Ελλάδα|19.05.2020 14:50

Θεσσαλονίκη: Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αναγνωριστεί μια από τις μεγαλύτερες Γενοκτονίες

Τίμος Φακαλής

Με σύνθημα «εμείς σήμερα τιμούμε, δεν ξεχνούμε» ο δήμος Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε για πρώτη φορά επιμνημόσυνη δέηση με αφορμή την συμπλήρωση 101 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Έναν αιώνα μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή, όπως και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η τελετή πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης μπροστά από το μνημείο Γενοκτονίας  στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Άνδρες ντυμένοι με ποντιακές φορεσιές τραγούδησαν μοιρολόγια μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης.

ethnos.gr/Ζέρβας

Ζέρβας: Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αναγνωριστεί μια από τις μεγαλύτερες Γενοκτονίες 

«Ένας αιώνας και ένας χρόνος από εκείνες τις αποφράδες ημέρες που τα αδέρφια μας ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και 353.000 αδέρφια μας σφαγιάστηκαν, πολλοί από αυτούς που επέζησαν ήρθαν στην πόλη μας και μετέφεραν τον πολιτισμός τους, το σθένος τους για τη ζωή και βοήθησαν στην ανάπτυξη της πόλης μας. Εμείς σήμερα τιμούμε, δεν ξεχνούμε και ο δήμος Θεσσαλονίκης τιμά αυτή τη μέρα, τιμά όλους αυτούς που χάθηκαν, όλους αυτούς που ξεριζώθηκαν και διατρανώνουμε ότι δε θα σταματήσουμε ποτέ μέχρι να αναγνωριστεί μια από τις μεγαλύτερες Γενοκτονίες στην ιστορία του ανθρώπινου είδους», τόνισε o δήμαροχς Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Καράογλου: Θα αγωνιστούμε έως ότου η Τουρκία ζητήσει επισήμως συγγνώμη

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, υποστήριξε ότι «δε θα ξεχάσουμε» και ότι «θα αγωνιστούμε έως ότου υπάρχει ηθική δικαίωση». «Εμείς σήμερα, 101 χρόνια μετά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είμαστε όλοι μαζεμένοι εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον αξέχαστο ελληνισμό του Πόντου και να υποσχεθούμε στους προγόνους μας γιατί σήμερα είμαστε όλοι Πόντιοι ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ ότι θα αγωνιστούμε έως ότου υπάρχει ηθική δικαίωση, έως ότου η Τουρκία ζητήσει επισήμως συγγνώμη για να αναπαυθούν οι ψυχές των προγόνων μας», είπε ο Θεόδωρος Καράογλου.

ethnos.gr/Γενοκτονία Ποντίων

Τσαβλής: Aγωνιζόμαστε όλοι μαζί και ένας-ένας ξεχωριστά για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων σε παγκόσμιο επίπεδο


Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε τη δεύτερη πατρίδα για τους Πόντιου αλλά και τη δεύτερη μάνα.

«Τιμούμε σήμερα τους νεομάρτυρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί και ένας-ένας ξεχωριστά για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζούμε με τους Πόντιους, η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε εκείνη την εποχή χιλιάδες Ελλήνων Ποντίων. Έγινε η δεύτερη μάνα τους και η δεύτερη πατρίδα τους. Ο δήμος Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά κάνει επιμνημόσυνη δέηση σε αυτό το σημείο, στη μνήμη των αγνοουμένων και σφαγιασθέντων Ποντίων συμπατριωτών μας», είπε.

Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής ο δήμος Θεσσαλονίκης ακολούθησε πιστά τις οδηγίες της πολιτείας και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω πανδημίας του Covid-19 και για τον λόγο αυτόν η παρουσία των επισήμων ήταν περιορισμένη.

ethnos.gr/Γενοκτονία Ποντίων

Χριστίνα Σαχινίδου: Η κυβέρνηση να βάλει στην ατζέντα της διπλωματίας της και τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της ΠΟΣΠ, σημείωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει στην ατζέντα της διπλωματίας της και τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και επανάλαβε το διαχρονικό αίτημα για αναγνώρισή της αλλά και την καταδίκη των εγκλημάτων της Τουρκίας.

