Ελλάδα|28.05.2020 16:56

Η Bild στη Μόρια: Ο κορονοϊός το λιγότερο κακό για πρόσφυγες και μετανάστες

Newsroom

Οι πρόσφυγες στη Μόρια κουνούν το κεφάλι τους όταν ο δημοσιογράφος της Bild τους ρωτά αν αισθάνονται φόβο για την πανδημία του κορονοϊού: «Φόβο; Τον είχα όταν έπεσα στη θάλασσα από τη βάρκα και κόντεψα να πνιγώ», λέει ο 14χρονος Αχμεντ από το Αφγανιστάν για να προσθέσει: «Φοβάμαι και εκείνους που επιτίθενται ο ένας στον άλλο με μαχαίρια εδώ».

Ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας, Paul Ronzheimer, βρέθηκε στη «ζούγκλα» του ελαιώνα, έξω από το ΚΥΤ της Μόριας, όπου συνωστίζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε σκηνές και πρόχειρα παραπήγματα και όπως γράφει στο δημοσίευμά του, οι διαμένοντες εκεί έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα από αυτό της ενδεχόμενης διασποράς του κορονοϊού, όπως ο φόβος για τη ζωή τους από την κλιμάκωση της εγκληματικότητας και τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια και αλληλομαχαιρώματα.

Όπως αναφέρει, βρέθηκε στη Μόρια έπειτα από μια νύχτα άγριας καταιγίδας και ανέμου, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν μερικές από τις σκηνές των προσφύγων. Παντού υπήρχε οσμή από σκουπίδια.

Eurokinissi

Το μέτρο της κοινωνικής απόστασης, που απαιτείται στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στη Μόρια, λέει. Η αναμονή για φαγητό διαρκεί ώρες. Η πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση είναι επίσης περιορισμένη. Αναλογικά, 210 άτομα μοιράζονται μια τουαλέτα, 630 μοιράζονται ένα ντους.

Η Γερμανία μετέφερε 49 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την δομή, λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης δημόσιας υγείας, αναφέρει ο δημοσιογράφος, και υπενθυμίζει την πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Bild, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως υπάρχει συμφωνία να ακολουθήσουν κι άλλες μεταφορές.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει συνεχώς εντεινόμενη βία στο στρατόπεδο προσφύγων. Αντίπαλες ομάδες επιτίθενται ο ένας στον άλλο σχεδόν κάθε βράδυ. Μια γυναίκα 23 από το Αφγανιστάν έπεσε νεκρή την περασμένη εβδομάδα μετά από επίθεση με μαχαίρι, με δράστιδα μια συνομίληκη ομοεθνή της. Μόνο από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι και 13 σοβαροί τραυματισμοί σε συμπλοκές μεταξύ μεταναστών.

«Έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα εδώ από τον ιό: δεν υπάρχει ασφάλεια. Κάποιοι άντρες μεθούν κάθε βράδυ και προκαλούν προβλήματα με τα μαχαίρια. Μετά τις 9:00 π.μ., οι γυναίκες δεν μπορούν πλέον να πάνε στην τουαλέτα, δεν είναι ασφαλές για αυτές», λέει ο 16χρονος Σιανέρ από το Ιράκ. «Γίνονται πολλές μάχες κάθε βράδυ στο στρατόπεδο. Έχουν μαχαίρια. Είναι επικίνδυνο, άνθρωποι σκοτώνονται. Φοβάμαι κάθε βράδυ», προσθέτει η 16χρονη Μίτρα από το Αφγανιστάν

Eurokinissi
BildμεταναστευτικόΚορονοϊόςΜόριαεγκληματικότηταΛέσβος