Η Ευρώπη υποκλίνεται σε δύο Θρακιώτες
Εύρης ΤσουμήςΣτην Ξάνθη, ένα νομό και μια πόλη που δοκιμάστηκαν σκληρά από την πανδημία, έζησαν την πιο σκληρή καραντίνα που έχει επιβληθεί στη χώρα με καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας όλα τα βράδια και μέτρησαν νεκρούς κι εκατοντάδες ασθενείς, πρωτοβουλίες σαν αυτή του καρδιολόγου Κομνηνού Γκάμπρα και του Ανέστη Παπαχρήστου για την κατασκευή μασκών προστασίας από τον ιό, άφησαν το στίγμα τους.
Στην ακριτική πόλη, ο φόβος του κορονοϊού, έκανε αισθητή την παρουσία στις αρχές Μαρτίου με την αναβολή του καρναβαλιού, που πολλοί κάτοικοι θεώρησαν τότε… υπερβολική. Είκοσι μέρες αργότερα, στις 20 Μαρτίου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν γίνει τρία, κι όλοι άρχισαν να βλέπουν τη νέα πραγματικότητα που μέρα με τη μέρα έπαιρνε δραματικές διαστάσεις.
«Εκείνες τις μέρες, στις 20 Μαρτίου, ήταν που βλέποντας αυτά που έρχονται πήρα την απόφαση να βοηθήσω όπως μπορώ σ΄ αυτή την προσπάθεια. Είχα δει ανάλογες κινήσεις που γίνονταν σε άλλες χώρες και το πως κινούνταν, σε ό,τι αφορά την δημιουργία μέσων προστασίας από τον κορονοϊό. Μια έρευνα που έκανα μου έδειξε πως στο διαδίκτυο υπήρχαν ελεύθερα χωρίς δικαιώματα σχέδια και λογισμικό για υλικά προστασίας, όπως του Τσέχου μηχανικού Γιόσεφ Προύσα» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Γκάμπρας.
Τις σκέψεις του εκμυστηρεύτηκε σε δύο ανθρώπους, σε μια γιατρό αναισθησιολόγο στο νοσοκομείο Ξάνθης και στον φίλο του Ανέστη Παπαχρήστου που είχε μαγαζί με εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η πρώτη του είπε πως η άμεση ανάγκη ήταν για ειδικές μάσκες προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό. Ο δεύτερος του είπε πως το σχέδιο για την κατασκευή μασκών μπορούσε να υλοποιηθεί αν και τόσο η διαδικασία όσο και το ίδιο το προϊόν δεν ήταν απλά…
Το κόστος κυμαίνεται στο 1,5-2 ευρώ για κάθε μάσκα, για την κατασκευή της οποίας μπορεί να χρειαστούν μέχρι και έξι ώρες δουλειάς, ενώ για 20 μάσκες χρειάζεται περίπου ένα κιλό πλαστικού. Επίσης σύμφωνα με τις προδιαγραφές των υγειονομικών αρχών οι μάσκες δεν πρέπει να έχουν μικροπόρους για να προστατεύουν από το αερόλυμα που δημιουργείται κατά τις ιατρικές εργασίες. Πρέπει να είναι απολύτως στεγανές για να μην θέτουν σε κίνδυνο γιατρούς και ασθενείς. H κατασκευή της μάσκας μετά την εκτύπωση του πλαστικού μέρους της απαιτεί την τοποθέτηση μιας διάφανης πλαστικής ζελατίνας και στη συνεχεία γίνεται η συγκόλληση όλων των μερών και εκτυπώνεται.Οι δύο φίλοι έπιασαν αμέσως δουλειά, χωρίς να υπολογίσουν το κόστος σε χρήμα και χρόνο, κι άρχισαν να κατασκευάζουν (βασισμένοι στις προδιαγραφές των υγειονομικών υπηρεσιών), τις μάσκες από πλαστικό με τους εκτυπωτές που είχε ο 50χρονος στο κατάστημά του. Τα πρώτα αποτελέσματα τους έδωσαν κουράγιο να συνεχίσουν. «Οι πρώτες μάσκες πήγαν στο νοσοκομείο. Χάρηκαν όταν είδαν τη δουλειά μας. Μέχρι τότε έκαναν ακόμα και δικές τους πατέντες για να προστατευθούν καλύτερα» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Παπαχρήστου.
Από στόμα σε στόμα η είδηση έγινε γνωστή σε όλη την Ξάνθη. Γύρω τους άρχισαν να συγκεντρώνονται και να δείχνουν ενδιαφέρον άτομα απ΄ όλη την Ξάνθη αλλά κι άλλες περιοχές της χώρας. Σύντομα η 3D Print Covid-19 Xanthi Team ήταν πραγματικότητα. Η πρώτη ομάδα απαρτίζονταν όλο κι όλο από επτά άτομα. Σε μικρό χρονικό διάστημα η ομάδα μεγάλωσε κι έφτασε τα 20 άτομα που είχαν στη διάθεσή τους περίπου 30 εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης κι άρχισαν να κατασκευάζουν εκατοντάδες μάσκες.
«Δώσαμε μάσκες παντού. Με έγκριση από το υπουργείο Υγείας καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να παραδώσουμε 190 μάσκες στο νοσοκομείο, 100 στο ΕΚΑΒ και 50 στο κέντρο υγείας Εχίνου, και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε 1000 μάσκες για τον νομό Ξάνθης για τους γιατρούς, τον ιατρικό σύλλογο και τους νοσηλευτές, αλλά στη συνέχεια και τους αστυνομικούς» λέει ο κ. Γκάμπρας.
Η ομάδα για να τα καταφέρει χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλά προβλήματα ακόμα και μετακίνησης των μελών της, αφού ίσχυαν περιορισμοί σ΄ όλη τη χώρα αλλά και η ακόμα πιο σκληρή καραντίνα που είχε επιβάλλει για την Ξάνθη ο ΟΕΔΥ.
«Η συγκέντρωση του υλικού και η διακίνηση γινόταν μέσω ενός φαρμακείου, με τους ειδικούς κωδικούς που ίσχυαν για τις μετακινήσεις. Δεν ήταν μια εύκολη κατάσταση, αλλά όλοι ανταποκρίθηκαν με συνέπεια» προσθέτει ο κ. Παπαχρήστου.
Τόσο ο κ. Γκάμπρας όσο και ο κ. Παπαχρήστου λένε στο «Εθνος της Κυριακής» πως ξαφνιάστηκαν με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα. «Για μας ήταν αυτονόητο αυτό που κάναμε. Από τη στιγμή που διαπιστώσαμε πως μπορούσαμε να βοηθήσουμε δεν το σκεφτήκαμε καθόλου» τονίζουν. Αλλωστε ο φόβος, η αβεβαιότητα και τα αδιέξοδα που μέρα με τη μέρα μεγάλωναν, εξαιτίας των εφιαλτικών διαστάσεων που πήρε η πανδημία και στην Ξάνθη, τους έπειθαν πως ο «δρόμος» τους ήταν ο σωστός.
Η κίνησή τους ήταν αυτή που παρακίνησε και την ευρωβουλευτή της ΝΔ – ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη να τους προτείνει ως υποψηφίους για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2020. Το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται κάθε χρόνο σε πολίτες που υπηρετούν και υποστηρίζουν με τη δραστηριότητά τους τις αρχές και τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ.
Η πρωτοβουλία της κ. Σπυράκη, δεν άφησε ασυγκίνητους, τον Κομνηνό Γκάμπρα και τον Ανέστη Παπαχρήστου. «Είναι μεγάλη τιμή, αλλά για εμάς δεν αλλάζει κάτι. Αυτό που μένει σε εμάς είναι αίσθημα περηφάνιας. Αυτό που βλέπεις στα μάτια των ανθρώπων που έχεις γύρω σου και σ΄ αγαπάνε», τονίζει ο κ. Παπαχρήστου στο «Εθνος της Κυριακής».
- «Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
- Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
- Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram