιό.

Κρίσιμες οι μέρες μέχρι το τέλος της εβδομάδας

«Το κρίσιμο είναι αυτή την εβδομάδα να είμαστε σύμφωνοι με τις επιταγές και την κοινή λογική για να μην υπάρξει πρόβλημα διασποράς του ιού. Ο κόσμος έχει μία τάση να βγαίνει προς τα έξω, υπάρχει το θέμα των συγκεντρώσεων στα σπίτια ενόψει Πάσχα. Το βασικό είναι να υπάρχει ένας αυτοπεριορισμός και μία τήρηση των κανόνων. Αυτό είναι ένα μέτρο που θα επιβεβαιώσει την υπακοή του κόσμου έτσι ώστε να μην υπάρχει κυκλοφορία. Όμως μέχρι τώρα δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο αλλά συζητείται και θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου μέχρι και την Παρασκευή. Πάντως το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Κατά τη γνώμη μου το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι παράλογο αν θεωρήσουμε ότι θα βοηθήσει στο να τηρήσουμε τα μέτρα αυτές τις μέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον Μάιο θα ξέρουμε πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Κληθείς να απαντήσει στο πως θα γίνει η επιστροφή στην καθημερινότητα προ κορονοϊού τόνισε ότι «έχουμε πετύχει τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε κάποια στιγμή να προχωρήσουμε σε μία κανονικότητα από τις αρχές Μαΐου και μετά. Τώρα ποια μέτρα θα ισχύσουν πρώτα και ποια αργότερα θα είναι ένα θέμα συζήτησης και θα λάβουμε υπόψιν μας τα δεδομένα. Το πρώτο που θα γίνει θα είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας έτσι ώστε ο κόσμος να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τις ηλικίες από 20 έως 60 που είναι κυρίως οι εργαζόμενοι. Το κομμάτι που πρέπει να προστατευτεί είναι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Όσον αφορά τους μαθητές πρέπει να τεθεί επί τάπητος το θέμα των πανελλαδικών. Το πότε θα επιστρέψουν οι υπόλοιποι μαθητές και φοιτητές είναι συζητήσιμο. Μία λύση είναι να επιστρέψουν λίγοι - λίγοι στα θρανία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για την επόμενη χρονιά». 

Η ταχεία διάγνωση το όπλο κατά της διασποράς

Απαντώντας στο εάν υπάρχουν μέτρα πρόληψης στην περίπτωση δεύτερου κύματος κορονοϊού είπε ότι «η διαδικασία της χαλάρωσης των μέτρων και της επανόδου στην κανονικότητα θα είναι ένα είδος πάρε - δώσε. Δηλαδή θα δίνουμε κάτι αλλά αν χρειάζεται να το ξαναπάρουμε πίσω και να δώσουμε κάτι άλλο, θα το κάνουμε. Από την άλλη πλευρά ένα θέμα που θα τεθεί σε αυτή τη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα είναι τα πολύ έντονα αντανακλαστικά στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων, η ταχεία διάγνωση των τεστ, γρήγορη ανακάλυψη των κρουσμάτων και η γρήγορη καραντίνα» ανέφερε ο κ. Γώγος

Το πλάσμα ήρθε και στην επιτροπή του υπουργείου

Τέλος σχολιάζοντας τις πληροφορίες για έγχυση πλάσματος σε ασθενείς που νοσούν από τον κορονοϊό ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε ότι «το πλάσμα ήρθε και στην επιτροπή του υπουργείου. Θα περάσει από την επιτροπή δεοντολογίας. είναι μία πολλά υποσχόμενη διαδικασία καθώς δίνει έτοιμα αντισώματα. Μάλιστα έχει εντοπιστεί ότι αυτοί που έπασχαν από τη νόσο και ιάθηκαν έχουν έτοιμα αντισώματα για τα αντιγόνα που υπάρχουν από τον ιό στο οργανισμό μας και τα οποία προκαλούν την έξαρση των συμπτωμάτων στα βαριά περιστατικά. Έτσι λοιπόν θα δώσουμε έτοιμα αντισώματα για να αμβλύνουμε τα συμπτώματα της νόσου και να προλάβουμε την εξέλιξή της».

απαγόρευση κυκλοφορίαςμέτρα κορονοϊόςΚορονοϊός