Ελλάδα|30.04.2020 07:26

Καθηγητής Τσακρής: Πώς θα διασφαλιστεί η προστασία των παιδιών στα σχολεία

Newsroom

Για την επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής. Ο κ. Τσακρής μεταξύ άλλων τόνισε ότι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδανική, πρόσθεσε ωστόσο πως θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά, διαφορετικά καλύτερα να μη χρησιμοποιείται καθόλου.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής του ΕΚΠΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υφασμάτινη μάσκα είναι πολύ προστατευτική, και υποστήριξε ότι «στη φάση της επιστροφής στη νέα κανονικότητα πρέπει να γίνουν ένα προς ένα τα απαραίτητα βήματα για να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα». Τέλος σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο 15 ημερών από το ένα βήμα στο άλλο ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση του μέτρου της επιστροφής στην κανονικότητα.

Ιδανική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Κληθείς να απαντήσει για το γεγονός ότι η χρήση μάσκας είναι προαιρετική στο σχολικό περιβάλλον και υποχρεωτική στα Μέσα Μεταφοράς είπε ότι «το ιδανικό θα ήταν η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός και δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις. Ωστόσο, σαν κοινωνία χρειαζόμαστε αρκετή εκπαίδευση. Μάλιστα τα μικρά παιδιά έχουν έλλειψη εκπαίδευσης και θα πρέπει να γίνει μία μεγάλη καμπάνια σε διάφορους τομείς για να ενημερώνεται ο κόσμος για τη σωστή χρήση της μάσκας».  Στη συνέχεια ο κ. Τσακρής, πρόσθεσε πως «εάν τα παιδιά γνωρίζουν τη σωστή χρήση της μάσκας είναι σημαντικό να τη φορούν. Ωστόσο στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει χρήση της είναι καλό η μάσκα να μη χρησιμοποιείται».

Πολύ προστατευτική η υφασμάτινη μάσκα

Σχετικά με το είδος της μάσκας που πρέπει να χρησιμοποιείται από τους πολίτες ο κ. Τσακρής, ανέφερε ότι «αυτό που συστήνει το αμερικανικό CDC και το ευρωπαϊκό κέντρο λοιμώξεων είναι η χρήση υφασμάτινης μάσκας, καθώς είναι πολύ προστατευτική και μειώνει πολύ τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού».

Όσον αφορά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων υποστήριξε ότι «στη φάση της επιστροφής στη νέα κανονικότητα πρέπει να γίνουν ένα προς ένα τα απαραίτητα βήματα για να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα. Θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι δεν έχει τελειώσει αυτή η ιστορία. Σίγουρα θα δούμε μπροστά μας ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας από τις αρχές του φθινοπώρου. Γι αυτό το λόγο ότι κινήσεις γίνονται θα πρέπει να είναι προσεκτικές».

«Ακόμη θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο 15 ημερών από το ένα βήμα στο άλλο έτσι ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση του μέτρου της επιστροφής στην κανονικότητα. Παράλληλα χρειάζονται να υπάρχουν οι κατάλληλοι επιδημιολογικοί δείκτες οι οποίοι θα μας δίνουν τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε» κατέληξε ο κ. Τσακρής.

Πόσο θα στοιχίσει η μάσκα

Στον οικογενειακό προϋπολογισμό προστίθεται από την επόμενη βδομάδα και η αγορά μάσκας. Πόσο, όμως, στοιχίζει η αγορά της στην τσέπη μας; Πόσο καλείται να πληρώνει μηνιαίως μια τετραμελής οικογένεια; Σύμφωνα με τον φαρμακοποιό, Μανώλη Καρδάρα, οι τιμές είναι οι εξής: 

  • Οι χειρουργικές μάσκες πωλούνται από 0,8 έως 1 ευρώ η μία μιας χρήσης
  • Δηλαδή, το μήνα χρειάζεται 120 ευρώ το μήνα 
  • Οι υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων και με φίλτρο και χωρίς φίλτρο πωλούνται από 1,5 έως 3 ευρώ η μία
  • Σε αυτή την περίπτωση η τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει περίπου 240 ευρώ το μήνα

Υποχρεωτική η μάσκα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, στις μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παρά το αβέβαιο των μετακινήσεων, το μόνο σίγουρο είναι πως οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ δεν θα θυμίζουν σε τίποτα το παρελθόν. Και οι υποχρεώσεις για τα ΜΜΜ είναι οι εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους
  • Τήρηση αποστάσεων κατά την επιβίβαση 
  • 50% των επιβατών που έμπαιναν μέχρι τώρα ανά όχημα ή συρμό 
  • Αύξηση συχνότητας δρομολογίων

Το σχέδιο είναι σαφές αλλά οι εργαζόμενοι αντιδρούν. «Δηλαδή, θα πρέπει εμείς να παίρνουμε τηλέφωνο την Αστυνομία να τους λέμε "ελάτε να τους καταμετρήσετε"», αναφέρει στο OPEN ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων ΟΑΣΑ, Νίκος Πετρόπουλος. Και προσθέτει: «Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές, τι θα γίνεται αν κάποιος επιβάτης δεν τις έχει;». 

Κορονοϊόςμάσκαχειρουργικές μάσκες