Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων: Να διατηρηθεί ζωντανή η Ιστορία
NewsroomΗ Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου - αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και της αρχής της τρίτης δεκαετίας του 20αι., που συνέβησαν στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στις 19 Μαΐου 1919 ο Τούρκος εθνικιστής αξιωματικός Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου, κήρυξε ανταρσία κατά της οθωμανικής Αρχής και ξεκίνησε εκ του μηδενός τη συγκρότηση του στρατού, με «μαγιά» τις παλιές τρομοκρατικές ομάδες του κομιτάτου «Ένωση και Πρόοδος», που βαρύνονταν με τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ετσι ξεκίνησε από τον Πόντο και τη Βιθυνία η β’ φάση Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα κορυφωθεί τρία χρόνια μετά, με την ήττα του Ελληνικού Στρατού, τη σφαγή Ελλήνων και Αρμενίων της Ιωνίας και την καταστροφή της Σμύρνης. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Με ένα συμβολικό λογότυπο - μήνυμα θα φωταγωγηθεί το βράδυ της Τρίτης (19/5) το κτίριο της Βουλής για να τιμηθεί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με αυτή τη συμβολική πράξη το Ελληνικό Κοινοβούλιο δηλώνει την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης για την εξόντωση των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.
Ειδικό αφιέρωμα από το OPEN
Στη Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου είναι αφιερωμένη η ειδική ζωντανή εκπομπή του OPEN που θα μεταδοθεί την Τρίτη 19 Μαϊου από τις 15:30 έως τις 19:30, και παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Σπύρος Χαριτάτος και Γιώργος Καραμέρος (15:30-17:30) και Ιορδάνης Χασαπόπουλος και Ανθή Βούλγαρη (17:30-19:30).
Στην τετράωρη αφιερωματική εκπομπή θα φιλοξενηθούν μαρτυρίες συγγενών θυμάτων, οι οποίοι ανασύρουν οικογενειακές μνήμες από το ειδεχθές έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 353.000 ανθρώπους. Ιστορικοί και μελετητές παρουσιάζουν όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα και τον ανηλεή διωγμό του Ποντιακού Ελληνισμού.
Μέσα από απευθείας συνδέσεις με μέλη Ποντιακών Συλλόγων ανά τον κόσμο, θα αποτυπωθεί η συγκινησιακή ατμόσφαιρα της ημέρας μνήμης, ενώ στο στούντιο Ποντιακά Συγκροτήματα, με τη λύρα σε ρόλο πρωταγωνιστή, τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά που διατηρήθηκε αναλλοίωτη, περνώντας από γενιά σε γενιά. Καλλιτέχνες ποντιακής καταγωγής θα βρεθούν στην εκπομπή, μιλώντας για την παράδοση που τους κληροδοτήθηκε και υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
Σε απευθείας σύνδεση με τα γυρίσματα της σειράς του OPEN «Το Κόκκινο Ποτάμι», που ξετυλίγει για πρώτη φορά τηλεοπτικά τα χρόνια της γενοκτονίας των Ποντίων, θα μιλήσει ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και πρωταγωνιστές της σειράς.
Μήνυμα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
«Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα» σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου και υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία αυτή, αποτίοντας με τον τρόπο αυτό τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «οφείλουμε να αναλογιστούμε την τεράστια συμβολή και ενεργό συμμετοχή των διασωθέντων Ελλήνων του Πόντου στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην οικονομική ανάταση, καθώς και στην άνθηση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού κατά τον 20ο αιώνα».
Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όπως η συστηματική εξολόθρευση αθώων πολιτών, προκειμένου όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον».
Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Το δημαρχείο της Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη έχει φωταγωγηθεί με κόκκινο χρώμα για να τιμηθεί η ημέρα της γενοκτονίας των Ποντίων ενώ θα δημιουργηθούν εκδηλώσεις με λίγο κόσμο λόγω του κορωνοϊού για τον εορτασμό της ημέρας αλλά και εκδηλώσεις μέσω διαδικτύου.
Γενοκτονία Ποντίων: Παραδοσιακά ποντιακά παντρεμένα με σύγχρονους ήχους
Η παραδοσιακή ποντιακή μουσική συναντά την σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική και το μουσικό κράμα που προκύπτει ύστερα από το πάντρεμα των δύο διαφορετικών ειδών μουσικής, είναι εντυπωσιακό, αναφέρουν οι μουσικοί του δημιουργήματος αυτού.
Για την Ημέρα Μνήμης έστειλε το δικό του μήνυμα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Ζέρβας.
Οι ανατριχιαστικές αναφορές για τα όσα πέρασαν οι Πόντιοι στην Τραπεζούντα
Μέσα Απριλίου του 1916, το αφηνιασμένο ασκέρι των Νεότουρκων εισβάλλει στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος, την αρχαιότερη του Πόντου, που σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε το 270 μ.Χ., και διαπράττει τερατουργήματα αντικρίζοντας τους πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό τόπο για προστασία. Η Κυριακή, μια εικοσάχρονη κοπέλα με καταγωγή από το χωριό Θέρσα, τρέχει τρομοκρατημένη να κρυφτεί σε ένα από τα δωμάτια του μοναστηριού, ωστόσο δεν καταφέρνει να γλιτώσει. Οταν αποχωρούν οι ορδές, θα τη βρουν ολόγυμνη σε ύπτια θέση, σε στάση που μαρτυρούσε την ατίμωση που είχε υποστεί, με μια διαμπερή πληγή στο στήθος από ξιφολόγχη και αποκεφαλισμένη...
Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως και αρκετά άλλα, περιγράφεται σε αναφορά που έστειλε η ελληνική πρεσβεία της Πετρούπολης (πρωτεύουσα τότε της Ρωσικής Αυτοκρατορίας), που είχε μέχρι τον Μάρτιο επιτετραμμένο τον Δημήτριο Κακλαμάνο, προς την Αθήνα και ειδικότερα προς το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης του Στέφανου Σκουλούδη, με θέμα την τραγική κατάσταση των κατοίκων της Περιφέρειας Τραπεζούντας.
Οι σπαρακτικές επιστολές των μελλοθάνατων του Πόντου λίγο πριν εκτελεστούν
Εκατοντάδες επιφανείς προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού οδηγήθηκαν τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου του 1921 στην κρεμάλα από το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ, καταδικασμένοι από το κατ’ επίφασιν δικαστήριο που είχε στηθεί στην πόλη της Αμάσειας. Κάποιοι εξ αυτών, όμως, κλεισμένοι μέσα στη φυλακή, έγραψαν λίγο πριν πεθάνουν επιστολές προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μερικές εκ των οποίων έχουν διασωθεί και αποτυπώνουν ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη νοηματική
Με αφορμή τα 101 χρόνια που συμπληρώνονται από τη γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου, η φοιτήτρια Εριέττα Τερζή μεταφέρει στη νοηματική τα γεγονότα της εγκληματικής πράξης στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που χάθηκαν.
Ο Τάκης Βαμβακίδης για την γενοκτονία των Ποντίων
Ο γνωστός ηθοποιός, Τάκης Βαμβακίδης που πρωταγωνιστεί στο Κόκκινο Ποτάμι, μίλησε με αφορμή την 101η επέτειο στη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων, για το ειδεχθές έγκλημα αλλά και για τη νέα θεατρική παράσταση, NOSTOΣ ρίζα μ’ και κλαδί μ’, του Δημήτρη Πιπερίδη στην οποία πρωταγωνιστεί.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή