Ελλάδα|04.06.2020 17:05

Στον «αέρα» τα πανηγύρια: «Δεν γίνονται μόνο με καθήμενους» λένε οι δήμοι

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

«Φωτιές» άναψε στις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, ότι το φετινό καλοκαίρι τα πανηγύρια θα διοργανωθούν κυρίως μόνο με καθήμενους. Αιρετοί από περιοχές της χώρας, όπου διοργανώνονται πολλά και μεγάλα πανηγύρια, εκφράζουν στο ethnos.gr την πεποίθησή τους ότι με αυτόν τον τρόπο τα πανηγύρια είναι πάρα πολύ δύσκολο να διοργανωθούν και να έχουν επιτυχία. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τα πανηγύρια δεν αποτελούν, για παράδειγμα, θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες οι θεατές απολαμβάνουν καθιστοί τους πρωταγωνιστές. Πανηγύρια σημαίνουν χορό, βόλτα, διασκέδαση και αυθόρμητες αντιδράσεις από τον κόσμο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αν οι παραβρισκόμενοι συμμετέχουν μόνο καθιστοί.  

Αν τελικά επιλεγεί αυτός ο τρόπος διοργάνωσης των πανηγυριών, είναι δεδομένο ότι πολλά από αυτά δε θα διοργανωθούν ή θα γίνουν πολύ υποτυπωδώς, με πολλές αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές οικονομίες, αλλά και για τον τουρισμό κάθε περιοχής. Όπως υποστηρίζουν, είναι πάρα πολλοί οι τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συμμετέχουν στα τοπικά πανηγύρια, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται περιοχές μόνο και μόνο για να πάρουν μέρος σε αυτά. Μάλιστα, πολλοί αλλοδαποί τουρίστες, αφού συμμετάσχουν σε κάποιο πανηγύρι, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, μεταφέροντας τα ελληνικά ήθη και έθιμα και τον ελληνικό πολιτισμό. Σε κάθε περίπτωση οι αιρετοί περιμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και τις επίσημες οδηγίες από τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να δουν, αν είναι δυνατή η διοργάνωση των πανηγυριών, αλλά και τον τρόπο που αυτά θα διοργανωθούν.

Κέρκυρα: Μεγάλο το πλήγμα στις ορεινές περιοχές

Μεγάλο θα είναι το οικονομικό πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες των ορεινών περιοχών της Κέρκυρας, οι οποίες δεν έχουν πολύ τουρισμό, σε περίπτωση που τα πανηγύρια διεξαχθούν μόνο με καθήμενους, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νησιών, Χρυσούλα Τόμπρου. «Ο κόσμος χρειάζεται τα πανηγύρια. Δεν μπορώ να αντιληφθώ, πώς μπορεί να γίνει ένα πανηγύρι μόνο με καθήμενους. Όταν ο κόσμος δε θα μπορεί να χορέψει και να γλεντήσει και απλώς θα πάει για να φάει κάτι και να φύγει, θεωρώ ότι πανηγύρια είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. Σίγουρα θα είναι μεγάλο το οικονομικό πλήγμα στις ορεινές και λιγότερες τουριστικές περιοχές του νησιού μας. Οι τουρίστες συμμετέχουν στα πανηγύρια και γνωρίζουν τον πολιτισμό μας», αναφέρει στο ethnos.gr η κ. Τόμπρου.

Σύρος: Στον «αέρα» 22 πανηγύρια

Στον «αέρα» θα βρεθεί η διοργάνωση των συνολικά 22 πανηγυρών που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο νησί της Σύρου, σε περίπτωση που αποφασισθεί αυτά να γίνουν μόνο με καθήμενους. Όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου - Ερμούπολης, Αλίκη Λεονταρίτη, η μη διοργάνωσή τους θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, αλλά και στην τουριστική προβολή του νησιού. «Τα πανηγύρια αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα μας και προκαλούν ψυχική ανάταση στους συμμετέχοντες. Προφανώς πρέπει να προσαρμοστούμε σε κάποια νέα δεδομένα, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική η διοργάνωσή τους. Δεν ξέρω, αν μπορεί να γίνει πανηγύρι μόνο με καθήμενους. Το πλήγμα θα είναι μεγάλο για το νησί μας, που έχει τεράστια πολιτιστική παράδοση και διοργανώνονται από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο 22 πανηγύρια. Το κάθε ένα από αυτά είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία αλλά και για την τουριστική προβολή του νησιού μας. Οι τουρίστες που συμετέχουν, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού μας στο εξωτερικό. Περιμένουμε διευκρινιστικές οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να δούμε, αν και πώς θα γίνουν τα πανηγύρια. Πάντως. θα είναι πολύ περίεργο ένα πανηγύρι μόνο με καθήμενους», λέει στο ethnos.gr η κ. Λεονταρίτη.

Χαλκιδική: «Πανηγύρι σημαίνει βόλτα»

Για μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην τοπική οικονομία έκανε λόγο και ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανόλης Καρράς, της περιοχής της Χαλκιδικής που διοργανώνονται κάθε χρόνο τα μεγαλύτερα και τα περισσότερα πανηγύρια στο νομό, κάποια από τα οποία είναι πολυήμερα. «Είναι δεδομένο ότι θα προκληθεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα στις τοπικές οικονομίες. Πανηγύρι σημαίνει βόλτα. Ο κόσμος θέλει να κινείται, να αγοράζει πράγματα, να τρώει όρθιος, να χορεύει. Διαφορετικά πανηγύρι δεν υπάρχει. Περιμένουμε να ενημερωθούμε, για το τι θα γίνει», υποστηρίζει ο κ. Καρράς.

πανηγύριαΣύροςΚέρκυραΧαλκιδική