Πανελλαδικές εξετάσεις: Ο μαθηματικός τύπος για τις μετεγγραφές
Newsroom*Γράφει ο Στράτος Στρατηγάκης, Μαθηματικός - Σύμβουλος σταδιοδρομίας
Αρκετές είναι οι αλλαγές που φέρνει στις μετεγγραφές το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο δόθηκε για διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου.
Αλλάζουν τα οικονομικά κριτήρια, αλλαγές έχουμε και στα κοινωνικά κριτήρια, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η καθιέρωση της βάσης μορίων από τις Πανελλαδικές για να έχει δικαίωμα μετεγγραφής ο φοιτητής. Αυτό σημαίνει ότι ένας φοιτητής που έχει συγκεντρώσει στις Πανελλαδικές 10.000 μόρια δεν μπορεί να μετεγγραφεί σε άλλη αντίστοιχη σχολή που έχει βάση 13.000 μόρια. Για να έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση μετεγγραφής πρέπει να απέχει από τη βάση της σχολής το πολύ 2.750 μόρια. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρει μετεγγραφή στη σχολή του παραδείγματός μας έπρεπε να είχε συγκεντρώσει στις Πανελλαδικές τουλάχιστον 10.250 μόρια. Αν έχει λιγότερα μόρια, δεν έχει δικαίωμα μετεγγραφής στη συγκεκριμένη σχολή. Έχει δικαίωμα μετεγγραφής σε όλες τις αντίστοιχες σχολές που έχουν βάση μέχρι 12.750 μόρια (τα μόριά του + 2.750). Αυτό σημαίνει ότι η δυνατότητα μετεγγραφής εξαρτάται από τις επιδόσεις του φοιτητή στις Πανελλαδικές και από τη βάση που θα έχει το τμήμα στο οποίο θα ήθελε να πάρει μετεγγραφή.
Όταν θα συμπληρώνει το μηχανογραφικό του, δηλαδή, δεν θα γνωρίζει αν θα έχει δικαίωμα να ζητήσει μετεγγραφή για ένα τμήμα της πόλης του. Στον πίνακα βλέπουμε τα αντίστοιχα τμήματα με το ΔΕΤ του Οικονομικού Πανεπιστημίου, που μέχρι το 2018 ήταν ανάδελφο, δεν υπήρχε δηλαδή άλλο αντίστοιχο για μετεγγραφή. Το 2019 ιδρύθηκαν και τα άλλα πέντε τμήματα. Το τμήμα της Αθήνας είχε βάση 17.959 μόρια, που σημαίνει ότι τα ελάχιστα μόρια που πρέπει να έχει ένας φοιτητής για να ζητήσει μετεγγραφή είναι 15.209 μόρια.
Στα υπόλοιπα τέσσερα τμήματα, πλην της Πάτρας, ο πρώτος εισαχθείς είχε λιγότερα από 15.209 που θα ήταν το όριο μετεγγραφής, αν αυτή η ρύθμιση ίσχυε πέρυσι. Συνεπώς, κανείς φοιτητής δεν θα είχε το δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής για το τμήμα της Αθήνας, παρότι ήταν αντίστοιχα τμήματα με αυτό. Στο τμήμα της Πάτρας εισήχθησαν κάποιοι υποψήφιοι με περισσότερα από 15.209 μόρια, αφού ο πρώτος συγκέντρωσε 17.110 μόρια. Μόνο όσοι είχαν από 15.209 μόρια μέχρι 17.110 μόρια θα είχαν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι οι μετεγγραφές περιορίζονται σημαντικά μέσω αυτής της ρύθμισης. Εχει λογική βάση; Βέβαια και έχει. Αν δούμε την τελευταία στήλη του πίνακα έχουμε φοιτητή με 4.678 μόρια που πήρε μετεγγραφή για το τμήμα της Αθήνας.
Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο φοιτητής έχει μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις από αυτούς που εισήχθησαν κανονικά. Στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου συνήθως βρίσκονται οι περιζήτητες σχολές, δημιουργήθηκαν φοιτητές δύο ταχυτήτων: Αυτοί που εισήχθησαν με τις Πανελλαδικές στο τμήμα και αυτοί που ήρθαν με μετεγγραφή από άλλο τμήμα και ήταν χαμηλότερου επιπέδου, με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα παρακολούθησης των σπουδών και αυξημένο κίνδυνο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Ενα βαθμολογικό όριο θα πρέπει να υπάρξει, ώστε να μην έχουμε μεγάλες διαφορές στο επίπεδο των φοιτητών, που δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των κεντρικών πανεπιστημίων.
Θεωρώ ότι θα ήταν πιο λογικό, αντί για το όριο των -2.750 μορίων για μετεγγραφή, να υπάρχει ποσόστωση π.χ. -15% έως -20% της βάσης γιατί, όπως βλέπουμε στον πίνακα, τα ελάχιστα μόρια για μετεγγραφή στις χαμηλόβαθμες σχολές γίνονται ελάχιστα όταν αφαιρεθούν 2.750 μόρια. Άλλη βαρύτητα έχουν τα 2.750 μόρια στα 4.490, που είναι το 61,27%, και άλλη βαρύτητα έχουν στα 15.209, που είναι το 18,08%.
Το μηχανογραφικό
Το πραγματικά νέο που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η δυνατότητα μετακίνησης του φοιτητή σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου, ακόμη κι αν δεν είναι αντίστοιχο. Προϋπόθεση είναι να έχει υποβάλει αίτηση μετεγγραφής και να μην πάρει μετεγγραφή είτε γιατί δεν είχε τα απαραίτητα μόρια στις Πανελλαδικές ώστε να πιάσει την απαιτούμενη βάση, είτε γιατί τα μόρια που είχε από τα κοινωνικά και τα οικονομικά κριτήρια δεν επαρκούσαν για να πάρει μετεγγραφή.
Προκειμένου να μετακινηθεί σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου πρέπει να το έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό του και να έχει περισσότερα μόρια από τη βάση εισαγωγής. Αν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε μπορεί να δηλώσει μέχρι πέντε τμήματα σε δύο το πολύ περιφερειακές ενότητες. Θα γίνει η μετακίνηση εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις από τις μετεγγραφές σε κάποιο από αυτά τα τμήματα. Υποθέτουμε ότι η μετακίνηση ορίστηκε για να λυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν στα μηχανογραφικά του 2019, όταν κάποιοι υποψήφιοι μπερδεύτηκαν από τους τίτλους των τμημάτων και δήλωσαν τμήματα των πρώην ΤΕΙ πιστεύοντας ότι δήλωναν πολυτεχνικά τμήματα.
Αυτοί οι υποψήφιοι, που δεν ήξεραν τι να κάνουν όταν κατάλαβαν το λάθος τους, τώρα έχουν λύση. Οι υπόλοιπες αλλαγές στις μετεγγραφές αφορούν τη μοριοδότηση των οικονομικών και των κοινωνικών κριτηρίων, που μπορείτε να δείτε στον πίνακα. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να… αλλάξουν, μέχρι το νομοσχέδιο να γίνει νόμος. Η φιλοσοφία, όμως, του βαθμολογικού ορίου που εισάγεται, για πρώτη φορά, δεν πρόκειται να αλλάξει.
- Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ - Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
- Είδαμε το Αλ Τσαντίρι Νιους: Μας έκανες και γελάσαμε Λάκη - Αντιπολίτευση σκληρή την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση σπαρασσόταν
- Από οξεία λευχαιμία και όχι από λοίμωξη του αναπνευστικού ο θάνατος του Μανούσου Μανουσάκη - Η δήλωση της συζύγου του
- Οι θρυλικές σειρές του Μανούσου Μανουσάκη που σημάδεψαν την ελληνική μυθοπλασία