Ελλάδα|29.04.2020 22:26

Σε απόγνωση 35.000 επιχειρήσεις στην εστίαση: Κλειστά και μετά την 1η Ιουνίου

Κώστας Ασημακόπουλος

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στο απόλυτο αδιέξοδο βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης και διασκέδασης στην Ελλάδα σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) στο ethnos.gr

Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά. Σύμφωνα με την… αισιόδοξη πρόβλεψη το 50% των 35.000 επιχειρήσεων εστίασης θα βάλουν λουκέτο ή θα αναγκαστούν να ξεπουληθούν σε ξένες εταιρείες που θα βρουν την ευκαιρία να αρπάξουν κοψοχρονιά τις επιχειρήσεις φιλέτα του κλάδου. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού που έγιναν την Τρίτη 28 Απριλίου αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα καταστήματα την 1η Ιουνίου «βάζει ταφόπλακα» στις επιχειρήσεις ενός κλάδου που αποτελούσε κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι ντροπή αυτό που βιώνουμε»

«Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο που θα μπορούσαμε να βρεθούμε. Ζητήσαμε απλά πράγματα από την κυβέρνηση και δεν έδωσαν στον κλάδο μας ούτε τα ελάχιστα για να επιβιώσουμε. Ο,τι μας ζήτησαν το κάναμε. Δε γίνεται όμως μία βασική παραγωγική ομάδα της ελληνικής οικονομίας να κάνει όλες τις θυσίες και η κυβέρνηση να κάνει τα λιγότερα. Είναι ντροπή τα όσα συμβαίνουν. Είμαστε απογοητευμένοι και όλα τα μέλη μας και οι εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση», είπε στο ethnos.gr η πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΔΙ Νίκη Κωνσταντίνου.

«Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε»

Όπως τονίζει ο κλάδος είναι απογοητευμένος όχι μόνο από τα μέτρα στήριξης αλλά και το χρόνο επαναλειτουργίας των καταστημάτων και αποκαλύπτει μέσω του ethnos.gr πως αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσει ο κλάδος της εστίασης την στήριξη που της αναλογεί και που δικαιούται είναι το γενικό lock down και μετά την 1η Ιουνίου και εξήγησε: «Δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξουν οι επιχειρήσεις την 1η Ιουνίου. Οσοι ανοίξουν θα κλείσουν σε ένα μήνα, δύο μήνες, άντε το πολύ τέλος Αυγούστου. Εχουμε όλοι ημερομηνία λήξης μετά τα όσα αποφασίστηκαν. Αυτή τη φορά όμως είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να πείσουμε την κυβέρνηση πως αξίζουμε μεγαλύτερης προσοχής και υποστήριξης για να μπορέσουμε πάλι να επανεκινήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Εάν τις επόμενες ημέρες δεν παρθούν τα διορθωτικά μέτρα που έχουμε ζητήσει η πρόταση μας είναι να υπάρξει γενικό λουκέτο σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης».

Όπως είπε η πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΔΙ ο κλάδος απασχολεί 300.000 άμεσα εργαζομένους ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι θέσεις εργασίας από τους προμηθευτές των καταστημάτων που θα βρεθούν στην ανεργία ή θα αναγκαστούν και αυτοί να αναστείλουν την λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

«Στον πόλεμο μπήκαμε όλοι μαζί»

«Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση πως η πλειοψηφία του κλάδου είναι επιχειρηματίες που εργάζονται τη μία ημέρα και την άλλη πληρώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενοίκια, τέλη, ΔΕΗ, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ότι άλλο προβλέπεται. Το 95% των επιχειρηματιών δεν έχουν καν την πιστοληπτική ικανότητα να πάρουν ένα μικρό δάνειο αν και για μας αυτό δεν είναι λύση παρότι ακούγεται από πολλούς τις τελευταίες ημέρες. Ολοι μαζί μπήκαμε στην κρίση της πανδημίας αλλά με λύπη βλέπουμε πως κάποιοι θα την περάσουν άβρεχτοι και εμείς θα πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης. Θέλουμε στήριξη και βοήθεια εδώ και τώρα. Στον πόλεμο μπήκαμε όλοι μαζί. Δεν θα πέσουμε μόνο εμείς».

