Ελλάδα | 26.10.2018 13:30

Φόβοι για μεγάλο μετασεισμό - Στη Ζάκυνθο η Πολιτική Προστασία (pics+vid)

Newsroom

Άμεση ήταν η ενεργοποίηση των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο, ενώ οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Με την ίδια αποστολή, στη Ζάκυνθο μεταβαίνει κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Στις 13:00 σήμερα, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, του δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε μικρής έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.

Τα διεθνή ΜΜΕ για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Ζάκυνθο

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τις πρωινές ώρες τη Ζάκυνθο παραθέτοντας στα άρθρα τους φωτογραφικό υλικό από το νησί του Ιουνίου που αποτυπώνει το καταστροφικό κτύπημα του Εγκέλαδου. 

Τα περισσότερα δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι η σεισμική δόνηση έπιασε στον ύπνο τους κατοίκους κι ότι η Ζάκυνθος, ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, έχει βεβαρημένο ιστορικό από σεισμούς.

Γερμανική εφημερίδα «Bild»
«Στον... ύπνο έπιασε τους κατοίκους της Ζακύνθου ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ», όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Bild.
Στο επίμαχο δημοσίευμα υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν το καταστροφικό κτύπημα του Εγκέλαδου. Μία από αυτές δείχνει το τσιμεντένιο έδαφος στο λιμάνι της Ζακύνθου να έχει ανοίξει στα «δύο». 

Γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung»
«Ένας ισχυρός σεισμός έπληξε τα ξημερώματα τη χώρα.Το επίκεντρό του ήταν κοντά σ΄ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό»,γράφει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και προσθέτει:
«Τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα». 

Γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Europe 1»
«Ισχυρός σεισμός έπληξε τη Ζάκυνθο σήμερα τα ξημερώματα ευτυχώς χωρίς θύματα. Ωστόσο, το οδικό δίκτυο και δίκτυο ηλεκτροδότησης έχουν υποστεί ζημιές», σχολιάζει το γαλλικό δίκτυο «Εurope 1». 

Γαλλική εφημερίδα «L' Εxpress»
«Σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το Τζάντε», γράφει η γαλλική εφημερίδα «L' Express» και προσθέτει: 
«Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 287 χλμ δυτικά της Αθήνας».
Το άρθρο επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα το δυτικό και το νότιο τμήμα της Πελοποννήσου πλήττονται τακτικά από σεισμούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δεν είχαν προκαλέσει θύματα.

Γαλλική εφημερίδα «Le Monde»
«Ο σεισμός που έπληξε τη Ζάκυνθο σήμερα τα ξημερώματα δεν είχε θύματα μόνο υλικές ζημιές»,γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Xinhua» 
«Ένας ισχυρός σεισμός έπληξε τη Ζάκυνθο όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θύματα»,αναφέρει το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Xinhua».

Στο Γεωδυναμικό μετρούν και πάλι τα στοιχεία

Νέα δεδομένα για το μέγεθος του σεισμού που χτύπησε τη Ζάκυνθο και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα δημιουργούν οι δηλώσεις του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμου Παπαδόπουλου.Πλέον στο Γεωδυναμικό μετρούν και πάλι τα στοιχεία καθώς φαίνεται ότι ο σεισμός είναι μεγαλύτερος.

«Είναι μεγάλος, ισχυρός και επιφανειακός σεισμός. Έγινε αισθητός σε όλη τη δυτική Ελλάδα, μέχρι και στην Αθήνα, στα δυτικά Βαλκάνια ακόμα και στην Ιταλία και στη Λιβύη», είπε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχετικά με τον σεισμό που σημειώθηκε στο Ιόνιο πέλαγος, μιλώντας στον realfm.

