Μάσκα - 19: Πώς να ζητούν βοήθεια στα φαρμακεία τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Αθανασία ΚουλέταΟ υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση κυρίως για όσους σε αυτό δεν βρίσκουν ένα ασφαλές μέρος, ένα χώρος όπου μπορούν ελεύθερα να κινηθούν, να εκφραστούν, να ζήσουν. Στην περίπτωση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, η καραντίνα ήρθε να προστεθεί ως «κερασάκι» σε μία τούρτα καθημερινής καταπίεσης, αυταρχισμού και απομόνωσης, με αποτέλεσμα οι γυναίκες αυτές (και τα παιδιά, όπου υπάρχουν) να νιώθουν ακόμη περισσότερο ανήμπορες να αντιδράσουν στον δυνάστη τους.
Για τον λόγο αυτό, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής υιοθετεί στο εξής τη διεθνή πρωτοβουλία για βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με τον κωδικό «Μάσκα - 19». Αν μια γυναίκα εμφανιστεί σε κάποιο φαρμακείο και πει τον κωδικό αυτό, τότε ο/η φαρμακοποιός γνωρίζει ότι πρέπει να κρατήσει διακριτικά τα στοιχεία του ατόμου και να επικοινωνήσει άμεσα με τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
Η γραμμή αυτή είναι στελεχωμένη με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που παρέχουν βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες τον χρόνο. Επομένως, όποια γυναίκα δεν μπορεί να καλέσει στο 15900 και να καταγγείλει την κακοποίησή της ούτε να στείλει email στο sos15900@isotita.gr, μπορεί τώρα να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε φαρμακείο, λέγοντας τον κωδικό «Μάσκα - 19».
«Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη»
- Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
- Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
- Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
- Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή