Ελλάδα|04.06.2020 12:17

Κάβος, Λαγανάς και Μάλια: The party is over στα παραλιακά στέκια των Βρετανών

Τίμος Φακαλής

Με συχνότητα 10-15 λεπτών από το πρώτο φως του ήλιου μέχρι και αργά τα μεσάνυχτα, δεκάδες αεροπλάνα - πτήσεις τσάρτερ πετούν πάνω από τον Ποντικονήσι και προσγειώνονται στην Κέρκυρα μεταφέροντας Άγγλους τουρίστες από όλες τις πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας από Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι από αυτούς, φτάνοντας στο «Ιωάννης Καποδίστριας», αφού εντοπίσουν το ταμπελάκι του πράκτορα που τους περιμένει, επιβιβάζονται στα τουριστικά λεωφορεία και μεταφέρονται απευθείας μεταξύ άλλων στον επίγειο παράδεισό τους, στην περιοχή του Κάβου.

Εκεί στήνονται όλο το καλοκαίρι ξέφρενες βραδιές, γεμάτες αλκοόλ, οι οποίες ενίοτε καταλήγουν και σε εντάσεις ή καβγάδες, ενώ τα καμώματα των Βρετανών συχνά κάνουν και τον γύρο των τηλεοπτικών μέσων διεθνώς. Το «όλα επιτρέπονται» πλασάρουν και κάποια βρετανικά πρακτορεία, τα οποία, με διάφορες προσφορές και κράχτη το φτηνό αλκοόλ προτρέπουν τους Άγγλους «να τα δώσουν όλα» στο Λαγανά της Ζακύνθου. Στην ιστορία θα μείνουν εξάλλου τα μπαρ κρόουλ που διοργανώνονταν μέχρι πέρσι στα Μάλλια της Κρήτης από νεαρούς Βρετανούς τουρίστες οι οποίοι πηγαίνουν από μαγαζί σε μαγαζί και πίνουν άφθονο αλκοόλ.

Πρόκειται για τρεις περιοχές, οι οποίες μετατρέπονται κάθε καλοκαίρι σε… αποικίες Άγγλων τουριστών και φέτος ζουν τη… βρετανική ερήμωση.  Ολόκληρες περιοχές όπως ο Κάβος ο οποίος δούλευε αποκλειστικά με Άγγλους ενδέχεται να μην ανοίξει καθόλου φέτος, στο Λαγανά εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει μόλις το 1/3 των καταλυμάτων ενώ αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, στα Μάλλια της Κρήτης πολλά από τα μικρά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που φιλοξενούσαν νεαρούς Βρετανούς τουρίστες θα παραμείνουν κλειστά ελλείψει τουριστών. Σύμφωνα με τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα η άφιξη των πρώτων Άγγλων τουριστών αναμένεται αρχές Αυγούστου δημιουργώντας μια μεγάλη τρύπα στα έσοδα των.. Βρετανικών παράδεισων στην Ελλάδα για τον μήνα Ιούλιο.

Pixabay/Κέρκυρα

Αν δεν ανοίξει η βρετανική αγορά, δεν θα ανοίξει ο Κάβος 

Το πάρτι στον Κάβο ξεκινά νωρίς το απόγευμα, όταν ξυπνούν δηλαδή οι τουρίστες. Συνήθως ο χορός και η μπυροποσία αρχίζουν από τις παραλίες και αργότερα η διασκέδαση μεταφέρεται στο εσωτερικό του οικισμού, σε δρόμους και μπαρ. Το βράδυ είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς την είσοδο ή έξοδο των μπαρ και κλαμπ, αφού η μουσική παίζει στη διαπασών και τα κλαμπ και οι δρόμοι γίνονται ένα. Για περίπου 3-4 μήνες ο Κάβος ζει στους ρυθμούς των φτηνών ποτών και των ξέφρενων πάρτι μέχρι το πρωί, ενώ και για την… καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών επιστρατεύονται Άγγλοι σερβιτόροι και μπάρμαν. Συνολικά από τα δύο εκατομμύρια τουριστών (1.4 αφίξεις από το αεροδρόμιο - 600.000 κρουαζιέρα) που επισκέφθηκαν την Κέρκυρα το περσινό καλοκαίρι οι 500.000 χιλιάδες είναι Βρετανοί.

