Ελλάδα|06.05.2020 14:17

Θεσσαλονίκη: Σκέψεις για προσωρινή πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας

Newsroom

Στη λήψη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης, που έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα από τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού και με γνώμονα τη διάσωση όσων το δυνατό περισσότερων θέσειων εργασίας, προσανατολίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό στις σκέψεις της διοίκησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία προσωρινών πεζοδρομήσεων και επέκτασης πεζοδρομίων συγκεκριμένες μέρες και ώρες της εβδομάδας στο κέντρο της πόλης, ώστε τα καταστήματα εστίασης να μπορούν να αναπτύσσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα και να γίνει βιώσιμη η λειτουργία τους, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργούνται προβλήματα στην κινητικότητα των πεζών.

Κορωνίδα του σχεδιασμού αποτελούν οι σκέψεις για πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας Θεσσαλονίκης, της λεωφόρου Νίκης, μιας περιοχής που λειτουργούν πολλά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, τα οποία είναι ευρύχωρα εσωτερικά, ωστόσο, με τις σημερινές συνθήκες μπορούν να βγάλουν ελάχιστα τραπεζοκαθίσματα στον εξωτερικό χώρο, τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να καταβάλλουν πολύ υψηλά μηνιαία μισθώματα. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι σκέψεις, η πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας θα γίνει προσωρινά και μόνο για το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας. 

Σε κάθε περίπτωση, για να εφαρμοστεί το μέτρο, θα προηγηθούν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αλλά και η εκπόνηση σχετικής μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί, αν όχι να εξαλειφθεί, η πιθανότητα δημιουργίας προβλημάτων. «Η προσωρινή πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας αποτελεί μία από τις σκέψεις μας και πάντοτε μιλάμε για προσωρινό μέτρο, για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό και συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Ο στόχος μας είναι, να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν, ώστε να αποφύγουμε την απώλεια θέσεων εργασίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ισορροπία μεταξύ βιώσιμης κινητικότητας των πεζών και τραπεζοκαθισμάτων είναι δύσκολη και ενδεχομένως να υπάρξει και όχληση, αλλά το διακύβευμα, δηλαδή η διάσωση θέσεων εργασίας, είναι πολύ σημαντικό και αξίζει να κάνουμε όλοι μας λίγη υπομονή», σημειώνει ο κ. Κούπκας.

Πλέγμα πεζοδρομήσεων και αξιοποίηση πλατειών

Εκτός από την πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας, στις σκέψεις του Δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχει και η λήψη άλλων μέτρων για τη βιώσιμη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, ωστόσο, προκειμένου να υλοποιηθούν, θα πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε να δοθεί νομοθετικά ένας μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στους δήμους ώστε να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες επεμβάσεις. Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Κούπκα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ζητάει από την Πολιτεία τα καταστήματα εστίασης να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους νωρίτερα από την 1η Ιουνίου και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν και μέρος του εσωτερικού τους χώρου, όταν αυτός είναι καλά αεριζόμενος και βέβαια με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων. 

Παράλληλα, στις σκέψεις της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται η σειρά προσωρινών πεζοδρομήσεων και σε άλλα σημεία του κέντρου της πόλης, καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης πλατειών και ελεύθερων χώρων, ώστε να αναπτυχθούν υπαίθριες αγορές στα πρότυπα ευρωπαϊκών και αμερικανικών πόλεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά, είναι να δοθεί η νομοθετική δυνατότητα από την Πολιτεία. «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να νομοθετήσει σχετικά η κυβέρνηση. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία ενεργή συζήτηση για το θέμα και θα δούμε, τι θα εφαρμοστεί και με ποιον τρόπο, ώστε να μην επιβαρυνθούν η βιώσιμη κινητικότητα και η προσβασιμότητα των ανθρώπων με προβλήματα. Θα δούμε, ποιο μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί σωστά και αν διαπιστώσουμε ότι δημιουργείται οποιοδήποτε πρόβλημα συνωστισμού ή άλλο, αμέσως θα το αναιρέσουμε. Προφανώς δε θα γεμίσουμε την πόλη με τραπεζάκια και δε θα κλείσουμε πεζοδρόμια, αλλά, αν υπάρξει μία μεγαλύτερη όχληση, θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή», τονίζει ο κ. Κούπκας.

πεζοδρόμησηπαραλίαΚωνσταντίνος Ζέρβας