Ελλάδα|17.12.2018 16:31

«Πόλεμος» φιλόζωων-Αττικού Πάρκου για τη θανάτωση των τζάγκουαρ

Newsroom

Επίθεση στην διοίκηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου εξαπέλυσε η Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) – Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων μετά την θανάτωση των δύο ιαγουάρων.

«"Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες" είπε ο επιχειρηματίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Γι’ αυτό, προσθέτουμε εμείς, την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο, κάποιο παιδί ή παιδιά ή ενήλικας μπορεί να μην είναι τόσο τυχερά», αναφέρει στην αρχή της ανακοίνωσης της η ΠΦΠΟ.

Στη συνέχεια στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η Ομοσπονδία μας έχει θέσει πολλές φορές στις αρμόδιες Αρχές το θέμα της ασφάλειας του κόσμου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κοινό που το επισκέπτεται, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Εξάλλου, πολύ συχνά στην παγκόσμια ειδησεογραφία βλέπουμε τέτοια περιστατικά, που άγρια ζώα εκφεύγουν της προσοχής των διαχειριστών-βασανιστών τους και σκοτώνουν είτε τους ίδιους είτε άλλους ανύποπτους επισκέπτες.

Το καμπανάκι, όμως, αυτή τη φορά κτύπησε και στην Ελλάδα και από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Οι διαχειριστές των άγριων ζώων στο Αττικό απέδειξαν ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται με ασφάλεια τα έγκλειστα και σε μόνιμα στρεσσογόνο κατάσταση άγρια ζώα. Ας το σκεφτούν καλά οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί που παρά την οδηγία του υπουργείου Παιδείας, κατά χιλιάδες οδηγούν τους μικρούς μαθητές στο Δελφινάριο και στον Ζωολογικό κατ’ ευφημισμόν Κήπο του Αττικού, επίσης κατ ευφημισμόν Πάρκου.

Οκτώ ζώα έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής στο Αττικό Πάρκο ή οκτώ είδαν το φως της δημοσιότητας και έτσι το πληροφορηθήκαμε. Ημερομηνία ανάρτησης της είδησης της θανάτωσης των δύο τζάγκουαρ στο site του Αττικού Πάρκου δεν υπάρχει. Το θέμα έγινε γνωστό πριν από δύο ημέρες μετά τη διαρροή της είδησης από ακτιβιστές φιλόζωους Έλληνες και ξένους. Τυχαίο; Το ίδιο είχε συμβεί και με τους θανάτους των έξι δελφινιών. Σύμπτωση;

Δεν μας είπε η διοίκηση ποιο είναι αυτό το πρωτόκολλο πολύ περισσότερο όταν στις δικές του δηλώσεις στα ΜΜΕ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τον κόσμο. Γιατί θανάτωσε τότε τα δύο και μάλιστα επαπειλούμενου είδους ζώα αντί να ακολουθήσει την μέθοδο της ακαριαίας αναισθητοποίησης αφού δεν υπήρξε κίνδυνος.

Όσον αφορά την πλευρά του κατά πόσο είναι ηθικό να αιχμαλωτίζεις, φυλακίζεις, βασανίζεις περήφανα άγρια ζώα που το φυσικό τους περιβάλλον είναι τα τροπικά δάση και οι ωκεανοί προκειμένου να γεμίζουν οι τσέπες των επιχειρηματιών υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης του κοινού για την άγρια ζωή η Ομοσπονδία μας έχει αναφερθεί πολλές φορές.

Αποδεικνύεται για ακόμη φορά η αθλιότητα που κρύβεται πίσω από τις βιτρίνες των επιχειρήσεων ζωολογικών κήπων. Ζώα φυλακισμένα ως εγκληματίες προς έκθεση στο κοινό με μοναδικό σκοπό το κέρδος της επιχείρησης. Οι ζωολογικοί κήποι είναι οι μόνες φυλακές όπου ΟΛΟΙ οι έγκλειστοι είναι ΑΘΩΟΙ! Πραγματικά λυπούμαστε για τον τόσο άδικο και τραγικό χαμό των δύο αυτών ζωών. Η δική μας θλίψη μας είναι πραγματική και όχι γιατί χάθηκαν εκθέματα και άρα έσοδα από την επιχείρηση. Αντίο Jenny και Spotty. Σας απογοητεύσαμε… όμως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ελευθερία των αδελφών σας».

Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Για την αναπόφευκτη όπως την χαρακτήρισε θανάτωση των δύο τζάγκουαρ που δραπέτευσαν από το Αττική Ζωολογικό Πάρκο μίλησε ένας εκ των ιδιοκτητών του, Ζαν Ζακ Λεσουέρ.

«Έχουμε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο, κάνουμε ασκήσεις κάθε τρεις μήνες για να προετοιμαζόμαστε γι' αυτές τις περιπτώσεις. Το πρώτο μας μέλημα είναι οι επισκέπτες. Στη διάρκεια της ημέρας στο Ζωολογικό Πάρκο κυκλοφορούν από το προσωπικό μας περίπου 30 εργαζόμενοι. Όλοι έχουμε γουόκι τόκι. Πάντα κυκλοφορούν δύο άτομα που έχουν εκπαιδευτεί με χρήση όπλων και δύο κτηνίατροι», πρόσθεσε και απαντώντας σε όσα γράφονται στα κοινωνικά δίκτυα περί άδικης θανάτωσης των ζώων είπε «για ένα τζάγκουαρ, ένα λιοντάρι ή μια τίγρη, το πρωτόκολλο δεν προβλέπει νάρκωση. Πρόκειται για δύο ζώα που δραπέτευσαν και το αναισθητικό όπλο δεν είναι επαναληπτικό, έχει μόνο ένα βέλος. Η αναισθησία δεν πιάνει άμεσα, μεσολαβούν τρία τέσσερα λεπτά, στα οποία μπορεί να συμβεί το χειρότερο. Δυστυχώς η θανάτωση είναι μονόδρομος».

Στη συνέχεια δήλωσε: «Ήταν μια τραγική απόφαση αλλά ήταν η σωστή. Κάποια σχόλια στα social media είναι σωστά, όμως κάποια άλλα προέρχονται από άτομα που δεν έχουν γνώση του θέματος και νομίζουν ότι είναι εύκολο να ναρκώσεις ένα ζώο. Αν δεν τα είχαμε σκοτώσει μπορεί να είχαν σκοτωθεί κάποιοι φροντιστές».

Αττικό Ζωολογικό ΠάρκοιαγουάροιΠανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Εταιρεία