«Η μεγαλύτερη αγορά μας είναι η Βρετανία. Είναι τεράστιο πλήγμα για όλα τα Ιόνια νησιά και ειδικά για την Κέρκυρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βρετανική αγορά» είπε στο ethnos.gr ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μπάμπης Βούλγαρης και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη πληγή για την Κέρκυρα. Ειδικά για τα μεγάλα ξενοδοχεία μαζικού τουρισμού που είχαν πολλούς Άγγλους θα πληγούν ακόμη περισσότερο. Αν δεν ανοίξει η Αγγλία είναι πολύ πιθανό ο Κάβος να μην ανοίξει καθόλου φέτος». 

social media

Μηδενικές κρατήσεις για 8.000 κλίνες στον Κάβο 

Δραματική είναι η κατάσταση στη νότια Κέρκυρα και ειδικά στον Κάβο όπου κάθε χρόνο παραθέριζαν χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες. «Συνολικά μόνο στον Κάβο λειτουργούν 7.000 με 8.000 κλίνες και  οι κρατήσεις είναι μηδενικές μέχρι στιγμής. Και στην περιοχή μας έχουμε πολύ μεγάλα ξενοδοχεία με 2.000 και 3.000 κλίνες. Αν δεν έχουν πληρότητα τουλάχιστον 50% δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Και τα περισσότερα συμβόλαια είναι με Βρετανούς πράκτορες. Ακόμη και τον Αύγουστο κάποια ξενοδοχεία παρουσιάζουν μια πληρότητα που κυμαίνεται κοντά στο 15 με 20%» είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Κουρτέσης. Αρκετοί ξενοδόχοι προσπαθούν να απευθυνθούν στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και στα Βαλκάνια αλλά είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσουν πίτα από τις συγκεκριμένες αγορές την τελευταία στιγμή. «Θέλουν να αλλάξουν την αγορά τους αλλά είναι δύσκολο να αλλάξουν τα συμβόλαια τώρα», συμπλήρωσε ο κ. Κουρτέσης

Στόχος όπως εξηγούν τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας όσο και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της νότιας Κέρκυρας είναι να ελαχιστοποιήσουν οι επαγγελματίες του κλάδου όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά αλλά και να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καταλύματα για να μπορεί να ακούγεται ότι και το φετινό καλοκαίρι η Κέρκυρα είναι ανοιχτή. 

Eurokinissi/Κάβος

Βρετανοί το 70% των τουριστών στη Ζάκυνθο - Δεν θα ανοίξει το 1/3 των καταλυμάτων

Σε μια έκταση διακοσίων μέτρων στην περιοχή του Λαγανά εκτείνονται τα ξενυχτάδικα της περιοχής όπου κάθε βράδυ ξεσηκώνουν μέχρι τελικής πτώσεως τους Άγγλους τουρίστες οι οποίοι αναζητούν στιγμές ελευθερίας και ξενοιασιάς σε μια περιοχή που διαθέτει τη μεγαλύτερη ενιαία αμμώδη παραλία της Μεσογείου. Ομάδες Βρετανών τουριστών με τα εισιτήρια από τα βρετανικά πρακτορεία ανά χείρας τραγουδώντας και χορεύοντας στη μέση του δρόμου καθοδηγούνται σε συγκεκριμένα μπαρ κάνοντας τον «γύρο του… θανάτου» με ποτά μέχρι τελικής πτώσεως.

Οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν το 70% των τουριστών του νησιού σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη ενώ συνολικά το χρόνο επισκέπτονται το νησί ένα εκατ. τουρίστες «Βλέπουμε ότι η Βρετανική αγορά δεν ταξιδεύει  προς το παρόν και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για έναν προορισμό σαν την Ζάκυνθο γενικότερα. Από τα 400 ξενοδοχεία που λειτουργούν στο νησί θεωρώ ότι δεν θα ανοίξει με τα σημερινά δεδομένα πάνω από το 1/3.  Η Βρετανική αγορά είναι η μεγαλύτερη της Ζακύνθου.

Eurokinissi/Ζάκυνθος

Και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. Ωστόσο μέσα σε αυτές τις πρωτοφανής συνθήκες που βιώνει ο ελληνικός τουρισμός είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο τουριστικό μοντέλο-αναβαθμισμένο-πάνω σε σύγχρονες βάσεις» δήλωσε στο ethnos.gr η κ. Τετράδη. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά  η πληρότητα φέτος των ξενοδοχείων θα είναι πολύ χαμηλή και δεν θα ξεπεράσει το 50% δεδομένου και των προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω κορονοϊού. 

Τέλος στην ασυδοσία Βρετανών τουριστών στο Λαγανά προαναγγέλλει ο δήμαρχος Ζακύνθου 

Αυστηρά μέτρα στο Λαγανά προαναγγέλλει ο νέος δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης με αφορμή τόσο την πανδημία όσο και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί. «Δεν γίνεται σε ένα μαγαζί να επιτρέπεται η είσοδος 100 ατόμων και να μπαίνουν 800 και 1.000 άτομα. Θα τους παίρνουμε τις άδειες άμεσα και όχι τους χειμερινούς μήνες όπως γίνονταν μέχρι τώρα. Νομίζω ότι όλοι με αυτόν τον τρόπο θα συμμορφωθούν» είπε στο ethnos.gr o δήμαρχος Ζακύνθου και πρόσθεσε: «Ούτε γίνεται να δυσφημίζεται ένα ολόκληρο νησί από πρακτικές 5-6 καταστηματαρχών στο Λαγανά».

