Η Novartis «πληγώνει» τη Θέμιδα: Το «house of cards» των εισαγγελέων
Σοφία ΣπίγγουΣε πεδίο μάχης εισαγγελέων έχει μετατραπεί η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά πιθανή εμπλοκή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis. Ο μέχρι τώρα απολογισμός μετρά καταθέσεις έξι εισαγγελέων που βρέθηκαν σε καίρια πόστα της Δικαιοσύνης και μια «πληγωμένη» Θέμιδα... Σφοδρές συγκρούσεις, εσωτερικές διαμάχες, διαψεύσεις, δυσώδεις υποθέσεις παλαιότερων ετών που «αναδύθηκαν» με αφορμή τους χειρισμούς της Novartis, καταγγελίες για «υφαρπαγή» στοιχείων και μυστικές αναφορές είναι μερικά από τα επεισόδια του «πολέμου» των εισαγγελέων, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και όπως περιγράφονται στις καταθέσεις των λειτουργών της Δικαιοσύνης, συνθέτοντας ένα σκηνικό αλά «House of Cards»... Και μέσα σε όλα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κάνει λόγο για πολιτική του δίωξη, «απειλεί» με κρυφούς άσους, ενώ αναφέρεται στις καλές σχέσεις που είχε στο παρελθόν με τους σημερινούς κατήγορούς του, όταν εκείνοι αναζητούσαν τη βοήθειά του.
Ράικου Vs Τουλουπάκη και Δημητρίου - Η καταγγελία για στοχοποίηση και τα 1.000€
Η πρώτη εισαγγελέας που είχε κληθεί να ερευνήσει την υπόθεση Novartis ήταν η τότε εισαγγελέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά τα διθυραμβικά σχόλια και του ξένου Τύπου για την ενασχόλησή της με υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και τραπεζικών σκανδάλων, όπως η Proton Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Λίγα χρόνια αργότερα, θα παραιτηθεί από τη θέση της εισαγγελέως Καταπολέμησης της Διαφθοράς, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας». 2017: Η κυρία Ράικου παραιτείται καταγγέλλοντας προσπάθεια «κουκουλώματος» του σκανδάλου και μπλοκαρίσματος της έρευνας, μετά την ανεύρεση τροφοδότη λογαριασμού με 28 εκατ. ευρώ. 2018: Εμφανίζεται δημοσίευμα για ποσό 1.000 ευρώ σε λογαριασμό του γιατρού συζύγου της από τη Novartis. Η ίδια απαντά ότι όλα οφείλονται σε παρέμβαση του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν», δείχνοντας τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. 2020: Κάνει στροφή 180 μοιρών και καταγγέλλει ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία και να στείλει δικογραφία στη Βουλή για πολιτικά πρόσωπα. Αν και τρία χρόνια νωρίτερα είχε καταγγείλει ότι υπήρξε προσπάθεια «κουκουλώματος», ενώπιον της Προανακριτικής της Βουλής φέρεται να είπε: «Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε στην υπόθεση Novartis πολιτικούς εδώ και τώρα! Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη». Μάλιστα, φέρεται να άφησε αιχμές και για την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, λέγοντας ότι η ίδια δεν κατήγγειλε τον κ. Παπαγγελόπουλο μόλις παραιτήθηκε, δηλαδή τον Μάρτιο του 2017: «Πού να αναφερθώ; Στην κυρία Δημητρίου, άμα πήγαινα, ήξερα τι θα γίνει. Η κυρία Δημητρίου ταυτιζόταν με την κυβέρνηση».
