Ελλάδα|27.04.2020 21:56

Πρωτοψάλτη για το τρίλεπτο έξω από το Μαξίμου: Τίποτα δεν ήταν σχεδιασμένο

Newsroom

«Δεν φανταζόμουν αυτές τις αντιδράσεις. Οταν σκέφτηκα αυτή την ιδέα για τη συναυλία και την πρότεινα στον δήμαρχο Αθηναίων για να την κάνουμε με όλα τα μέτρα προφύλαξης ήταν κάτι που βγήκε, πραγματικά, μέσα από την καρδιά μου. Ηταν μια ιδέα να περάσει η μουσική σαν αεράκι μέσα από τα παράθυρα, τα μπαλκόνια, τις πόρτες και να δώσει λίγη χαρά και αισιοδοξία στους συμπολίτες μας.

Ηταν το δικό μου ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία, στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, σε όλους όσοι μας βοήθησαν και μας στήριξαν για να κρατηθούμε στη ζωή αυτές τις 45 ημέρες που ήμουν κι εγώ μέσα στο σπίτι. Ηταν ένα μικρό δώρο στους συμπολίτες μου που άντεξαν και αντέχουν μέσα σε όλο αυτό που συμβαίνει με τον κορονοϊό».  Με αυτά τα λόγια η Αλκηστις Πρωτοψάλτη απαντά, μιλώντας στο OPEN TV και τη Νίκη Λυμπεράκη, σε όσους αγκάλιασαν τη συναυλία που έδωσε η ίδια μέσα σε ένα φορτηγό στους δρόμους της πρωτεύουσας

Αναφέρεται, όμως, και στα μέτρα που τηρήθηκαν για να μην κινδυνεύσει κανείς κατά τη συναυλία. «Ξεκινήσαμε εντελώς αγνά, συναισθηματικά, και με πλήρη μυστικότητα για τη διαδρομή του φορτηγού για να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Το φορτηγό πήγαινε με συγκεκριμένη ταχύτητα. Ηταν τρεις μουσικοί μόνο από την ορχήστρα μου, σε απόσταση 2,5 μέτρων ο ένας από τον άλλο για να κρατήσουμε τις αποστάσεις και τις συμβουλές των ειδικών». 

«Συγκινηθήκαμε, εγώ έκλαιγα»

Παρά τους επικριτές της, η συναυλία που έδωσε η Αλκηστις Πρωτοψάλτη στην πρωτεύουσα αγκαλιάστηκε από αρκετούς. Πολλοί ήταν εκείνοι που τραγούδησαν μαζί της, που βγήκαν στα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών τους και την καταχειροκρότησαν. «Συγκινηθήκαμε όλοι, εγώ έκλαιγα, έκλαιγαν οι μουσικοί», λέει η ίδια στη Νίκη Λυμπεράκη και προσθέτει: «Βλέπαμε τον κόσμο να γελά. Βλέπαμε την ψυχική τους ανάταση και χαιρόμασταν. Τους βλέπαμε να χειροκροτούν και συγκινούμασταν». 

«Δεν είχε πολιτικό χρώμα η συναυλία»

Φυσικά, όμως, η συναυλία που έδωσε η Αλκηστις Πρωτοψάλτη δέχθηκε και κριτική. Αρκετοί ήταν αυτοί που μίλησαν για «συνωστισμό» και μη τήρηση μέτρων τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και με δηλώσεις τους. Μάλιστα, το στιγμιότυπο που συζητήθηκε περισσότερο ήταν η εμφάνισή της έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Γι' αυτό και η γνωστή ερμηνεύτρια, μέσω του OPEN, απαντά στους επικριτές της: «Η συναυλία κράτησε τρεισήμισι ώρες. Από το Μέγαρο Μαξίμου περάσαμε τρία λεπτά. Δεν ήταν τίποτα συμφωνημένο, τίποτα σχεδιασμένο. Πραγματικά, είναι αμαρτία για τον κόπο μας, για τον κόπο που κάναμε. Είναι αμαρτία να τοποθετήσουμε όλο αυτό το ασύλληπτο γεγονός σε αυτά τα τρία λεπτά που περάσαμε από το Μέγαρο Μαξίμου».