«Ήταν μεγάλος σεισμός, εμείς τον υπολογίσαμε στα 6,4 Ρίχτερ αλλά είναι λίγο μεγαλύτερος, το 6,7 – 6,8 Ρίχτερ που έδωσαν οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι ίσως να είναι πιο σωστό. Τον επανυπολογίζουμε και θα το δούμε», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Με απόλυτη βεβαιότητα αναμένουμε να συνεχιστεί με ένταση η μετασεισμική δραστηριότητα, μετασεισμική ακολουθία. Ήδη καταγράφουμε δεκάδες μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ. Ενδέχεται τα μεγέθη των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν να μεγαλώσουν και άλλο, μπορεί να φτάσει το 6 – 6,2 Ρίχτερ... Ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε».

Οι πρώτες πληροφορίες λένε για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά.

Όπως αναφέρει το imerazante.gr ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί είναι μεγάλοι.

Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998, και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστήλωσή του.

φωτογραφία: imerazante.gr
φωτογραφία: imerazante.gr

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών και καταστροφικών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, που είχε σχεδόν καταστρέψει τους οικισμούς του νησιού.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκότσας, μιλώντας στο ethnos.gr, τόνισε πως υπάρχουν αναφορές για φθορές σε σπίτια και κατολισθήσεις και έκανε λόγο για μια πολύ ισχυρή δόνηση. «Ήταν δυνατός ο σεισμός, πάνω από 6 Ρίχτερ, όπως το εκτιμώ. Υπάρχουν κάποιες πρώτες πληροφορίες από υπάλληλους μου ότι έχει ρωγμές σε σπίτια και δεν έχουμε ρεύμα στην Ζάκυνθο», δήλωσε ο κ. Κολοκότσας ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή στο κέντρο επιχειρήσεων ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Στο ethnos.gr μίλησε και ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Άκης Τσελέντης, ο οποίος σημείωσε ότι  η πρώτη εικόνα δείχνει πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό σε μια περιοχή η οποία δίνει τέτοιες δονήσεις.

«Μοιάζει να είναι ο κύριος σεισμός. Είναι μια περιοχή που δίνει τέτοια γεγονότα αλλά η μετασεισμική ακολουθία είναι απόλυτα φυσιολογική. Το εστιακό βάθος ήταν ρηχό», εξήγησε ο κ. Τσελέντης και εκτιμά πως ο «χορός» των Ρίχτερ θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες στην περιοχή.

Μικρές υλικές ζημιές σε περιοχές της Ηλείας

Λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε κοντά στο νησί της Ζακύνθου καταγράφηκαν οι πρώτες υλικές ζημιές στην Ηλεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο. Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

Ευθύμιος Λέκκας: «Εξαιρετικά περιορισμένες οι ζημιές»

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι ζημιές στο νησί ήταν «εξαιρετικά περιορισμένες», προσθέτοντας «ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή», ενώ επισήμανε πως αν η σεισμική δόνηση είχε γίνει «πιο κοντά» στο νησί «θα είχαμε μεγάλα προβλήματα».

Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, καταστήματα και σπίτια, κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Κουνήθηκε Μάλτα, Ιταλία, Αλβανία ακόμα και η Λιβύη!

Σε όλη τη νότια Ιταλία έγινε αισθητός ο σεισμός που σημειώθηκε στη Ζάκυνθο την περασμένη νύχτα.

Πιο συγκεκριμένα, τηλεφωνήματα στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας έφτασαν από τη Σικελία, την περιοχή της Νάπολης, εκείνη του Μπάρι, της Καλαβρίας και της περιφέρειας Μπαζιλικάτα. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν καταγραφεί υλικές ζημιές.

T

«Η σεισμική δόνηση έμοιαζε να μην τελειώνει ποτέ», τόνισε κάτοικος της Νάπολης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Ιταλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των νότιων περιφερειών της Ιταλίας που βρίσκονται στο Ιόνιο, να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες, διότι «μπορεί να δημιουργηθούν ανώμαλα κύματα -κατώτερα του ενός μέτρου».

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο καθώς και στη Μάλτα, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.

Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, πάντως το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους.

σεισμός Ζάκυνθοςσεισμός