Βίντεο-ντοκουμέντο: Οι ναρκοπιάτσες της πλατείας «Εσκομπάρ» κοντά στο ΑΠΘ
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΠαρά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στα μέσα της εβδομάδας εντός του χώρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που οδήγησε στη σύλληψη 43 ατόμων για εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ανάμεσά τους και άτομα που φέρονται ως εγκέφαλοι εγκληματικών οργανώσεων, οξύτατο παραμένει το πρόβλημα στις γειτονικές με το πανεπιστήμιο περιοχές και κυρίως στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Πρόκειται για μία πλατεία, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την παλιά Φιλοσοφική Σχολή, «αγκαλιάζει» ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης, τη Ροτόντα και βρίσκεται σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από ένα άλλο επίσης τεράστιας σημασίας μνημείο, την Καμάρα.
Από τη συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με πολλά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και εμπορικά μαγαζιά, καθημερινά διέρχονται χιλιάδες άτομα, ανάμεσά τους και δεκάδες ή και εκατοντάδες τουρίστες, που φτάνουν για τα δύο μνημεία.
«Φίλε, θέλεις "μαύρο";»
«Φίλε, θέλεις "μαύρο";» ρωτούν οι διακινητές, ουσιαστικά αδιαφορώντας για οποιοδήποτε μέτρο προφύλαξης, μόλις δουν κάποιο νεαρό να περνάει από τις «ναρκοπιάτσες». Αυτό συμβαίνει, ακόμα και το μεσημέρι, ανάμεσα σε περαστικά μικρά παιδιά, φοιτητές και ηλικιωμένους. Όταν πέσει το σκοτάδι, η πλατεία Αγίου Γεωργίου γίνεται απροσπέλαστη για κατοίκους και περαστικούς. Αποφεύγουν να μπουν σε αυτήν, αφού ο αριθμός των περιθωριακών αυξάνεται, η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών είναι εκτεταμένη και συχνά σημειώνονται διαπληκτισμοί και επεισόδια μεταξύ τους.
Περίοικοι, με δόση ειρωνείας και αγανάκτησης, αποκαλούν πλέον την πλατεία Αγίου Γεωργίου ως «πλατεία Εσκομπάρ». Σημειώνουν στο ethnos.gr ότι το πρόβλημα στην περιοχή εμφανίστηκε τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια και παρά τις κινητοποιήσεις τους και τις συνεχείς διαμαρτυρίες τους προς τις αστυνομικές, αλλά και τις κρατικές αρχές, δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
«Αστυνομικοί με μηχανές διέρχονται σχεδόν καθημερινά από την περιοχή μας. Κάνουν ελέγχους σε περιθωριακά άτομα και μπροστά μας έχουν γίνει πολλές συλλήψεις. Ωστόσο, μετά από λίγα 24ωρα βλέπουμε τους ίδιους διακινητές, να πουλάνε ναρκωτικά ακόμα και στα ίδια σημεία», λέει στο ethnos.gr κάτοικος της περιοχής.
Όπως υποστηρίζουν ακόμα οι κάτοικοι, οι διακινητές είναι άτομα κυρίως αραβικής και αφρικανικής καταγωγής. Έχουν κρυμμένα τα ναρκωτικά σε παρτέρια, σε ΚΑΦΑΟ της ΔΕΗ, στο εξωτερικό κάδων απορριμμάτων, ακόμα και σε ρόδες σταθμευμένων για μέρες αυτοκινήτων, για να μη βρει κάτι πάνω τους η αστυνομία, αν τους κάνει έλεγχο. Μόλις εμφανιστεί πελάτης, πάνε στις «καβάντζες» και «σπάνε» την ποσότητα που πρόκειται να πουλήσουν.
Δίπλα σε δημοτικό σχολείο
Οξύτατο είναι το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών και σε κάποιους δρόμους γύρω από την πλατεία Αγίου Γεωργίου, αφού οι διακινητές δε διστάζουν να σταθούν ακόμα και δίπλα σε σχολείο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της οδού Αρριανού, όπου στεγάζεται το 34ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Σε απόσταση λίγων μέτρων από αυτό, ακόμα και τις ώρες που λειτουργεί το σχολείο, είναι σχεδόν καθημερινή η εικόνα ατόμων να πουλάνε ναρκωτικά.
«Ναρκοπιάτσες» υπάρχουν σχεδόν σε ολόκληρο το μήκος της οδού Αρριανού, μέχρι τις συμβολές της με τις οδούς Ολύμπου και Φιλίππου. Άλλες «ναρκοπιάτσες» της περιοχής είναι η πεζόδρομος της οδού Μελενίκου και η οδός Αρμενοπούλου.
- Δεν συνδέονται με υποθέσεις τρομοκρατίας οι πυροβολισμοί έξω από κλαμπ του Κουίνς στη Νέα Υόρκη
- Ιωάννινα: Σε ΜΕΘ 14χρονος λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
- Πέθανε η γηραιότερη ολυμπιονίκης στον κόσμο - Ήταν 103 ετών
- ΠΑΟΚ: Κατατέθηκαν δύο εφέσεις κατά της πρωτόδικης απόφασης για τον Λουτσέσκου και τους συνεργάτες του