Ελλάδα|04.05.2020 21:10

Τουρισμός: Τι ζητούν οι ξενοδόχοι για να ανοίξουν τα καταλύματα το καλοκαίρι

Newsroom

Τους υγειονομικούς κανόνες, αλλά και τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης που θα βάλει η πολιτεία για τη λειτουργία του τουρισμού περιμένουν οι ξενοδόχοι για να αποφασίσουν αν τους συμφέρει να ανοίξουν φέτος το καλοκαίρι τα τουριστικά καταλύματα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε στο Open Tv, «ρεαλιστικά υγειονομικά κριτήρια-πρωτόκολλα, χωρίς να είναι κλινικές και, το δεύτερο, διαμόρφωση, έτσι όπως πρέπει, έναν διαμοιρασμό όλου του οικονομικού σκέλους για τις εργασιακές σχέσεις και στη συνέχεια να δούμε πώς με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων».

Οι φορείς του τουρισμού, με επιστολή που έστειλαν σήμερα στον πρωθυπουργό, παρουσίασαν άξονες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η επανεκκίνηση, η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού τομέα. Τα μέλη του ΣΕΤΕ ζήτησαν υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας. Οπως τονίζεται, τουρισμός/μεταφορές δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, χωρίς κοινά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για ελεγχόμενες υγειονομικά μετακινήσεις.

Αντίστοιχα, ο Αλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας, δήλωσε στο Open ότι «δεν χρειάζεται να κλείσει όλο το ξενοδοχείο σε περίπτωση κρούσματος. Θα γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς, αφού οι πελάτες ενός ξενοδοχείου δεν κάνουν όλοι παρέα».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Open, κριτήριο δεν είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο, αλλά ένα πακέτο οικονομικών μέτρων, αφού ο ΣΕΤΕ -στην ίδια επιστολή προς τον πρωθυπουργό- ζήτησε προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων, τουλάχιστον για όλο το 2020, αλλά και μείωση του ΦΠΑ από 01.06.20 και για όσο χρόνο χρειαστεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος: της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%.

Τέλος, ζητήθηκε και η μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020. Το μέτρο δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση και εκτός αυτού, το 2021 με το σύνολο των επιχειρήσεων ζημιογόνο, ο συμψηφισμός προκαταβολής-ζημιών θα είναι αναγκαστικός, σημειώνει ο ΣΕΤΕ.

Δείτε το ρεπορτάζ του OPEN:

τουρισμόςμέτρα κορονοϊός