Αγγελής Vs Τουλουπάκη και Δημητρίου - Από την παραίτηση στον καταλογισμό δόλου
Κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία είναι ο αντεισαγγελέας Γιάννης Αγγελής, άλλοτε «κοντινό πρόσωπο» της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, όπως ανέφεραν πηγές εντός του δικαστικού μεγάρου. Ο κ. Αγγελής είχε οριστεί τον Οκτώβριο του 2018, με απόφαση της κυρίας Δημητρίου, αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλήματος Διαφθοράς, ενώ τρεις μήνες αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του. 2018: Παραιτείται για λόγους ευθιξίας, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις στην υπόθεση Novartis αλλά και πιέσεις για «fast track» διώξεις. Αρνείται την ύπαρξη προσφοράς usb από τους Αμερικανούς με στοιχεία για Ελληνα πολιτικό. 2019: Αναφέρεται στον «Ρασπούτιν», υποστηρίζοντας ότι του γνωστοποιήθηκε το όνομα από την κυρία Ξένη Δημητρίου, με την οποία είχαν καλές σχέσεις και τον επέλεξε για τη θέση του επόπτη. «Στον βαθμό πάντως που μου το έχει γνωστοποιήσει (το όνομα) η κυρία εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (όταν ήμουν το πλέον “αγαπημένο της παιδί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου” και οι απόψεις μας ταυτίζονταν, μέχρι βαθμού παρεξηγήσεως, ότι δηλαδή δεν ήμουν μόνο το αγαπημένο της, αλλά και το “υπάκουο παιδί της”), αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης». 2020: Στην Προανακριτική της Βουλής φέρεται να απέφυγε να κατονομάσει τον «Ρασπούτιν», καταλόγισε «δόλο» στην Ελένη Τουλουπάκη, ενώ τελικά φέρεται να υποστήριξε ότι πράγματι υπήρχε λογαριασμός πρώην υπουργού στο εξωτερικό. Παράλληλα, μετά την κατάθεση της κυρίας Δημητρίου, καταφέρθηκε εναντίον της κάνοντας λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς και αγωνιώδη προσπάθεια για να αποφύγει τις ποινικές της ευθύνες.
Δημητρίου κατά Ράικου, Αγγελή, Κυβέλου κι Αθανασίου- Αιχμές για ψέματα και απόκρυψη στοιχείων
Με πολύωρες καταθέσεις ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, η πρώην εισαγγελέας του ΑΠ, Ξένη Δημητρίου, άφησε αιχμές για τους πρώην εισαγγελείς Ελένη Ράικου και Γιάννη Αγγελή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και οι δύο έχουν παραλείψεις στο έργο που είχαν αναλάβει, ενώ αναφέρθηκε σε αφόρητες πιέσεις σε βάρος των εισαγγελέων Καταπολέμησης της Διαφθοράς με τις αλλεπάλληλες καταγγελίες σε βάρος τους: «Νομίζω ότι αυτό σε κανένα άλλο κράτος δεν συμβαίνει. Oλοι σιωπούν σε τέτοιες περιπτώσεις και περιμένουν να αποφανθεί η Δικαιοσύνη». Για τον Ιωάννη Αγγελή: Αρνήθηκε τον ισχυρισμό Αγγελή ότι κατονόμασε ως «Ρασπούτιν» τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο αντεισαγγελέας απέκρυψε και από τα όργανα της Δικαιοσύνης και από την Προανακριτική Επιτροπή την ενημέρωση που της είχε παράσχει για την εποπτεία που ασκούσε στην Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
«Εκείνη η ενημέρωση, που ήταν γραπτή, ήταν ίσως και η πιο αληθινή» φέρεται να είπε η κυρία Δημητρίου, αφήνοντας αιχμές κατά του Ιωάννη Αγγελή ότι στις αναφορές του προσέθετε και αφαιρούσε στοιχεία κατά το δοκούν. Για την Ελένη Ράικου: Αιχμές για τις αντιδράσεις της Ελένης Ράικου άφησε στη δική της κατάθεση η κυρία Δημητρίου, υπογραμμίζοντας ότι ένας εισαγγελέας δεν παραιτείται για ένα δημοσίευμα. «Δύο ημέρες πριν από την παραίτησή της, σε συνάντησή μας, είχα αποκομίσει την εντύπωση ότι επιθυμούσε παράταση της θητείας της» ανέφερε η κυρία Δημητρίου, καταλήγοντας όμως στο ότι «η κυρία Ράικου δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς από την ώρα που μπήκαν λεφτά στον λογαριασμό της από τη Novartis». Τέλος, επεσήμανε ότι οι ενέργειες των Ράικου και Αγγελή έχουν το βάρος ότι «εξαιτίας τους αγκομάχησαν εισαγγελικοί λειτουργοί που προσπαθούσαν να φέρουν σε πέρας το έργο τους». Για την Ευγενία Κυβέλου: Ολίσθημα χαρακτήρισε την προσφυγή που είχε υποβάλει, κατά της επιλογής της Ελένης Τουλουπάκη, η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου (κατέθεσε επίσης στην Προανακριτική), για την οποία αναγνώριζε ότι είχε μεγάλη εμπειρία και αν είχε υποβάλει αίτηση, μπορεί τελικά να είχε εκείνη επιλεγεί.
