Ελλάδα|20.05.2020 16:14

Εγκλωβισμένοι φορτηγατζήδες: Χωρίς έσοδα εδώ και 3 μήνες - Τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίσουν οι 13 φορτηγατζήδες οι οποίοι -από το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου και για 25 μέρες- έμειναν εγκλωβισμένοι στη μεθόριο Ιράκ - Τουρκίας, όταν η τελευταία έκλεισε τα σύνορά της λόγω κορονοϊού. Οι ίδιοι κατάφεραν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ύστερα από πιέσεις του σωματείου τους και -έστω και καθυστερημένες- ενέργειες της ελληνικής Πολιτείας. Ωστόσο, τα φορτηγά τους παραμένουν ακόμα στο βόρειο Ιράκ, σε έναν χώρο στην πόλη Ερμπίλ, περίπου 270 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Μάλιστα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τα φορτηγά τους δεν έχουν κλαπεί ή υποστεί καταστροφές, αφού βρίσκονται σε μία χώρα, που μαίνεται από εμφύλιο πόλεμο

Όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), Απόστολος Κενανίδης, από τότε που εγκλωβίστηκαν και για περίπου τρεις μήνες, οι έντεκα από τους 13 φορτηγατζήδες δεν έχουν κανένα έσοδο για να θρέψουν τις οικογένειές τους, εκτός από τα 800 ευρώ που τους έδωσε η πολιτεία ως ενίσχυση στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού. Αλλά και οι υπόλοιποι δύο, εκτός από τα 800 ευρώ, κατάφεραν να μαζέψουν ελάχιστα επιπλέον χρήματα κάνοντας δουλειές του «ποδαριού», όπως χαμάληδες στη λαχαναγορά.

«Οι έντεκα από τους 13, εκτός από αυτά τα 800 ευρώ, για τρεις μήνες δεν έφεραν ούτε ένα έσοδο στις οικογένειές τους, αλλά και οι υπόλοιποι δύο δεν κέρδισαν από τα όποια μεροκάματα σε άλλες δουλειές πάνω από άλλα 100 - 200 ευρώ το μήνα. Την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές και τα χρέη αυξάνονται. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, αφού οι άνθρωποι αυτοί έχουν οικογένειες και παιδιά», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κενανίδης.

Καμία ενημέρωση από την Πολιτεία

Κατά τον πρόεδρο της ΟΦΑΕ, η ομοσπονδία ήδη προχωρεί σε απανωτές συναντήσεις με βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να τους εκθέσουν το πρόβλημα και να ζητήσουν τη βοήθειά τους.

«Δυστυχώς, από την Πολιτεία δεν έχουμε μέχρι στιγμής καμία επίσημη ενημέρωση, για το τι θα γίνει με τους συναδέλφους μας. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να έρθουν πίσω άμεσα τα αυτοκίνητα και γι' αυτό προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα προς την Πολιτεία, για ενίσχυση των συναδέλφων. Προτείναμε να αντιμετωπιστούν ως άνεργοι, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, να γίνουν διακανονισμοί σε χρέη τους προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το Δεκέμβριο, αλλά και επειδή η ασφάλεια των οχημάτων τους έληξε, να μην κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα, για το διάστημα που βρίσκονται τα φορτηγά τους εγκλωβισμένα», λέει ο κ. Κενανίδης.

«Μας έχουν πνίξει τα χρέη»

Για το δράμα που βιώνουν εδώ και τρεις μήνες μίλησε στο ethnos.gr o Γιώργος Κεπεσίδης, ένας από τους 13 φορτηγατζήδες, των οποίων τα οχήματα βρίσκονται εγκλωβισμένα στο Ιράκ.

«Μόνο εμείς οι ίδιοι ξέρουμε, πώς περνάμε. Είμαστε σφιγμένοι από παντού και αναγκαστήκαμε να κόψουμε σχεδόν τα πάντα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν συνεχιστεί αυτό ένα μήνα ακόμα, θα αναγκαστούμε να πάμε για βοήθεια στις εκκλησίες. Το ρεύμα, τα κοινόχρηστα, όλες οι υποχρεώσεις τρέχουν και δημιουργούνται συνεχώς χρέη. Ποιο από όλα να πρωτοπληρώσεις;», λέει ο Κεπεσίδης.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ούτε θέλουν καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο τα αυτοκίνητά τους να έχουν κλαπεί ή να έχουν υποστεί καταστροφές, διότι σε αυτήν την περίπτωση η τραγωδία θα είναι τεράστια.

ΙράκφορτηγατζήδεςεγκλωβισμένοιΤουρκία