Κληθείσα να σχολιάσει αυτό που συνέβη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, επιμένει: «Ξαφνιάστηκα, δεν το περίμενα»... Ωστόσο, απαντά: «Ο πρωθυπουργός είχε κρατήσει όλα τα μέτρα ασφαλείας γύρω του. Κάποια στιγμή βγήκαν και άλλοι από το γραφείο του και κάποια στιγμή υπήρξαν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι. Σίγουρα, υπήρξε ένας πολύ μικρός συνωστισμός και εγώ ξαφνιάστηκα, είπα ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι, αλλά είναι αμαρτία όλο αυτό που έγινε να το τοποθετήσουμε σε αυτά τα τρία λεπτά», αναφέρει η κυρία Πρωτοψάλτη. Και ξεκαθαρίζει προς όλους ότι η πράξη της και η ιδέα της «δεν είχε κανένα πολιτικό χρώμα, είχε μόνο το χρώμα της καρδιάς. Γιατί η μουσική εμπνέει και ενώνει τους ανθρώπους». Μάλιστα, στο τέλος της συνέντευξής της η γνωστή ερμηνεύτρια αναφέρει: «Βεβαίως, θα το ξαναέκανα. Οφείλω να σας πω ότι όλη η Ελλάδα έχει παράπονα και "απαιτεί" να πάω να τραγουδήσω και εκεί αλλά αυτά τα πράγματα γίνονται μία φορά».

Η πολιτική κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη συναυλία 

Την ώρα που η Αλκηστις Πρωτοψάλτη έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τους λόγους που έκανε τη συναυλία, σε πολιτικό επίπεδο έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα αναφέρθηκε στο θέμα της συναυλίας της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και συγκεκριμένα δήλωσε 

«Η διαδρομή που ακολούθησε η κυρία Πρωτοψάλτη μέσα στους δρόμους της Αθήνας ήθελε να στείλει ένα μήνυμα που κάποιος θα μπορούσε να το ερμηνεύσει με φαντασία ως αυτοπεποίθηση – ότι βγαίνουμε από την κρίση σε καλύτερη θέση από πολλούς άλλους – (κάποιος) θα μπορούσε να το ερμηνεύσει και με μια μιζέρια», δήλωσε. Όσον αφορά ειδικότερα τη στάση που έγινε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Μητσοτάκη να βγαίνει και να παρακολουθεί, ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός ήταν μόνο με τους συνεργάτες του.

«Με τη στάση που έκανε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, έχουμε να πούμε ότι ήταν μόνο ο πρωθυπουργός με συνεργάτες του». «Ο υπόλοιπος κόσμος που μαζεύτηκε, μαζεύτηκε λόγω του ακούσματος της συναυλίας. Αλλά αυτό είχε να κάνει με ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν έχει να κάνει με δυνατότητες από τον πρωθυπουργό», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναφορικά τέλος με τον συνωστισμό από φωτορεπόρτερ που παρατηρήθηκε, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι «δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την κυβέρνηση».

Την τοποθέτηση του κ. Πέτσα σχολίασε αμέσως και η Κουμουνδούρου, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, να παίρνει θέση.  «Προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα αναφορικά με τη συναυλία-"έκπληξη" μπροστά από το Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα έκανε χειρότερα: έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως η προσέλευση του κόσμου και των φωτορεπόρτερς που βρέθηκαν εκεί για να καλύψουν το συμβάν ήταν αυθόρμητη», σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, προσθέτοντας: «Ο ανεύθυνος κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί στους πολίτες, που έχουν επιδείξει παροιμιώδη σύνεση και υπευθυνότητα, για μια συμπεριφορά που σε οποιονδήποτε άλλο θα είχε κοστίσει την άμεση επέμβαση των αστυνομικών αρχών και την κατακραυγή των μέσων ενημέρωσης».

Αντιδράσεις και από την Εκκλησία

Οι ιεράρχες, φέρονται να είναι ενοχλημένοι από την κινούμενη συναυλία που έγινε το Σάββατο από την ερμηνεύτρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία μάλιστα έφτασε μέχρι το Μαξίμου, όπου συναθροίστηκαν αρκετοί για να την παρακολουθήσουν. Αυτό συνέβη, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, ενώ λίγες ημέρες πριν, δεν είχε γίνει δεκτή η περιφορά του Επιταφίου. Το πρωί της Δευτέρας, ο Πατέρας Στυλιανός Καρπαθίου απάντησε στο Open Tv γιατί η Eκκλησία ενοχλήθηκε από το συμβάν αυτής της συναυλίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Νέα ΔημοκρατίαΆλκηστις ΠρωτοψάλτησυναυλίαΣΥΡΙΖΑ