PIXABAY/Ζάκυνθος

Ήδη έχει έρθει σε επαφή με την αστυνομική διεύθυνση της περιοχής προκειμένου να αυστηροποιηθούν και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Η μεγαλύτερη ευθύνη για την ασυδοσία των Άγγλων τουριστών αποδίδονται σε πολλούς από τους ιδιοκτήτες τοπικών κέντρων διασκέδασης.

Όπως σημειώνουν στο ethnos.gr τοπικοί παράγοντες, «ο δήμος έχει καταρτίσει «Κανονιστική Απόφαση Ορθών Πρακτικών και Δεοντολογίας για την Προαγωγή του Τουρισμού» στη Ζάκυνθο που ουσιαστικά υπονομεύεται από πολλούς καταστηματάρχες και τα τοπικά συμφέροντα του Λαγανά. Στόχος, ωστόσο, της νέας δημοτικής αρχής όπως είπε ο κ. Αρετάκης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στο Λαγανά δεδομένου ότι δραστηριοποιούνται και πολλά πεντάστερα ξενοδοχεία στην περιοχή. 

Eurokinissi

 Προβληματισμός στα Μάλια - Σίγησαν τα «μπαρ κρόουλ» των Άγγλων 

Παρά τη στροφή στον οικογενειακό τουρισμό και στο άνοιγμα νέων αγορών που κάνουν τα Μάλια τα τελευταία χρόνια, οι Βρετανοί τουρίστες παραμένουν μια υπολογίσιμη δύναμη, εκπροσωπώντας το 1/3 των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή. Ενδεικτικό είναι ότι πέρσι ο δήμος Χερσονήσου υποδέχτηκε 1.5 εκατ. τουρίστες εκ των οποίων το 30% ήταν νεαροί Βρετανοί. Ο προβληματισμός είναι διάχυτος καθώς κάθε καλοκαίρι από τις αρχές Ιουνίου οι Βρετανοί κατέκλυζαν το νότιο τμήμα της περιοχής των Μαλίων δίνοντας το ζωή.  «Το κλίμα είναι νωχελικό. Ο προορισμός δεν θα ανοίξει για τους Βρετανούς πριν τον Αύγουστο και αυτό είναι ένα ζητούμενο» είπε στο ethnos.gr ο Δήμαρχος Χρεσονήσου Γιάννης Σέγκος, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν από όλους τους ανθρώπους του τουρισμού προσεκτικά και σταθερά βήματα και να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα πρωτόκολλα. Γιατί αν ανοίξει ο προορισμός και ξανακλείσει θα είναι χειρότερα και θα είναι δυσφήμιση για την περιοχή».

Κίνδυνο να μην ανοίξουν μικρές και μεσαίες μονάδες αν δεν έρθουν οι Βρετανοί 

Η απουσία των Βρετανών από το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να δημιουργήσει αναταράξεις κυρίως στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα μικρά ξενοδοχεία όπου καταλύουν συνήθως οι Βρετανοί σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού του δήμου Χερσονήσου Κωνσταντίνο Αναστασάκη. 

«Ενδέχεται, αν δεν αλλάξουν τα εώς τώρα δεδομένα πολλά από αυτά τα μικρά καταλύματα να μην ανοίξουν τη φετινή σεζόν. Κάποια από αυτά θα προσπαθήσουν να κερδίσουν κάποιο από το χαμένο έδαφος κυνηγώντας κρατήσεις μέσα από πλατφόρμες όπως το AirBnb. Η κατάσταση όμως είναι δύσκολη καθώς το 90% του οικογενειακού προϋπολογισμού της περιοχής στηρίζεται στον τουρισμό. Η Χερσόνησος διαθέτει συνολικά 104.000 κλίνες» είπε στο ethnos.gr ο κ. Αναστασάκης.  Σύμφωνα με τον ίδιο μεγάλη θα είναι η ζημιά ειδικά για τα μπαρ και κλαμπ που δούλευαν αμιγώς με Άγγλους τουρίστες, πραγματοποιώντας και το γνωστό μπαρ κρόουλ. 

Pixabay/Κρήτη

Εκτός από Βρετανούς τουρίστες τα Μάλια έχουν στραφεί και τα τελευταία χρόνια και σε νέες αγορές όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας. «Δυστυχώς όμως οι αφίξεις και αυτών των αγορών αργούν δεδομένου ότι ακόμη είναι σε ισχύ τα μέτρα καραντίνας Πρέπει να παραμείνουμε ένας ασφαλής προορισμός για να μπορέσουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο μέχρι και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο» πρόσθεσε ο κ. Αναστασάκης.

Σήμερα σε όλη την Κρήτη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων-λαμβάνοντας υπόψιν τις μέχρι τώρα προκρατήσεις η πληρότητα αγγίζει το 25 με 30%. «Πέρσι φιλοξενήσαμε στην Κρήτη 4 εκατ τουρίστες και με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπολογίζουμε ότι θα κλείσει η σεζόν με 1.250 εκατ. τουρίστες». 

social media
ΖάκυνθοςΚέρκυραΚορονοϊόςΧερσόνησος