Ελλάδα|28.04.2020 13:45

Κοινή συνέντευξη Τύπου Τσιόδρα - Κεραμέως για την επανέναρξη των σχολείων

Newsroom

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχωρούν το απόγευμα της Τετάρτης, 29 Απριλίου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με την επανέναρξη των σχολείων και όσα θα πρέπει να γίνουν στο εξής. 

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, παρόντος και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά

Ήδη, τη Δευτέρα 27/4 ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως η χρήση των μασκών θα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους με τη σταδιακή άρση των μέτρων, κάτι που περιλαμβάνει και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Κεραμέως: Προτεραιότητά μας οι μαθητές της Γ' Λυκείου

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι μαθητές της Γ’ Λυκείου ως προς το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυρία Κεραμέως σημείωσε το περασμένο Σάββατο ότι αναμένεται άμεσα η εισήγηση των ειδικών και ότι θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση των οργανωτικών μέτρων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το υπουργείο, μαζί με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του υπουργείου Υγείας, επεξεργάζονται τις ακριβείς οδηγίες για τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν κατά την επιστροφή στις αίθουσες, αλλά και τον τρόπο υιοθέτησής τους από εκπαιδευτικούς και μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.

Ενδέχεται τα σχολεία να ανοίξουν νωρίτερα τον Σεπτέμβριο 

Η υπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, για τη νέα σχολική χρονιά, προκειμένου να καλυφθεί το έδαφος που χάθηκε εξαιτίας του κορονοϊού.  

Όταν ρωτήθηκε για το σενάριο αυτό, για έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς νωρίτερα, η κυρία Κεραμέως απάντησε στον ΑΝΤ1: «Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Έχουμε ζητήσει αναλυτικές εισηγήσεις από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την ύλη που θα πρέπει να έχει καλυφθεί, τα εφόδια που θα πρέπει να έχει αποκτήσει ένας μαθητής για να είναι ομαλή η μετάβασή του στην επόμενη τάξη». 

Τι επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας

Το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας και πάντα σε συνάρτηση με τα δεδομένα που θα προκύπτουν από την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, είναι το εξής:

  • Επάνοδος μαθητών της Γ' Λυκείου στις 11 Μαΐου, ημερομηνία που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες ή 19 Μαΐου στα θρανία και για χρονικό διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων.
  • Εναρξη διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων σε ημερομηνίες κοντά στις 20 Ιουνίου και ολοκλήρωσή τους ως τα μέσα Ιουλίου.
  • Εναρξη μαθημάτων σε Α΄ και Β΄ Λυκείου και Γυμνάσια στις 18 ή 25 Μαΐου
  • Επάνοδος μαθητών σε Δημοτικά-Νηπιαγωγεία από τις 25 Μαΐου ή 1η Ιουνίου

Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλλο η επανεκκίνηση της οικονομίας και άλλο η λειτουργία των σχολείων λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας σοβαρότατες επιφυλάξεις ως προς την δρομολογούμενη από την κυβέρνηση, προοπτική της επιστροφής των μαθητών στις τάξεις. Ως εκ τούτου ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση συμφώνησε σε απόλυτο βαθμό ως προς το θέμα της λήψης περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, τάσσεται κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού για το άνοιγμα των σχολείων με εξαίρεση την Γ’ Λυκείου και τους τελειόφοιτους των πανεπιστημίων.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας που είχε τη Δευτέρα, 27 Απριλίου, τηλεφωνική επικοινωνία με καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την επαναλειτουργία των σχολείων λαμβάνοντας υπόψη του και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως. Ως εκ τούτου η Κουμουνδούρου νωρίτερα με ανακοίνωσή της κάλεσε ευθέως την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον σχεδιασμό της και να μην θέσει σε διακινδύνευση για πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες τα επιτεύγματα που συλλογικά κέρδισε η ελληνική κοινωνία με υπομονή και προσπάθεια.

Στις επαφές που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους ειδικούς τόνισε ότι η περίπτωση της τρίτης Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, καθώς οι συγκεκριμένοι σπουδαστές θα δώσουν πανελλαδικές ή εξετάσεις για να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Επίσης, ανέφερε ότι το άνοιγμα των σχολείων για είκοσι ημέρες δεν  μπορεί να συγχέεται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, σχολιάζοντας πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες σημειωτέον κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό δεν προχωρούν στην επαναλειτουργία τους.

Μάλιστα, την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου, Εφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε: ««Έχουμε πολύ μεγάλη επιφύλαξη για το βιαστικό άνοιγμα των σχολείων», τονίζοντας ότι όταν υπάρχει τόσο μεγάλη διάσταση απόψεων από πλευράς των επιστημόνων, η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί πολύ πιο προσεκτικά. 

σχολείαΝίκη ΚεραμέωςΣωτήρης ΤσιόδραςΚορονοϊός