«Υπέβαλε όμως προσφυγή ως μη έδει, γιατί δεν ήταν υποψήφια, δεν είχε ζητήσει να είναι υποψήφια για τη θέση αυτή». Για τον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου: «Ο κ. Αθανασίου κρατούσε για τρία χρόνια (2014-2017) υπόθεση που αφορούσε τρεις βουλευτές της ΝΔ που είχαν χρηματίσει υπουργοί. Υπήρχε υλικό σε δεκάδες φακέλους με πολλά στοιχεία. Αυτό το υλικό εστάλη από τον αντικαταστάτη του, κύριο Μπρη, στην κυρία Ράικου για συσχέτιση. Τελικά διαπιστώθηκε ότι η δικογραφία που είχε ζητήσει η κυρία Ράικου να συσχετισθεί ήταν δική της δικογραφία και γνώριζε από τότε το θέμα. Ζήτησα να μην προαχθεί ο κ. Αθανασίου και για αυτό αλλά και για το γεγονός ότι όταν κλήθηκαν εισαγγελείς από χώρες που είχαν εμπλεκόμενους να συναντηθούν στη Χάγη για ανταλλαγή στοιχείων για τα Panama Papers, είπε ψέματα στην Υπηρεσία του ότι πήγε, ενώ αυτό δεν συνέβη» φέρεται να κατέθεσε η κυρία Δημητρίου.
Τσατάνη, Κυβέλου κι Αθανασίου - Το... πινγκ πονγκ ευθυνών και η προσφυγή κατά του διορισμού Τουλουπάκη
Ο «χορός» των καταθέσεων στη Βουλή περιείχε και την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, η οποία αναφέρθηκε στην υπόθεση Βγενόπουλου που είχε θέσει στο αρχείο, τη μετέπειτα πειθαρχική δίωξη σε βάρος της, αφήνοντας αιχμές για την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, αλλά και για τις πιέσεις που δέχτηκε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Το δεύτερο «ματς» που ακολούθησε ήταν μεταξύ της εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου και της εισαγγελέως Καταπολέμησης της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Η κυρία Κυβέλου μίλησε για «εισαγγελείς του κ. Παπαγγελόπουλου», που ήταν οι μόνοι που συμφωνούσαν με τον διορισμό της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Σημειώνεται ότι η ίδια η κυρία Κυβέλου μετά τον διορισμό Τουλουπάκη είχε προσφύγει κατά της απόφασης αυτής, με την προσφυγή να απορρίπτεται, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε δει το φως της δημοσιότητας δημοσίευμα σε βάρος της. Τέλος, μετά την κατάθεση Ράικου κλήθηκε να καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο και ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, καθώς η συνάδελφός του τον είχε κατονομάσει ως ένα από τα πρόσωπα που δέχτηκαν πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ο κ. Αθανασίου φέρεται να υποστήριξε πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τον πίεσε για την υπόθεση Βγενόπουλου, ενώ του ζήτησε να κατασκευάσει υπόθεση για δημοσιογράφο. Σχετικά με την ανάκριση Φαλτσιανί από την Ελένη Τουλουπάκη, φέρεται να είπε ότι η τελευταία βρισκόταν υπό τη φροντίδα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος τον παράκαμψε γιατί λειτουργούσε πάντα θεσμικά και δεν θα πήγαινε να εξετάσει τον Φαλτσιανί που ήταν υπόδικος.
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της