Ελλάδα|25.04.2020 19:24

Επιβεβαίωση του ethnos.gr: Οριζόντιοι έλεγχοι σε δομές υγείας και πρόνοιας

Newsroom

Για την κρίση που προέκυψε στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τον εντοπισμό ποινικών ευθυνών, ανέφερε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε οριζόντιους ελέγχους σε δομές υγείας και πρόνοιας σε όλη την επικράτεια.

«Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας προγραμματίζει οριζόντιους προληπτικούς ελέγχους σε ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, κλινικές, μονάδες αιμοκάθαρσης, αλλά και σε δομές πρόνοιας όπως γηροκομεία σε όλη την επικράτεια», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αντικείμενο των ελέγχων είναι η τήρηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων και μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού, με επιτόπιες αυτοψίες, εξέταση προσώπων και επισκόπηση εγγράφων. «Καμία έκπτωση σε κανένα», τόνισε ο υφυπουργός.

«Ο κόσμος πρέπει να συνεργαστεί με τις Αρχές και πρέπει όλοι μας να δείξουμε αυξημένο αίσθημα ευθύνης και να μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή τόσο τα πρωτόκολλα της απόστασης όσο και της υγιεινής έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Για παράδειγμα σήμερα ξεκινάει το Ραμαζάνι. Σεβόμαστε τις θρησκευτικές ελευθερίες αλλά οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται. Έχουμε τους Ρομά οι οποίοι μπορεί να ζουν σε άσχημες συνθήκες. Πρέπει να θυμηθούμε ότι πρέπει να υπάρξουν και σε αυτούς τους χώρους πρωτόκολλα υγιεινής.

Οι ευπαθείς ομάδες είναι εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο. Αυτό το έζησαν και οι γειτονικές χώρες όπου πήγαιναν και τους μάζευαν με νεκροφόρες και νεκροθάλαμους. Είναι τραγικά αυτά που ζούμε. Ευτυχώς δεν τα ζήσαμε στη χώρα μας. Θεωρούμαστε από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Όλοι κινδυνεύουμε να νοσήσουμε αλλά κάποιοι κινδυνεύουν ακόμα και με θάνατο. Άρα χρειάζεται επαγρύπνηση. Το ότι χαλαρώνουν τα μέτρα δεν σημαίνει ότι σταματάει η επαγρύπνηση. Το ότι βγαίνω έξω δεν σημαίνει ότι κάθομαι μαζί με 15 άτομα στον ίδιο κύκλο. Πρέπει να φροντίσουμε να μηδενίσουμε τη διασπορά του ιού».

Αυτά τόνισε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση της ιατρικής συντάκτριας του Έθνους Δήμητρας Ευθυμιάδου, η οποία σχετιζόταν με το τι πήγε λάθος και υπήρξε διασπορά του κορονοϊού σε ιατρικές δομές.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «όλη μας η στρατηγική βασίστηκε στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Το μένουμε σπίτι είχε σημείο αναφοράς τις ευπαθείς ομάδες. Μου προκαλεί προβληματισμό το εάν έγινε λάθος. Λάθη μικρά και μεγάλα γίνονται. Από αυτά όμως μαθαίνουμε. Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν ιδιαίτερα ζητήματα σε ομάδες ανθρώπων που έχουν μάθει να ζουν διαφορετικά, όπως είναι οι Ρομά. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν εκεί, δίπλα τους, στεγανοποιήσαμε όλη τη διαδικασία και σταματήσαμε την εξάπλωση του ιού. Στη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα υπήρξε ένας μηχανισμός που δημιουργεί μία ομπρέλα προστασίας. Είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Είναι προσωπικό μας στοίχημα. Είναι πολύ εύκολο να μιλούν όλοι για λάθη αλλά είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς μέσα από την καθημερινότητα να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος».

έλεγχοιΚορονοϊόςδομές φιλοξενίας