Οι επιχειρηματίες στην εστίαση υποστηρίζουν πως τα μέτρα που λήφθηκαν δε μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη: «Βρέθηκαν λύσεις ακόμα και για τα καταστήματα του τζόγου και δεν βρέθηκαν λύσεις για τα καταστήματα εστίασης. Είναι δυνατόν να επιτρέπεται η λειτουργία σε ένα κατάστημα με φρουτάκια και να μην ανοίγουμε καταστήματα που έχουν υπαίθριους χώρους;».

Διαγραφή χρεών, μείωση Φ.Π.Α. και στήριξη

Σύμφωνα με τη Νίκη Κωσταντίνου άμεσα θα πρέπει να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις με ξεκάθαρα και γενναία μέτρα και πρότεινε:

  1. Διαγραφή των χρεών μας εδώ και τώρα.
  2. Μέτρα ενίσχυσης για τη μετάβαση των επιχειρήσεων από τη μηδενική λειτουργία στον ανεφοδιασμό και την κανονικότητα.
  3. Αναστολή των Δημοτικών φόρων.
  4. Μείωση του Φ.Π.Α. σε μονοψήφιο αριθμό όπως ισχύει σε όλες τις τουριστικές χώρες της Ευρώπης. Αυτό θα έπρεπε να υπάρχει έτσι και αλλιώς ακόμα και αν δεν είχαμε την πανδημία. Αλλωστε μας το είχε προαναγγείλει προεκλογικά ο πρωθυπουργός.
  5. Νομοθετική ρύθμιση για τα ενοίκια. Δεν γίνεται όλοι οι εργαζόμενοι να επιδοτούνται και εμείς που ήμασταν κλειστά να πληρώσουμε το 60% του ενοικίου.
  6. Ρυθμίσεις με συνεργαζόμενες εταιρείες και πιστωτές για να μπορέσουν και πάλι οι επιχειρήσεις να λειτουργήσεις. Φτάσαμε σε σημείο να πληρώνουμε και ποινή σε συνδρομητική τηλεόραση επειδή δεν πληρώθηκε η δόση της εντός διμήνου. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα.

Ο πέμπτος σε δεύτερο τραπέζι

Πολλά είναι επίσης τα ευτράπελα που αναμένεται να δημιουργηθούν και με τους νέους περιορισμούς. Ο νέος νόμος αναφέρει χώρο τριών τετραγωνικών μέτρων για κάθε άτομο, αλλά τα τραπέζια στις επιχειρήσεις εστίασης είναι 2μ.χ1μ. ενώ μία πενταμελή οικογένεια δεν θα μπορεί να κάθεται σε τραπέζι που προβλέπει παρουσία μόνο τεσσάρων ατόμων.  

«Θα έχουμε άσχημες καταστάσεις»

«Τα πρακτικά ζητήματα των περιορισμών είναι επίσης σοβαρά αλλά πιστεύουμε πως με λίγη καλή θέληση θα βρούμε λύσεις. Εχουμε στείλει τις προτάσεις μας στους αρμοδίους αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δε μας έχει ακούσει κανείς. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση. Θα έχουμε άσχημες καταστάσεις. Πάνω από το 50% των επιχειρήσεων θα κλείσουν, οι επιχειρηματίες θα μπουν σε νέο κύκλο χρεώσεων και θα καταστραφούν. Μας τηλεφωνούν χιλιάδες μέλη μας από όλη την Ελλάδα και είναι σε απόγνωση. Η δική μας πρόταση ως Ενωση αλλά και από ότι βλέπω και της πλειοψηφίας των μελών μας είναι να μην ανοίξουμε την 1η Ιουνίου εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση ώστε να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας».

χρεοκοπίαΚορονοϊόςεστίασηΠΑΣΚΕΔΙ