Ελλάδα|14.05.2020 12:49

Ποιοι τουρίστες θα κάνουν φέτος ελληνικό καλοκαίρι - Έρχονται διμερείς συμφωνίες

Newsroom

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο της Κομισιόν για το άνοιγμα του Τουρισμού, ανακοινώθηκε την Τετάρτη και δεν μας έκανε… σοφότερους. Τελικά το σχέδιο, δεν ήταν παρά μια δέσμη κατευθυντήριων οδηγιών προς τις χώρες – μέλη, με τις οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των συνόρων, αλλά και τους επιμέρους τρόπους άρσης του lockdown να μετατίθενται προς τις χώρες μέλη. Υπό αυτά τα δεδομένα η χώρα μας καλείται να δώσει μια πολύ δύσκολη μάχη φέτος ώστε ο κλάδος – ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, να περισώσει ότι μπορεί από τα τουριστικά έσοδα, εν μέσω επιφυλάξεων για την άρση των μέτρων από τους ειδικούς.

Το ελληνικό σχέδιο - Στο τραπέζι διμερείς συμφωνίες

Καθώς λοιπόν ανακοινώθηκε το πακέτο συστάσεων της Κομισιόν, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην Ελλάδα, με τους φορείς να αναμένουν την δημοσιοποίηση του σχεδίου για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως οι ανακοινώσεις είναι θέμα μερικών εικοσιτετράωρων.

«Θα είναι ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο σχέδιο, μιας πολύ σημαντικής χώρας για τον τουρισμό παγκοσμίως. Όλοι περιμένουν το  σχέδιο μας για να δουν ποιες πτυχές μπορούν να προσαρμόσουν και στα δικά τους δεδομένα, ώστε να έχουμε μία συνεκτική και όχι μία κατακερματισμένη αντίδραση». Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα μικρότερα καταλύματα και ξενοδοχεία, πάντα ωστόσο με τις συμβουλές και τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών. Η χώρα μας με δεδομένο πως κατά την έναρξη της τουριστικής σεζόν δεν θα έχουν αρθεί οι περιορισμοί στα αεροπορικά ταξίδια από όλες τις χώρες της ΕΕ, ρίχνει στο τραπέζι το χαρτί των διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες.

«Υπάρχουν στο τραπέζι και οι διμερείς συμφωνίες, εργαζόμαστε γι’ αυτές εδώ και καιρό. Το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού κάνει την προετοιμασία που χρειάζεται. Υπάρχουν αρκετές χώρες, όχι μόνο ευρωπαϊκές, που συνομιλούμε και θα καταλήξουμε όταν θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας στους Έλληνες πολίτες και διεθνώς», σημείωσε επ’ αυτού ο κ. Πέτσας. Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ του STAR έχει ήδη κλειδώσει η συμφωνία με το Ισραήλ για μια πτήση από και προς τη χώρα από τις αρχές Ιουλίου, ίσως και λίγο νωρίτερα. Επίσης διεξάγονται συζητήσεις με τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Κύπρο, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Τσεχία και την Αυστραλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε πως προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία με τη χώρα μας για άνοιγμα των συνόρων. Πάντως από τον Ιούνιο η Lufthansa θα αρχίσει πτήσεις προς τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας. Η Ελλάδα θέτει δύο όρους: Να γίνεται ένα τεστ έως 72 ώρες πριν από το ταξίδι και ας μην το λέει η ΕΕ, αλλά και να μην υπάρχει καραντίνα, όταν γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους. 

Από την άλλη μεριά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δε θα γίνονται δεκτοί τουρίστες από την Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Πρόκειται για χώρες που μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να τροφοδοτούσαν με πολλούς τουρίστες τη χώρα μας, ωστόσο στη μάχη με τον κορωνοϊό έχουν πάρει χαμηλό βαθμό και μετρούν πολλές χιλιάδες νεκρούς.

Τα υπόλοιπα στοιχεία του ελληνικού σχεδίου

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση προετοιμάζει ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, τα τουριστικά λεωφορεία, το yachting, την ακτοπλοΐα και τις οδικές πύλες εισόδου της χώρας. Σε κάθε περίπτωση ο Χάρης. Θεοχάρης, μιλώντας στο BBC τόνισε ότι οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου μιλάνε συνεχώς με τους ειδικούς με στόχο να δημιουργηθούν τα πρωτόκολλα που θα περιορίζουν τις πιθανότητες. «Δεν μπορεί ποτέ να ζει κανείς σε έναν κόσμο χωρίς κανέναν κίνδυνο, αλλά μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες,  εισαγωγής κρουσμάτων και  περιπτώσεις εξάπλωσης του ιού», ανάφερε ο  υπουργός.

Επιπρόσθετα συζητήσεις γίνονται για φορολογικές μειώσεις που θα τονώσουν τον τουρισμό. Εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ (από 1ης Ιουνίου 2020 και για όσο χρόνο χρειαστεί) διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις επαφές με tour operators και διεθνή μέσα ενημέρωσης ώστε να προβληθεί όσο περισσότερο γίνεται η χώρα μας στο εξωτερικό.

Προβληματισμός

Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν σίγουρα ξεκλειδώνουν τις εξελίξεις για τις επόμενες φάσεις. Ωστόσο οι φορείς του τουρισμού, εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένοι. Μιλώντας στο MEGA ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος σημείωσε: «Βλέπουμε μια αοριστία για τα λεγόμενα τεστ.   Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να οχυρωθούμε. Η Κομισιόν έβαλε ένα γενικό πλαίσιο κι εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε τις διακρατικές συμφωνίες. Ερχόμαστε στην πραγματικότητα της χώρας, η σεζόν είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Πρέπει να ετοιμαστούμε για δύσκολες συνθήκες». Μάλιστα, διερωτάται πως «αν έχουμε ελεύθερη μετακίνηση, με μια απλή μάσκα, ο τουρίστας θα έρθει στο ελληνικό ξενοδοχείο και θα την πατήσει ο Έλληνας ξενοδόχος;»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι σημερινές συστάσεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν με κατηγορηματικό τρόπο τρία πράγματα. Πρώτον, τη σημασία του τουρισμού για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης. Δεύτερον, το εύρος και το βάθος των προβλημάτων μπροστά στα οποία βρίσκονται εκτεθειμένες όλες οι επιχειρήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας. Τρίτον, την άμεση ανάγκη για επανεκκίνηση του τουρισμού.

Τώρα πλέον είναι ώρα αφενός για διακρατικές συμφωνίες και υγειονομικά πρωτόκολλα που θα είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα, αφετέρου δε για καινοτόμα και τολμηρά μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου. Το ΞΕΕ με τον θεσμικό ρόλο του, θα συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο και τις προσπάθειες των συναρμόδιων υπουργείων προς αυτή την κατεύθυνση, μπροστά σε μια τουριστική χρονιά, η οποία θα είναι ούτως ή άλλως, ιδιαίτερα δύσκολη».

ελληνικός τουρισμόςκαλοκαίριχώρεςΚορονοϊός