Ελλάδα|28.05.2020 16:58

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τις θέσεις προέδρων σε ΣτΕ και Αρειο Πάγο - Ολα τα ονόματα

Σοφία Φασουλάκη

Άνοιξε ο δρόμος για την κάλυψη των θέσεων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς στις 30 Ιουνίου αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης τόσο ο κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης όσο και ο κ. Αθανάσιος Ράντος. Η σκυτάλη θα περάσει, έτσι, στους συναδέλφους τους, οι οποίοι θα επιλεγούν τελικά από το υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κ. Τσιάρα. Κατά την διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου έγινε το πρώτο βήμα, με τον υπουργό να καταθέτει τον κατάλογο με τα ονόματα των υποψηφίων από την δεξαμενή των οποίων θα επιλεγούν τόσο οι δύο πρόεδροι, όσο και οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου (σ.σ αποχωρούν αρκετοί στις 30 Ιουνίου).

Για τις δύο θέσεις στην ηγεσία των δικαστηρίων, ο Κ. Τσιάρας τηρώντας την επετηρίδα κατέθεσε τα ονόματα των 6 αντιπροέδρων του ΣτΕ και των 6 αντιπροέδρων του ΑΠ. Από το  ΣτΕ διεκδικούν την θέση του προέδρου οι αντιπρόεδροι: Μαίρη Σαρπ, Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γράβαρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτριος Σκαλτσούνης και Μιχαήλ Πικραμένος. Από τον Άρειο Πάγο διεκδικούν την θέση του προέδρου έξι γυναίκες αντιπρόεδροι: Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αλτάνα Κοκκοβού και Αβροκόμη Θούα.

Για τις 5 θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που θα κενωθούν (διευκρινίζεται ότι οι θέσεις που θα κενωθούν είναι 4, αλλά λόγω της συνταξιοδότησης του κ. Τσαλαγανίδη, θέση η οποία θα καλυφθεί από αντιπρόεδρο, οι κενούμενες θέσεις αντιπροέδρων είναι 5), οι υποψήφιοι αρεοπαγίτες είναι οι: Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη, Γεώργιος Χοϊμές, Μαρία Νικολακέα, Γεώργιος Παπαηλιάδης,  Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Παρασκευή Καλαϊτζή, Ναυσικά Φράγκου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Μαρία Τζανακάκη-Σαραντάκη, Νικόλαος Πιπιλίγκας, Γεώργιος Αποστολάκης, Αρετή Παπαδιά και Μαρία Γεωργίου.

Επόμενο βήμα, η σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων της βουλής, η οποία  θα ακροαστεί όλους τους υποψηφίους και θα καταλήξει με γνωμοδότησή της σε εκείνους που θεωρεί  επικρατέστερους, χωρίς ωστόσο η κρίση της να είναι δεσμευτική για τον υπουργό. Ο υπουργός στη συνέχεια, στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, θα προτείνει στους συναδέλφους τους εκείνους που ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να πιάσουν το τιμόνι των ανωτάτων δικαστηρίων.

Συμβούλιο της ΕπικρατείαςΆρειος Πάγος