Καμπανάκι λοιμωξιολόγων: Φαινόμενα τύπου Μυκόνου θα φέρουν lockdown στον τουρισμό
NewsroomΧαλάρωσαν τα ήθη και πολλοί φαίνεται να ξεχνούν ότι ο κορονοϊός ούτε έχει φύγει, ούτε σκοπεύει να φύγει άμεσα, ούτε έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του. Φαινόμενα τύπου Μυκόνου, με το beach bar που γινόταν... πατείς με, πατώ σε, ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέα εξάπλωση του ιού κι εφόσον αυτές οι εστίες μόλυνσης βρίσκονται σε νησιά, αναπόφευκτο θα είναι και το lockdown το οποίο θα έχει ολέθριες συνέπειες για τον τουρισμό.
Ο Νικόλαος Σύψας χαρακτήρισε τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τον μεγάλο συνωστισμό ατόμων ως «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας» του κορονοϊού. «Εχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ενας άνθρωπος μες στο πλήθος αυτό, είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής φέρνοντας τον καθένα από εμάς προ των ευθυνών μας: «Να υπενθυμίσω σε όλους το ζήτημα της ατομικής ευθύνης» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης δεν γίνεται να δέχονται όλους τους πελάτες.
«Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία» τόνισε και συνέχισε: «Πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».
Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Γιώργου Σουρβίνου, που χαρακτηρίζει «πιθανό τοπικό lockdown σε νησί ή περιοχή με πολλά κρούσματα». Ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας, υπάρχει στην κοινότητα και πως «τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά».
«Είναι διαφορετικό το καλοκαίρι αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην ιδέα», «όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα», απάντησε σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών, ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν τους ποτό τους.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας καθώς «είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας». Κατέληξε λέγοντας ότι «μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά προέχει η δημόσια υγεία», ανέφερε.
Πέτσας: Εχουμε σχέδιο για τοπικό lockdown αν χρειαστεί
Σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση που εντοπιστούν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε κάποια δομή ή γεωγραφική περιοχή έχουν οι αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.
Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε περίπτωση που καταγραφούν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε συγκεκριμένη δομή, σχολείο ή και ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, νομό ή νησί θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τοπικό lockdown. Ο κ. Πέτσας εξήγησε, μάλιστα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτραπεί η διασπορά στην κοινότητα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι με αυτό το σκεπτικό σταμάτησαν και οι πτήσεις από τη Ντόχα, μόλις διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν 12 κρούσματα. «Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα είτε αφορά γειτονιά είτε μια υγειονομική δομή είτε ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επίσης, αναφερόμενος στο δίμηνο λουκέτο που μπήκε σε beach bar της Μυκόνου, o Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι «η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους και αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον εδώ είμαστε να το δούμε» τονίζοντας, όμως, ότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια Υγεία.
Γεωργιάδης: «Σε κανένα άλλο σημείο τόσο εξόφθαλμη παραβίαση των κανονισμών»
Για το δίμηνο λουκέτο που μπήκε σε beach bar της Μυκόνου λόγω παραβίασης των μέτρων για τον κορονοϊό μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Η χώρα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ανοίξει την οικονομία αλλά πρέπει να τηρούν όλοι τους κανόνες, καθώς αν θεωρήσουμε ότι ο ιός τελείωσε αυτή είναι η συντομότερη οδός προς την απόλυτη καταστροφή μας», ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Εγώ είμαι ο αρμόδιος υπουργός και διαπιστώνουμε ότι μια επιχείρηση αποφασίζει δημοσία θέα να μην τα τηρεί. Τι πρέπει να κάνω; Να πω ότι "α, μπράβο δεν πειράζει;"».
Ο κ. Γεωργιάδης, επίσης, εξήγησε ότι έχουν γίνει αρκετοί έλεγχοι αλλά λουκέτο δεν έχει επιβληθεί σε καμία άλλη περίπτωση καθώς «δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο τόσο εξόφθαλμη παραβίαση των κανονισμών». Το λουκέτο, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι το τελευταίο μέτρο και εξαρτάται από το μέγεθος της παραβίασης των κανόνων.
«Εκεί ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και προσέξτε, εμείς έχουμε απαγορεύσει τη χρήση του μπαρ. Εκεί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, πάνω στο μπαρ. Ήταν σαν να μην υπήρχε κανένας νόμος και καμιά απόφαση. Όταν κάποιος είναι τόσο πολύ προκλητικός, δεν καταλαβαίνω», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Απειλούν με λουκέτο στα μαγαζιά οι καταστηματάρχες του νησιού
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε επιχειρηματίες στη Μύκονο το πρόστιμο 20.000 ευρώ και το «λουκέτο» 60 ημερών που επιβλήθηκε σε γνωστό beach bar στη Φτελιά. Μάλιστα, οι καταστηματάρχες δεν αποκλείεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας να φτάσουν στο σημείο ακόμη και να κλείσουν μαζικά τα μαγαζιά τους.
«Όλοι εμείς οι επιχειρηματίες της Μυκόνου έχουμε σαν προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και των πελατών. Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αρκεί να είναι εφικτό. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο σε ένα μαγαζί με όρθιους να τους αστυνομεύεις και να τους απαγορεύεις να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν τηρείς τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο γραμματέας Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, Ηρακλής Ζησιμόπουλος, στον ΣΚΑΪ.
«Αυτό που προτείνουμε αφενός μεν είναι να γίνει μία πιο βιώσιμη και οικονομικά και υγειονομικά κατάσταση, όπου να μπορούν από τη μία να μαζευτούν οι άνθρωποι αλλά από την άλλη να μην κινδυνεύουν με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό. Για παράδειγμα, ίσως θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τον περιμετρικό χώρο, να υπάρχει συγκεκριμένη είσοδος, να καταγράφονται οι άνθρωποι που μπαίνουν με την ώρα άφιξης τους ώστε να μπορεί να υπάρξει μία ιχνηλάτηση σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο πιθανό κρούσμα», ανέφερε.
«Σήμερα θα συζητηθεί εάν θα κλείσουμε τα καταστήματα της Μυκόνου. Είναι μέσα στην ατζέντα και μέσα στις επιλογές που έχουμε. Ίσως για ορισμένα καταστήματα είναι μονόδρομος», είπε ο κ. Ζησιμόπουλος, τονίζοντας ότι είναι μη βιώσιμο τα μαγαζιά να λειτουργούν με βάση τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικης Προστασίας και τη συνεργασία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
- Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
- Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
- Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα