Ελλάδα|03.06.2020 18:29

Καβάλα: Ανατροπή στην υπόθεση ξυλοδαρμού 8χρονου μαθητή

Βασίλης Ιγνατιάδης

Τον περασμένο Φεβρουάριο έλαβε πανελλαδική δημοσιότητα η σοκαριστική καταγγελία του πατέρα ενός 8χρονου μαθητή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας για τον άγριο ξυλοδαρμό του γιου του από δύο μεγαλύτερα παιδιά στη διάρκεια διαλείμματος, που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στα πλευρά. Ο πατέρας είχε προσκομίσει και το έγγραφο με το αποτέλεσμα της ακτινογραφίας στην οποία υποβλήθηκε ο 8χρονος. Στο πόρισμα της εξέτασης αναφερόταν «εικόνα κατάγματος πλευράς».

Τρεις μήνες μετά αποκαλύπτεται πως το έγγραφο αυτό είχε αλλοιωθεί, και είχε σβηστεί με διορθωτικό η λέξη «χωρίς» που προηγούνταν στην πρόταση. Η πραγματική διάγνωση ήταν «χωρίς εικόνα κατάγματος πλευράς». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, Χρυσόστομο Κεβρεκάκη, που εκπροσωπούσε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τους οποίους κατήγγειλε ως υπεύθυνους ο πατέρας, η εισαγγελέας πρωτοδικών Καβάλας, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που διενήργησε για το θέμα, ζήτησε από το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του νοσοκομείου Καβάλας το πρωτότυπο στέλεχος της ίδιας διάγνωσης, και διαπίστωσε πως το έγγραφο που είχε προσκομιστεί από τον μηνυτή ήταν αλλοιωμένο. Η παρέμβαση για τη διαγραφή της λέξης «χωρίς» με διορθωτικό είναι οφθαλμοφανής:

Η εισαγγελέας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, καθώς από την ενδελεχή προκαταρκτική έρευνα και τις καταθέσεις μαρτύρων δεν προέκυψε ευθύνη σε βάρος των τεσσάρων διδασκόντων και της διευθύντριας του σχολείου που είχαν μηνυθεί. Παράλληλα, άνοιξε νέα δικογραφία για τη διερεύνηση του αδικήματος της πλαστογραφίας ή της ψευδούς βεβαίωσης και ηθικής αυτουργίας σε αυτή.

«Οι δάσκαλοι δεν αμφισβήτησαν ποτέ ότι έγινε ένας διαπληκτισμός μεταξύ μαθητών. Υποστήριξαν πως δεν είχαν ευθύνη γι αυτό γιατί δεν το αντιλήφθηκαν τη στιγμή που συνέβαινε ώστε να επέμβουν. Αυτό αποδείχτηκε από την προκαταρκτική έρευνα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Σε ό,τι αφορά την παραποίηση, είναι δουλειά των εισαγγελικών Αρχών να διερευνήσουν τι συνέβη», είπε στο ethnos.gr ο κ.Κεβρεκάκης.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί από την εισαγγελέα και το σώμα (η "πλάκα") της επίμαχης ακτινογραφίας, ώστε να εξεταστεί από ορθοπαιδικό και να διαπιστωθεί αν υπήρξε κάταγμα.

Για τη διερεύνηση του τι πραγματικά συνέβη τον Φεβρουάριο του 2020 στο προαύλιο του σχολείου, βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλη Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Σύμφωνα με την καταγγελία του πατέρα του 8χρονου, που φοιτά στην Γ Τάξη, τον έπιασαν δύο παιδιά της Δ Τάξης όταν ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι στη διάρκεια ποδοσφαιρικού παιχνιδιού. Ο ένας τον ακινητοποίησε και ο άλλος  τον χτύπησε επανειλημμένα με γροθιές στην κοιλιά. Ο πατέρας κατήγγειλε πως δεν έκαναν τίποτα οι 4 εκπαιδευτικοί που ήταν στο προαύλιο, αλλά το παιδί του σώθηκε χάρη στην επέμβαση ενός μαθητή της ΣΤ τάξης, ενώ η διευθύντρια στην οποία κατέφυγε ο μαθητής, ζητούσε μάρτυρες. Μάλιστα, υποστήριξε πως το παιδί είχε υποστεί μπούλινγκ και στο παρελθόν, όταν συμμαθητές του κατέβασαν το παντελόνι στο προαύλιο.

Η αντίδραση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις αποκαλύψεις και τα νέα δεδομένα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας αναφέρει πως εξαρχής στάθηκε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ζήτημα, ώστε να προφυλαχθούν οι εμπλεκόμενοι μαθητές από τη δημόσια έκθεση, και με εμπιστοσύνη προς τις αρμόδιες αρχές, που είχαν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Η Εισαγγελέας, μετά από ενδελεχή έρευνα και εξέταση  μαρτύρων, κατέληξε σε αθωωτική απόφαση για τους εγκαλούμενους 4 εκπαιδευτικούς και τη Διευθύντρια του σχολείου χωρίς καμιά αμφιβολία ή επιφύλαξη. Σύμφωνα με την απόφαση (αρ. 52/2020), δεν στοιχειοθετείται κανένα ποινικό αδίκημα για το σχολείο. Η επίσημη απάντηση της Δικαιοσύνης στην κακόβουλη συκοφάντηση του σχολείου και των εκπαιδευτικών ανέτρεψε πλήρως τους ισχυρισμούς των γονέων του μαθητή», σημειώνει η ανακοίνωση, στην οποία γίνεται αναφορά στην αποκάλυψη της παραποίησης της ιατρικής γνωμάτευσης, πάνω στην οποία βασίστηκε η έγκληση των γονέων κατά των εκπαιδευτικών.

«Η προσπάθεια ορισμένων να χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους περιστατικά προκειμένου να ενισχυθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός σε βάρος του έργου των εκπαιδευτικών θα βρει απέναντι το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ελπίζουμε η περίπτωση αυτή, να αποτελέσει παράδειγμα για εκείνους που στο μέλλον θα επιχειρήσουν να στοχοποιήσουν εκπαιδευτικούς, μαθητές και σχολικές μονάδες με ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμούς», καταλήγει η ανακοίνωση.

πλαστογραφίαΚαβάλαδάσκαλοιμαθητήςξυλοδαρμός