Έδεσσα: Παγώνουν οι εργασίες στους καταρράκτες - Νέο δικαστικό φρένο
Τίμος ΦακαλήςΚόκκινο άναψε το Μονομελές Πρωτοδικείο Έδεσσας στις εργασίες στεγανοποίησης με χρήση τσιμέντου - του ομορφότερου σημείου της Έδεσσας - του Εδεσσαίου ποταμού και των καταρρακτών της που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το 2018, εντάσσοντάς το σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Η κύρια εκδίκαση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων κατά της Περιφέρειας, την οποία κατέθεσαν πολίτες και συλλογικότητες, συζητήθηκε την Δευτέρα (1 Ιουνίου) και οι δύο πλευρές πήραν προθεσμία από το Δικαστήριο μέχρι και την προσεχή Πέμπτη (4 Ιουνίου), προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις επί του ζητήματος.
Μέχρι και την απόφαση του Δικαστηρίου, η Έδρα αποφάσισε τη διατήρηση της αναστολής όλων των εργασιών στον Εδεσσαίο ποταμό από την εταιρία που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου. Ανάλογα με την έκβαση της δικαστικής υπόθεσης, ο εργολάβος ενδέχεται να υπαναχωρήσει και να ζητήσει αποζημίωση καθώς το έργο έχει ήδη συμβασιοποιηθεί.
Διαμάχη πολιτών-Περιφέρειας
Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται η παράκαμψη εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης με συλλογικότητες και κατοίκους να μιλούν για τσιμεντοποίηση του ομορφότερου σημείου της πόλης - της ψυχής της Έδεσσας - και από την άλλη τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή - στο πλευρό του οποίου στέκεται και ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου - να μιλούν για ένα στολίδι που θα θωρακίσει την πόλη από πλημμύρες. Τα έργα κρίθηκαν απαραίτητα καθώς ο Εδεσσαίος ποταμός άρχισε να εισχωρεί σε υπόγεια των πολυκατοικιών που βρίσκονται περιμετρικά του, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Πέλλας αλλά και τον οικείο δήμο.
Καμπάνια πολιτών «Σώστε τον Εδεσσαίο Ποταμό και τους Καταρράκτες»
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται από την προηγούμενη βδομάδα η καμπάνια πολιτών της περιοχής με τίτλο «Σώστε τον Εδεσσαίο Ποταμό και τους Καταρράκτες της Έδεσσας, κινδυνεύουν!», έχοντας συγκεντρώσει μέχρι και την Τρίτη (2 Ιουνίου) περισσότερες από 1.000 υπογραφές. Όπως εξηγούν κάτοικοι που αντιδρούν στο έργο «η τσιμεντοποίηση της φυσικής κοίτης του Εδεσσαίου ποταμού βάζει σε κίνδυνο όλο το γεωλογικό υπόβαθρο της πόλης και θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή νέκρωση του βράχου πάνω στον οποίο είναι ουσιαστικά χτισμένη η Έδεσσα, τον θάνατο της βιοποικιλότητας, του πράσινου και την υποβάθμιση του ποταμού σε ένα τσιμεντένιο κανάλι. Ταυτόχρονα μειώνοντας την αισθητική του αξία, απαξιώνουμε ένα πόλο έλξης για την τουριστική κίνηση της πόλης αλλά και τους αγροκαλλιεργητές της Έδεσσας που θα δουν τα ρυάκια να στεγνώνουν».
Στεγνώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου ο καταρράκτης
Το έργο αφορά την αποκατάσταση-αντικατάσταση της υφιστάμενης επενδεδυμένης κοίτης του ποταμού και έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης είναι 838μ. και εκτείνεται από την γέφυρα στην προέκταση της οδού Δημ. Πετρίτση και μέχρι το πέρας του ποταμού στην περιοχή Καταρρακτών. Για την εκτέλεσή του έχει προβλεφθεί να κλείνει η ροή στο ποτάμι κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, προκειμένου να γίνεται η στεγανοποίηση με πλακόστρωση στις πλευρές και στον πυθμένα του ποταμού Εδεσσαίου.
Σύμφωνα, ωστόσο, με επιστήμονες και κατοίκους της περιοχής το έργο εγκρίθηκε χωρίς την ύπαρξη περιβαλλοντικής μελέτης με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για «αποκατάσταση υφιστάμενου αντιπλημμυρικού έργου» της κοίτης του ποταμού Εδεσσαίου, έτσι ώστε να παρακαμφθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο περιβαλλοντική μελέτη. Το προηγούμενο έργο ήταν κατασκευασμένο από λιθοπληθούμενα συρματοκιβώτια στην κοίτη το ποταμού ενώ η νέα παρέμβαση προβλέπει το τσιμέντωμα όχι μόνο των διπλανών πλευρών της κοίτης αλλά και τον πάτο του ποταμού, προκαλώντας αντιδράσεις.
- Τι προκάλεσε τις καταστροφικές φωτιές στο Λος Άντζελες; Οι «τέλειες συνθήκες» για την πύρινη κόλαση
- Διατάχθηκε ΕΔΕ για την πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό - Η πρώτη εκτίμηση «δείχνει» πως κόπηκαν τα συρματόσχοινα
- Τυλίχθηκε στις φλόγες η εμβληματική πινακίδα του Χόλιγουντ; Χαμός στα social media
- Η οικογένεια της Καίτη Γκρέυ έστειλε εξώδικο στους δημιουργούς του «Υπάρχω» για ανακρίβειες