Ελλάδα|29.05.2020 15:22

Έτσι θα λειτουργήσουν Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί

Newsroom

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα δημοτικά σχολεία έχει ξεκινήσει, ωστόσο -λόγω των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό- σε αρκετές περιπτώσεις θα λειτουργήσουν υποτμήματα με 15 παιδιά ανά τάξη. Ετσι, οι μαθητές θα κάνουν εκ περιτροπής μαθήματα (μέρα παρά μέρα) προκειμένου να μην ξεπερνούν τους 15 ανά τμήμα.

Λόγω και των σφοδρών αντιδράσεων που έχουν υπάρξει από μερίδα γονέων και εκπαιδευτικών για την αναμετάδοση μαθημάτων, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε διευκρινίσεις δίνοντας λεπτομέρειες για όλα όσα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα στα δημοτικά σχολεία, για όσα παιδιά θα μένουν στο σπίτι.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τα Δημοτικά

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που έχει σταλεί στα σχολεία, με την επανεκκίνηση λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής παρακολούθησης του μαθήματος από το σπίτι για τους μαθητές/τριες οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID-19, όπως αυτές ορίζονται από τους αρμόδιους φορείς για την παροχή ειδικής άδειας, ή ήδη νοσούν, ή έρχονται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί.

Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές/τριες οι οποίοι/ες συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές/τριες οι οποίοι/ες συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο κατά την περίοδο εφαρμογής έκτακτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κοροναϊού. Επιπλέον, η ζωντανή μετάδοση θα λαμβάνει χώρα μόνο για το μέρος της σχολικής ώρας που αφιερώνεται στη διδασκαλία-παράδοση και όχι σε αυτό που σχετίζεται με την ενδεχόμενη εξέταση μαθητών/τριών.

Οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης, δύναται να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό (ηλεκτρονικό υπολογιστή, ταμπλέτα ή κινητό τηλέφωνο) και να λαμβάνουν τα παρακάτω απαραίτητα μέτρα:κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό (ηλεκτρονικό υπολογιστή, ταμπλέτα ή κινητό τηλέφωνο) και λαμβάνει τα παρακάτω απαραίτητα μέτρα:

α) Για τη μετάδοση του ήχου, η συσκευή θα πρέπει να είναι σταθερά τοποθετημένη κοντά στον/στην εκπαιδευτικό. Ο/Η εκπαιδευτικός διατηρεί το δικαίωμα σίγασης της φωνής μαθητή/τριας ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης εάν το κρίνει απαραίτητο.

β) Στην περίπτωση που επιλεγεί η μετάδοση εικόνας, η λήψη θα πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στον/στην εκπαιδευτικό ή/και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας. Δεν επιτρέπεται να εστιάζει σε μαθητές/τριες που βρίσκονται στην αίθουσα διδασκαλίας. Εφόσον κάποιος/α μαθητής/τρια προσέρχεται στον πίνακα, και, επομένως, εντός του πλαισίου της μεταδιδόμενης εικόνας, ο/η εκπαιδευτικός καλείται να διακόψει τη μετάδοση εικόνας.

Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η καταγραφή και αποθήκευση του μαθήματος, παρά μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχου ή/και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, με μοναδικούς αποδέκτες τους/τις μαθητές/τριες.

Προδιαγραφές για τη λειτουργία των ιδιωτικών και δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών

Μετά την αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας, προσχολικής αγωγής και διαπαιδαγώγησης, η αρμόδια υφυπουργός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου με τις προδιαγραφές επαναλειτουργίας τους (δεν αφορά δημοτικούς σταθμούς), που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από διαδοχικές διασκέψεις την προηγούμενη εβδομάδα με την Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, καταρτίστηκαν τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται για να διασφαλιστεί η υγεία των παιδιών και των εργαζομένων και να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού. Τα μέτρα που περιγράφονται στην εγκύκλιο αφορούν τόσο τις προδιαγραφές λειτουργίας των μονάδων, όσο και την προσέλευση και μεταφορά παιδιών από και προς αυτές, καθώς και τους γενικούς κανόνες υγιεινής όπως αυτοί έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού στενών επαφών μεταξύ παιδιών, προσωπικού και γονέων όπως:

  • Ο διαχωρισμός των παιδιών σε μικρές ομάδες, που δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους.
  • Επιμερισμός των παιδιών σε τμήματα με ανώτατο αριθμό τα 15 παιδιά.
  • Η χρήση συγκεκριμένης αίθουσας από κάθε ομάδα και η αποφυγή αλληλεπίδρασης παιδιών από διαφορετικές αίθουσες
  • Η αποφυγή ή τροποποίηση χρήσης κοινόχρηστων χώρων, όπως οι τραπεζαρίες

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου σχετικά με το θέμα δήλωσε: « Η αναστολή λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών επιτέλεσε το σκοπό της, που δεν ήταν άλλος από τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Τη Δευτέρα, οι βρεφονηπιακοί θα ανοίξουν ξανά για να υποδεχθούν τα παιδιά και να τους παρέχουν τις πολύ σημαντικές τους υπηρεσίες. Τόσο το προσωπικό των μονάδων, όσο και οι γονείς θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα που ορίζονται για τη λειτουργία τους και να καθοδηγούν κατάλληλα τα παιδιά, για να αποφευχθεί η εμφάνιση κρουσμάτων και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των μονάδων.».

βρεφονηπιακοί σταθμοίδημοτικά σχολεία