Ελλάδα|15.04.2020 10:21

Θεσσαλονίκη: «Ανθίζουν» τα μπαλκόνια και οι αυλές λόγω καραντίνας

Newsroom

Δυο γλάστρες με μπιγκόνιες, μια πετούνια και δυο γεράνια, είναι η ελάχιστη παραγγελία που δίνει ο πελάτης μέσω email στο φυτώριο, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Ο εγκλεισμός «σκάλισε» το ταλέντο της κηπουρικής για αρκετούς, με αποτέλεσμα μπαλκόνια και αυλές να γεμίσουν χρώματα κι αρώματα.

«Ο κόσμος που έχει μείνει σπίτι ασχολείται περισσότερο πλέον με την αυλή, το μπαλκόνι και την ταράτσα του», εξηγεί ο Νίκος Βασιλειάδης, που διατηρεί φυτώριο στη Θεσσαλονίκη από το 1965. «Τον τελευταίο καιρό επανέρχεται δυναμικά στη ζωή πολλών ανθρώπων η κηπουρική, που αποτελεί παράλληλα μια ευεργετική ασχολία, καθώς μας χαλαρώνει από την ένταση της καθημερινότητας, ειδικά τώρα που οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές εξαιτίας της καραντίνας», σημειώνει.

Και μπορεί κάθε χρόνο, τον Απρίλιο, να είναι αναμενόμενη η αύξηση των αγορών από τους ερασιτέχνες κηπουρούς που συνηθίζουν τέτοια εποχή να φυτεύουν αγαπημένα τους φυτά στη βεράντα ή στον κήπο, ωστόσο «έχουμε παρατηρήσει μια μεγαλύτερη αύξηση, σε σύγκριση με πέρυσι, στον αριθμό των νέων κηπουρών τον τελευταίο μήνα», λέει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, φυτωριούχος, πρόεδρος της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας.

«Ο κόσμος φαίνεται πως βρίσκει σαν διέξοδο την ενασχόλησή του με την καλλιέργεια και οι νέοι κηπουροί είναι κάθε μέρα και περισσότεροι. Είναι τόσο αρχάριοι που χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις για ένα και μόνο γλαστράκι, να δίνουμε οδηγίες επί ένα εικοσάλεπτο», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τονίζει, μάλιστα, πως ορισμένοι επίδοξοι κηπουροί τολμούν και πιο ...πέρα από τα έτοιμα ριζίδια και ζητούν και σπόρους για να έχουν στο τραπέζι τους, σαλάτες από τα ...χεράκια τους, τάση που αντικατοπτρίζεται και στα στατιστικά στοιχεία των e-shops που δείχνουν αυτήν την περίοδο εκτίναξη των πωλήσεων, στα είδη κηπουρικής πάνω από 140% λόγω του κορονοϊού και του «μένουμε σπίτι».

Πρώτα στη λίστα των προτιμήσεων είναι πάντως τα λαχανικά, καθώς όσοι έχουν τη δυνατότητα χώρου στο σπίτι τους προμηθεύονται τα φυτά και φτιάχνουν τον δικό τους, μικρό ή μεγαλύτερο λαχανόκηπο, φυτεύοντας ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια. Η ρίγανη, ο μαϊντανός και τα βότανα έρχονται στη δεύτερη θέση των επιλογών για τους ...«κηπουρούς της καραντίνας», ενώ στην κατάταξη ακολουθούν τα άνθη.

Πόσο εύκολο είναι να ασχοληθεί κάποιος με την κηπουρική;

Οι γεωπόνοι υποστηρίζουν ότι η διαδικασία να φυτεύει κάποιος είναι κάτι έμφυτο στον άνθρωπο και τώρα που τού ...περισσεύει χρόνος με την παραμονή του στο σπίτι, είναι μια ευκαιρία να «ξυπνήσει» αυτή του τη δεξιότητα.

Μέσω διαδικτύου, ο κόσμος μπορεί να «επισκέπτεται» φυτώρια-eshop, να βλέπει σε φωτογραφίες το λουλούδι ή το λαχανικό που επιθυμεί να αγοράσει, καθώς και να διαβάζει οδηγίες περιποίησης και φροντίδας. Αφού ολοκληρώσει την παραγγελία του, αυτή παραδίδεται στην πόρτα του, με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Πασχαλιές «ριζώνουν» στα φυτώρια

Κι ενώ τα ριζίδια και οι σπόροι είναι έτοιμοι να φυτευτούν σε γλάστρες στα μπαλκόνια των πελατών, δεν ισχύει το ίδιο και για τις πασχαλιές. «Εκεί, η κατάσταση», εξηγεί ο κ. Βασιλειάδης «είναι διαφορετική καθώς, λόγω όγκου, είναι δύσκολη η μεταφορά της πασχαλιάς στα σπίτια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν προς το παρόν στα φυτώρια. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα είδη θάμνων και για τα δενδρύλλια».

καραντίναμπαλκόνιαλουλούδια