«Η εμμονική άρνηση των γενοκτονιών, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσηρίων από πλευρά της Τουρκίας δείχνει ότι εξακολουθεί να έχει την ίδια στάση και παραμένει ατιμώρητη. Όσο είναι ατιμώρητη λοιπόν, θα έχει την ίδια γενοκτονική πολιτική, η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Όλες οι συμπεριφορές της δηλώνουν ακριβώς αυτό. Αυτό που εμείς θέλουμε να περάσουμε ως μήνυμα σε όλους, είναι ότι ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει στη διπλωματική της ατζέντα το θέμα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας και της γενοκτονίας της πολιτισμικής κληρονομιάς του ελληνισμού και της ορθοδοξίας», τόνισε η Χριστίνα Σαχινίδου.

ethnos.gr/Χριστίνα Σαχινίδου

Καλαφάτης: Ανοιχτή επιστολή προς τους Πόντιους

Ανοιχτή επιστολή προς του Ποντίους ανήρτησε στα social media ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην επιστολή αναφέρει:

«Αδελφέ μου, ξέρω ότι η σκέψη σου σήμερα γυρνάει στις 19 Μαΐου του 1919. Στη μέρα που οι εθνικιστικές ορδές εισέβαλλαν στην Τραπεζούντα για  να αποτελειώσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς και να αφανίσουν τους Έλληνες, τους γονιούς και τους παππούδες σου, από τη γη που γεννήθηκαν οι ίδιοι και ζούσαν για αιώνες οι πρόγονοί τους. Ξέρεις ότι είχαν προηγηθεί ασύλληπτης βαρβαρότητας διωγμοί, εξοντωτικά τάγματα εργασίας, εξορίες, πυρπολήσεις, εκτελέσεις, δολοφονίες. Ότι ακολούθησε εξοντωτική   επέλαση. Ότι 353 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου σφαγιάστηκαν και όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να φύγουν πρόσφυγες στη Ρωσία και την ελεύθερη Πατρίδα.

Αδελφέ μου όσοι έχουμε τις ρίζες μας στον Πόντο (όπως η γυναίκα μου) και τη Μικρά Ασία (όπως ο ίδιος) κουβαλάμε συγκλονιστικές αφηγήσεις για τις οποίες ανιστόρητοι και στρατευμένοι  ιστορικοί σωπαίνουν. Η αλήθεια, όμως, είναι πάντα μία. Και δεν μόνο δική σου και δική μου. Η ιστορία αυτή –η ιστορία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου- είναι κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού, της ιστορίας του Γένους μας. Είναι ταυτόχρονα μια μελανή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, που δεν μπορεί ούτε να αγνοείται, ούτε να αποσιωπάται.

Αδελφέ μου, η προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι απλά και μόνο υποχρέωση για την οποία δεσμεύεται η σημερινή Κυβέρνηση. Είναι χρέος που οφείλουμε να υπηρετήσουμε όλοι μαζί οι Έλληνες, όπου κι αν βρισκόμαστε. Χρέος σε αυτούς που έφυγαν κτυπημένοι από την απερίγραπτη βαρβαρότητα, αλλά και σε αυτούς που έρχονται, καθώς χρειάζεται να ξέρουν και να θυμούνται για μην ξαναζήσουμε ποτέ παρόμοιο δράμα. Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι στόχος εθνικός, αλλά και ανθρωπιστικός, καθώς η επίτευξή του θα συνιστά μήνυμα  της ανθρωπότητας πως δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανένα σε βάρος κανενός.

Μήνυμα καταδίκης του μίσους και της βαρβαρότητας, των εισβολών και των επεμβάσεων σε ξένα εδάφη.

Αδελφέ μου, οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Θέλουμε, όμως, και οι γείτονές μας να σέβονται τόσο το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, όσο και τις αρχές καλής γειτονίας. Θέλουμε να ξέρουν ότι δεν υποκύπτουμε σε απειλές και εκβιασμούς, που ακατάπαυστα απεργάζονται. Ότι σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε τα δίκαια  του Ελληνισμού και την εθνική μας περηφάνια.

Πιστεύω αδελφέ μου ότι συμφωνούμε.

Σταύρος Καλαφάτης»

Κωνσταντίνος Ζέρβαςδήμος ΘεσσαλονίκηςΓενοκτονία Ποντίων